Társoldalunk:

Storck: Sokat fejlődött a válogatott a román meccs óta

2015.10.19. 14:11

Bernd Storck szövetségi kapitány kijelentette: a Norvégia elleni pótselejtezőn játékosaival együtt mindent megtesznek azért, hogy a magyar labdarúgó-válogatott 1972 után ismét kijusson az Európa-bajnokságra.

"Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy pótselejtezőt játszunk. Nehéz szituáció volt a játékosok, a szövetség és jómagam számára is, amikor átvettem a csapatot, de együtt, közösen megoldottuk a feladatot" - mondta a telki edzőközpontban tartott hétfői sajtótájékoztatón a német szakvezető, aki Dárdai Pált váltotta a kispadon nyáron, miután a Hertha BSC nem engedte a továbbiakban a magyar szakember kettős szerepvállalását.

Storck megismételte, örül, hogy a visszavágó lesz hazai pályán, szerinte a Feröer-szigetek elleni meccset látva ez előny lehet, mert a szurkolók a válogatott mögött állnak.

Fiatalok és jól védekeznek

A riválisról szólva azt emelte ki, hogy fiatal futballistákból áll a norvég válogatott, de így is nemzetközi szinten jegyzett futballisták alkotják, közülük többen a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában szerepelnek klubcsapataikkal.

Elmondása szerint hadrendjüket tekintve 4-4-1-1-es és a 4-4-2-es rendszert preferálja Per-Mathias Högmo szövetségi kapitány, akinek csapata csak az utolsó játéknapon, olaszországi vereségével vesztette el az egyenes kvalifikációt jelentő második helyet a csoportjában. Megjegyezte még, hogy erős a norvégok védelme, amit többek között az jelez, hogy a tíz csoportmeccsükből haton nem kaptak gólt.

Storck örül annak, hogy itthon lesz a visszavágóFotó: Polyák Attila - Origo

Javítani kell az állóképességen

Storck eleinte nem kívánt esélylatolgatásba bocsátkozni, majd mosolyogva azt mondta, hogy mindkét gárdának 50 százalék esélye van a párharc megnyerésére. Hozzátette, azt tartja fontosnak, hogy november 12-én az első, oslói meccsen olyan eredményt érjenek el, hogy három nappal később, a másodikon bármi megtörténhessen a magyar szurkolók támogatásával.

A nehézségek között említette, hogy a legutóbbi, görögországi meccsen problémájuk volt az állóképességgel, ezen szerinte javítani kell, s reméli, hogy a játékosok megfelelő állapotban érkeznek majd az edzőtáborba. Nem örült annak, hogy a legkorábbi időpontban lesz az első találkozó, mert így kevesebb idő jut majd a felkészülésre, amelynek első napján még külön dolgoznak majd játékosai annak függvényében, hogy az előtte levő hétvégén ki mennyit játszott a klubjában.

Többet kell birtokolni a labdát az utolsó negyedórában

Storck hangsúlyozta, sokat fejlődött a magyar válogatott az általa irányított első, románok elleni és a legutóbbi, görögországi találkozó között. Szerinte csapata sokkal jobban játszott Pireuszban annak ellenére is, hogy akkor négy gólt kapott, míg a románok ellen gól nélküli döntetlent ért el. Szerinte amin javítani kell az, hogy az utolsó negyedórában többet kell birtokolni a labdát, mert ezt nem sikerült megvalósítani Észak-Írországban és Görögországban sem, s - többek között - emiatt kapott gól mindkét meccsen a hajrában a válogatott.

Saját magáról úgy nyilatkozott, hogy nem érez extra nyomást, mert nyomás mindig van az emberen, akár klubedző, akár szövetségi kapitány. A válogatott az 1986-os világbajnokság óta először vehetne részt nagy nemzetközi tornán, az Eb-re pedig története során harmadszor juthat ki. Erre legutóbb 1972-ben volt példa.