Futballvakok állítják össze a szűkített Aranylabda-listát

504225463 HORIZONTAL FOOTBALL GOALKEEPER FULL LENGH ACTION Juventus' goalkeeper Gianluigi Buffon stops the ball during the Italian Serie A football match Juventus Vs Roma on October 5, 2014 at Juventus  Stadium in Turin.  AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO
Juventus' goalkeeper Gianluigi Buffon stops the ball during the Italian Serie A football match Juventus Vs Roma on October 5, 2014 at Juventus Stadium in Turin. AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO
Vágólapra másolva!
A FIFA és a France Football szűkített, 23 fős Aranylabda-listájáról hiányzik néhány olyan játékos, akinek biztosan ott lenne a helye, míg szerepel rajta néhány, akik nem biztos, hogy jogosan vannak a legjobb 23 között. 

A szűkített lista – szokás szerint – komoly vitákra ad okot, egyrészt persze a bennmaradók (Kevin De Bruyne, Toni Kroos, Yaya Touré), másrészt a kimaradók miatt. Bár 2010 óta az Aranylabdát már sokkal nehezebb komolyan venni, mint korábban, azért eljátszottunk kicsit a nevekkel, és ugyanerre biztatjuk olvasóinkat is.

A legnagyobb kimaradó minden kétséget kizáróan Gianluigi Buffon,

aki már a bő listára sem fért fel, holott zsinórban negyedik olasz bajnoki címe és Olasz Kupa-győzelme mellé a BL-döntőig menetelt a Juventusszal úgy, hogy egész évben kimagasló teljesítményt nyújtott, 37 éve ellenére megbízhatóan szórta a bravúrokat.

Hol van Gianluigi Buffon? Forrás: AFP/Marco Bertorello

Szintén furcsa, hogy bár a Real Madrid öt játékost is delegált a csapatba, nincs köztük Sergio Ramos, aki valószínűleg többet tett a csapatáért, mint a szűkített listán szereplő Gareth Bale, Toni Kroos vagy James Rodriguez.

Egyébként is kevés védő van a FIFA és a France Football közös listáján

– konkrétan egy, már ha Javier Mascheranót annak vesszük egyáltalán – pedig Ramoson kívül is bőven voltak, akiknek ott lenne a helyük.

Pedig lenne honnan válogatni

David Alabának feltétlenül, a Bayern osztrák balhátvédje évről évre jobb, és már három éve is nagyszerű volt, ráadásul az eredményei alapján is odaférhetett volna a listára. Piqué a Barcából, Chiellini a Juventusból szintén nem lett volna meglepetés, és ha már a védelem szóba került, David De Gea is nagyszerű idényt produkált.

A kimaradók válogatottja

Gianluigi Buffon - Sergio Ramos, Gerard Piqué, Giorgio Chiellini, David Alaba - Luka Modric, Andrea Pirlo, Sergio Busquets, Cesc Fabregas - Carlos Bacca, Alvaro Morata

Visszatérve a Real Madridhoz, elképesztő, hogy az öt listán szereplő madridi között nincs ott Luka Modric, akinél csak Ronaldo fontosabb láncszeme a spanyol csapatnak, de ugyanúgy nem jelentett belépőt az angol bajnoki cím és a spanyol válogatottal elért sikerek Cesc Fabregasnak, sem a Buffonhoz hasonlóan taroló, a BL-ben a legpontosabban passzoló játékos címét elnyerő Andrea Pirlónak.

Hogy hagyhatta ki bárki is Luka Modricot? Forrás: AFP/Bulent Kilic

A csatároknál kisebb a gond, hiszen a FIFA felzsúfolt mindenkit a listára, aki élt és mozgott, de itt is van egy komoly hiányzó: Carlos Bacca, aki hét góljával óriási részt vállalt a Sevilla EL-címvédéséből, és bár a Milanban egyelőre nem villog (nincs is könnyű dolga), a listára mindenképpen odafért volna. Mondjuk az állandóan sérült Arjen Robben helyére.