A norvégok gyenge gólátlagában bízhat a magyar válogatott

Németh Krisztián (b) és norvég Tom Hogli a Norvégia-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen az oslói Ullevaal Stadionban 2015. november 12-én. Magyarország 1-0-ra győzött.
Oslo, 2015. november 13. Németh Krisztián (b) és norvég Tom Hogli a Norvégia-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen az oslói Ullevaal Stadionban 2015. november 12-én. Magyarország 1-0-ra győzött. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Bernd Storck szerint a norvégok elleni Eb-pótselejtező visszavágóján is elsődleges célja a magyar labdarúgó-válogatottnak, hogy gólt szerezzen. A norvégok egy gólnál ritkán lőnek többet, ebben bízhatunk.

Egy statisztika, amely a magyar válogatott malmára hajtja a vizet: a norvég csapat 2008 óta 81 meccset játszott, és ezeken mindössze 87 gólt szerzett, ami 1,07-es átlagot jelent. Márpedig ha a norvégok vasárnap este is csak egyszer találnak be, azzal maximum csak a hosszabbítást harcolhatják ki, de reméljük, ahogy Oslóban, úgy idehaza is eredményes lesz Bernd Storck csapata.

2008 óta Egil Olsen irányításával játszotta a legtöbb meccset a norvég csapat, és a 49 találkozón 61 gólt értek el. A mostani kapitány, Per-Mathias Högmo vezetésével a norvégok 24 meccsen 20 gólt szereztek, ami 0,83-as átlagot jelent.

Ödegaardot a kezdőbe követelik

Az 1990 és 2003 között a norvég válogatottban 86 meccsen 19 gólt elérő Öyvind Leonhardsen szerint nem elsősorban a csatárok a hibásak a kevés gólért, hanem a középpályásoknak is nagy a felelősségük, akiknek jó beadásokkal és passzokkal kell segíteni a támadókat, és nekik is bátran kell vállalkozniuk. Leonhardsen szerint a visszavágón a Rosenborg szélsőjének, Pal André Hellandnak és a Real Madrid csodatinijének, Martin Ödegaardnak is játszania kellene, hogy a norvég csapat hatékonyabb legyen a magyar kapu közelében.

Megszólalt a régóta Norvégiában játszó Kovács Péter is, aki úgy érzi, Alexander Söderlund helyett Marcus Pedersennek kellene kezdenie a visszavágón. Kovács szerint Oslóban nem voltak elég jók a norvég beadások, pedig Pedersen nagyon jól fejel, és klubjában, a Strömsgodsetben meccsenként 10-15 jó beadás érkezik a szélről. A 37 éves korábbi magyar válogatott csatár felhívta a figyelmet, hogy Helland és Ödegaard bevetése is jó elgondolás lehet, de a magyarok jól kontráznak, és ha lőnek egy gól, akkor azzal elúszhat a norvégok esélye.

Nem szabad csak a védekezésre figyelni

Márpedig Storck kapitány az elsődleges célnak a gólszerzést jelölte meg a visszavágóra. "Oslóban az volt a célunk, hogy sikerüljön olyan eredményt elérni, amely jó kiindulópont a visszavágóra, ez az 1-0-s győzelemmel sikerült is, de ennél se több, se kevesebb nem történt" - nyilatkozott a német szakember a telki edzőközpontban tartott szombati sajtótájékoztatón, amelyet megelőzően Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője az MLSZ nevében részvétét fejezte ki a párizsi terrortámadások áldozatai családjának.

Storck kijelentette: nem szabad, hogy a Groupama Arénában sorra kerülő visszavágón az első perctől kezdve védekezni álljon be az együttes, éppen ezért most is az a legfontosabb, és az elsődleges cél, hogy gólt szerezzen a magyar csapat. "Ez most egy felhívás is a szurkolóknak, tudniuk kell, hogy nem akarunk mindent kockára tenni, a türelmüket és a támogatásukat kérjük, hogy tizenkettedik játékosként álljanak a válogatott mögé" - fogalmazott.

Tudatos és higgadt játék kell

A sajtótájékoztatón részt vett Dzsudzsák Balázs csapatkapitány is. "Az első félidőt megnyertük, nagyon bízom benne, hogy holnap egy tudatos és higgadt játékkal sikerrel tudjuk megvívni ezt a párharcot" - mondta.

A sajtótájékoztató végén Sipos Jenő felhívta a szurkolók figyelmét, hogy a kapukat a szokásosnál is fokozottabb biztonsági ellenőrzések miatt már 18.15 órakor kinyitják, a drukkereknek pedig mindenképpen rendelkezniük kell személyazonosító okmányokkal, ugyanis azokat összevetik majd a belépőn szereplő adatokkal. Emellett táskát és csomagot sem lehet bevinni a Groupama Arénába a 20.45 órakor kezdődő összecsapásra.

Szóba került Király Gábor köszöntése is, a válogatott kapusa ugyanis Oslóban lépett pályára 100. alkalommal a nemzeti csapatban. A Haladás hálóőrét november 25-én, a magyar labdarúgás napján ünneplik majd.

A magyar válogatott várható kezdőcsapata (az MTI szerint):
Király Gábor - Fiola Attila, Juhász Roland, Guzmics Richárd, Kádár Tamás - Nagy Ádám, Elek Ákos - Lovrencsics Gergő, Stieber Zoltán, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám