Vágólapra másolva!
Ángel Torres, a spanyol elsőosztályú Getafe elnök-tulajdonosa egy nappal a Barcelona elleni hazai mérkőzés előtt kijelentette: ha a körülmények nem változnak, elviheti a klubot Madridból. 

Torres szűkszavúan, de határozottan nyilatkozott a klub helyzetéről.

"Ha Getafe (Madrid egyik kertvárosi, külső negyede) nem érzi magáénak a csapatot, és a város hátat fordít nekem, akkor én is hátat tudok fordítani a városnak. Két másik spanyol város is szóba jöhet, amely örömmel otthont adna a Getafénak, ha költözésre kerülne sor" - jelentette ki Ángel Torres.

A nyilatkozat az El larguero című rádióműsorban hangzott el, ami Spanyolország egy igen fontos és tradicionális fóruma. A fiatal futballrajongókat megcélzó műsor 1989-ben indult, és 1995 óta a leghallgatottabb rádióadás a maga idősávjában: előfordul, hogy több mint egymillió hallgatót vonz esténként.

Ángel Torres nagyon berágott Getaféra Forrás: AFP


Azt egyelőre nem tudni, hogy blöffről van-e szó, vagy Torrest valóban foglalkoztatja a költözés gondolata, az Origo által megkérdezett helyi szurkolók is megosztottak a kérdésben.

Szinte Torres építette fel Getafét

"Torres minden hájjal megkent alak, szerintem csak hazudik, hogy megkapja amit akar" - véli Macarena, aki most ugyan a Real Madrid otthona, a Santiago Bernabéu Stadion mellett lakik, de Getaféban nőtt fel, és ma is a csapatnak drukkol. "A helyzet az, hogy a városok, önkormányzatok sokszor komoly pénzeket juttatnak el a klubokhoz különböző csatornákon keresztül. Ez sokszor legális, máskor nem annyira, mindenesetre most is valami hasonló ügy állhat a háttérben. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy Torres csak blöfföl, hiszen ezer szállal kötődik a városhoz, viccesen azt is mondhatnánk, ő építette fel" - mondta az Origónak a drukkerhölgy.

A kijelentésnek van alapja: Ángel Torres ismert építőipari vállalkozó, aki az 1980-as években abból szerezte a vagyonát, hogy óriási lakóövezeteket épített fel Madrid külvárosában, Gateféban és a szomszédos Buenavistában.

Buenavista (Getafe) elhelyezkedés Forrás: Wikimedia.org


Torres később eladta ezt az építőipari cégét, de a környéken számos ingatlanba fektetett be: hoteleket, bárokat, éttermeket vásárolt.

2002-ben Getafe polgármestere, Pedro Castro meggyőzte, hogy vásárolja meg a Getafe futballklubot is. Az új elnök három év alatt feljuttatta a klubot a spanyol első osztályba - történelme során először, sőt 2007-ben a klub eljutott az UEFA-kupa negyeddöntőjéig is, és csak elképesztő balszerencsével esett ki a Bayern München ellen.


Egy másik drukker, Fernando szerint ez azért fontos, mert Torresnek igazából a klub lett az otthona, sosem lenne képes elköltöztetni.

Költözés nem, eladás igen?

"Ez itt nem az NBA, hogy csak úgy dobálózni lehessen a csapatokkal. De ha komolyan vesszük a kérdést: ugyan hova vihetné? Minden nagy régiónak megvan a maga első ligás csapata a maga komoly múltjával. Mit keresne ott a Getafe?" - teszi fel a költői kérdést, ugyanakkor azt is hozzáteszi: Torres azt csinál a klubbal, amit akar, mert nélküle nem is létezne.

A helyzetet bonyolítja, hogy egyszer már kiderült, Torres képes lenne eladni a klubját: 2011. áprilisában be is jelentette, hogy 90 millió euróért a Royal Emirates befektetőcsoporthoz kerül az egyesület, de erről végül kiderült, hogy szélhámosság. Mindenesetre az eladás nem Torresen múlt.

Volt már precedens költözésre

A spanyol futballban egyébként nem lenne egyedi az eset: 2007-ben a másodosztályú Ciudad de Murciát egy granadai befektető vásárolta meg, és a klub át is költözött Granadába, de ez végül balul sült el, és két évvel később a klub meg is szűnt.

Megyeri Balázs egyelőre nem tud bővebbet a költözésről Forrás: Getafe


A már említett rádióműsorban Torres mindenesetre azt mondta, már megbeszélt egy találkozót Javier Tebasszal, a La Liga elnökével, hogy megvizsgálják a szituációt, és megvitassák a költözés lehetőségét.

A hírekkel kapcsolatban megkerestük Megyeri Balázst, a Getafe kapusát is, de egyelőre ő is csak annyit tudott mondani, hogy maga is hallotta a hírt, de többet egyelőre nem tud róla.