Társoldalunk:

Visszavonul a világ leggólerősebb csatára

2015.10.27. 21:53

Hivatalosan is bejelentette visszavonulását Abby Wambach, a futballtörténelem legeredményesebb csatára. Az amerikai női válogatottban eddig 252 mérkőzésen 184 gólig jutó 35 éves csatár kétszeres olimpiai és egyszeres világbajnokként fejezi be a profi sportot decemberben.

Se nő, se férfi nem szerzett annyi gólt válogatott labdarúgó-mérkőzésen, mint Abby Wambach, az Egyesült Államok 35 éves csatára, aki 14 év alatt 252 mérkőzésen 184-szer volt eredményes. A Western New York Flash játékosa kedden jelentette be, hogy az év végén felhagy a labdarúgással.

"Miután sokat mérlegeltem a lehetőségeimet, és beszélgettem barátaimmal, családtagjaimmal, játékostársaimmal és az edzőimmel, úgy döntöttem, befejezem a futballt. Ez egy csodálatos utazás volt, nagyon várom, mi lesz életemben a következő fejezet" - nyilatkozta.

Két olimpiai bajnoki cím után idén nyáron lett világbajnokForrás: AFP/Robyn Beck

Hozzátette, hogy a válogatott négy decemberi mérkőzésén még szeretne pályára lépni, azaz utolsó meccsét december 16-án, New Orleansban, Kína ellen vívja majd.

Az Egyesült Államok nemzeti csapata a nyári világbajnoki aranyérem után tíz mérkőzést kötött le év végéig, hogy tíz különböző városban népszerűsítse a futballt. Augusztusban kétszer legyőzte Costa Ricát (8-0, 7-2), szeptemberben Haitit (5-0, 8-0), októberben pedig egy 1-1-es döntetlen után 3-1-re verte Brazíliát. Decemberben még két Trinidad és Tobago, illetve két Kína elleni meccs vár rá.

Abby WambachForrás: ESPN Body Issue

Wambach a pályafutása során négy világbajnokságon játszott, az idei aranyérem mellett 2011-ben ezüstöt, 2003-ban és 2007-ben bronzot szerzett, 2004-ben és 2012-ben pedig olimpiai bajnok lett. A hat világeseményen összesen 35 mérkőzésen lépett pályára és 23 gólt szerzett.

2012-ben a FIFA Év Játékosának választották, Mia Hamm után ő lett a második amerikai, aki ezt a díjat kiérdemelte.

Sarah Huffman és Abby WambachForrás: AFP/Getty/Alberto E. Rodriguez

A leszbikusságát nyíltan felvállaló futballista 2013 októberében vette feleségül válogatottbeli csapattársát, Sarah Huffmannt.