Legyünk csak nagyon szerény kiemeltek

Storck, Bernd edz edzés egész alakos fotó Foglalkozás FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása SPORT sportoló SZEMÉLY szövetségi kapitány
Budapest, 2015. október 7. Bernd Storck szövetségi kapitány (j2) a magyar labdarúgó-válogatott tagjai között a Feröer-szigetek elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés előtti edzésen a Groupama Arénában 2015. október 7-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Hajszálon múlt, hogy kiemelt lett a magyar válogatott az Eb-pótselejtezőn, és így is csak nála erősebb ellenfelet kaphat. Ráadásul az angolszász és a skandináv stílus kimondottan nem fekszik nekünk. Talán Szlovéniát kapni lenne a legkevésbé rossz.

A magyar labdarúgó-válogatott kiemeltként várja majd az Európa-bajnoki pótselejtező vasárnapi sorsolását – jelentette az MTI a Magyar Labdarúgó-szövetségre (MLSZ) hivatkozva. Később az UEFA hivatalosan is megerősítette a kiemelés tényét.

A Dánia, Írország, Norvégia, Szlovénia négyesből kerülhet ki a leendő ellenfél, vagyis

elkerültük Bosznia-Hercegovinát, Svédországot és Ukrajnát.

A sorsolást október 18-án, vasárnap 11.20-kor tartják.

Bernd Storck szövetségi kapitánynak fel lesz adva a lecke, akárki lesz az ellenfél Forrás: MTI/Illyés Tibor


Az UEFA legfrissebb országrangsorában Magyarország koefficiense (27 142) épphogy jobb, mint Dániáé (27 140), ezen múlt a kiemelés.

Majdnem sikerült

Kedd este dőlt el, hogy Magyarországnak pótselejtezőt kell játszania a jövő évi franciaországi Eb-re való kijutásért: az A csoport eredményeinek alakulása miatt lecsúszott a még egyenes ági kvalifikációt érő legjobb harmadik pozícióról. A csoportmeccsek utolsó játéknapján Törökország a 89. percben szerezte azt a gólt Izland ellen, amellyel megelőzte Magyarországot a harmadikok tabelláján.

"Itt már nincs könnyű ellenfél, igaz, az ukránok és a svédek kiemelkednek a nyolc csapat közül, őket jó, hogy elkerültük.

de aki idáig eljutott, az már semmiképpen nem nevezhető könnyű ellenfélnek" – mondta az Origónak Juhász Roland, a válogatott védője, aki sárga lapjai miatt az első pótselejtezőn nem szerepelhet majd.

Juhász Roland (balra) a második meccsre térhet vissza Forrás: AFP


Szerinte jobb lenne vendégként kezdeni a majdani párharcot. "Én személy szerint jobban szeretek idegenben kezdeni, de erről mindenki másképp vélekedik. A legfontosabb úgyis az, hogy kijussunk."

Kérdésünkre azt mondta,

a törökök hajrágólját higgadtan fogadta, nem tört össze semmit.

"Nem vagyok agresszív, nem jellemző rám, hogy így vezetném le a feszültséget. Szomorú voltam, mert az utolsó percben dőlt el a sorsunk, de előre kell tekinteni, és ki kell harcolni a kijutást" – mondta Juhász.

"Majd kisorsolják az ellenfelünket, aztán

- mondta megkeresésünkre Vadócz Krisztián, aki jelenleg a spanyol másodosztályú Alavésben futballozik. Szerinte ilyenkor teljesen felesleges az esélylatolgatás, az utóbbi 29 évben úgyis mindig rosszul jöttünk ki belőle.

Vadócz itt még az Osasuna mezében Forrás: MTI/Jesus Diges


Vadócz jól ismerheti a dánokat, hiszen 2012-2014 között az Odensét erősítette. "Természetesen kellemetlenek lehetnek, mert több fogalmuk van az elitfutballról, mint nekünk" - jegyezte meg. Hozzátette, a selejtezők előtt az volt a realitás, hogy nem jutunk ki, ezért

örülni kell, hogy van még egy utolsó szalmaszál.

"Sajnos, mostanában mindig történik valami, ami negatívan befolyásolja a sorsunkat, ez nyilván azt jelenti, hogy nem mi vagyunk az események alakítói" - mondta Vadócz.

És kivel lenne jó játszani?

A kiemelésünk dacára mind a négy lehetséges rivális erősebbnek tűnik a magyar válogatottnál. Az északiakat jó lenne elkerülni,

talán Szlovénia lenne a legkedvezőbb ellenfél.

Az angolszász futballstílus, a rengeteg centerezés, a sok fizikai kontaktus, a tizenhatos állandó támadása, a fejpárbajok erőltetése kevésbé fekszik nekünk, ezt jól láthattuk az északírek ellen is. És a skandináv iskola is hasonló ehhez.

Bendtner, Keane, Tettey, Novakovic

A dánok az egyetlen öttagú csoportban, Portugália és Albánia mögött lettek harmadikok, 3 győzelemmel, 3 döntetlennel és 2 vereséggel. Elég kevés gólt szereztek, meccsenként éppen egyet. Nicklas Bendtner volt a legeredményesebb gólszerzőjük, 2 találattal. Legutóbb is ott voltak az Eb-n, a csoportból nem jutottak tovább, bár Hollandiát megelőzték.

Ez a dán csapat kapott ki a napokban 2-1-re Franciaországtól barátságos meccsen Forrás: AFP/Odd Andersen


Írország a németek és a lengyelek mögé szorult a D csoportban, 5-3-2-es eredménysorral, 19 lőtt és 7 kapott góllal. Robbie Keane lett a házi gólkirályuk 5 góllal. A csapat erejére jellemző, hogy az utolsó előtti fordulóban

megverte Németországot, és korábban a világbajnok otthonában sem kapott ki (1-1).

2012-ben Eb-résztvevő volt, de pontot sem szerzett.

A norvégok az utolsó, római selejtezőjük 73. percéig az Eb-n érezhették magukat, az olaszok elleni győzelemmel csoportelsőként jutottak volna ki. Végül kikaptak, és 6-1-3-as eredménysorral (13-20) zártak. Az angol élvonalbeli Norwich City középpályása, Alexander Tettey 3 gólt szerzett a sorozatban. Legutóbb 2000-ben szerepelt Eb-n.

Szlovénia Anglia és Svájc mögött lett harmadik, öt meccset nyerve, négyet elveszítve, 18-11-es gólkülönbséggel. A gólok egyharmadát a Japánban játszó Milivoje Novakovic szerezte (ráadásul csak 7 meccsen),

az egész mezőnyben összesen 11-en voltak nála eredményesebbek.

A szlovénok 2000-ben jutottak ki az Eb-re, a csoportban elvéreztek.

A zárt kapu réme

Nagy kérdés, nézők előtt játszhat-e majd a válogatott a hazai meccsen. A románok elleni selejtező sportszerűtlen, idegengyűlölő nézőtéri megnyilvánulásai miatt ugyanis az UEFA a következő, Feröer elleni selejtező előtt zárt kapus meccsel büntette a szövetséget. Az MLSZ fellebbezett, így a fellebbviteli bizottság felfüggesztette a büntetés végrehajtását, ha azonban helybenhagyja az első fokú határozatot, az a pótselejtezőn lép majd érvénybe.

A magyar válogatott eddig egyszer játszott pótselejtezőt,

az 1998-as világbajnokság előtt. Akkor nem utolsó perces balszerencse, hanem éppenséggel egy, a lefújás előtt az ellenfél által szerzett elképesztő öngól juttatta oda. Jugoszlávia aztán 12 gólt szerezve söpörte félre Csank János válogatottját.

Csank egyébként a mostani selejtezősorozat vége felé azt nyilatkozta a Borsnak: "Biztos vagyok benne, hogy az

Szerinte az 1-12-t csak az magyarázza, hogy akkor Jugoszlávia "egy brutálisan erős csapat volt, teli extraklasszisokkal".

A pótselejtezők első meccseit november 12-14. között, a visszavágókat november 15-17. között játsszák.

Szavazzon!

Ki ellen lenne a legtöbb esélyünk?