Társoldalunk:

Fesztivál Budapesten, csaó, Norvégia!

2015.11.16. 11:57

A magyar labdarúgó-válogatott 44 év után szerepelhet ismét Európa-bajnokságon – és 30 év szünet után nagy nemzetközi tornán –, miután az 1-0-s idegenbeli sikert követően hazai pályán 2-1-re felülmúlta Norvégiát pótselejtezőn, így kettős győzelemmel kijutott a 2016-os, franciaországi tornára. Az alábbiakban a továbbjutás nemzetközi sajtóvisszhangját foglaltuk össze.

Uefa.com: "A visszavágón nyújtott mesés produkcióval Magyarország Eb-résztvevő. Priskin Tamás 14. percben szerzett pompás gólja és egy késői öngól után a magyarok az 1986-os vb óta először ismét nagy tornán szerepelhetnek. Markus Henriksen találata semmit nem halványít Bernd Storck csapatának teljesítményén." 

Bbc.com: "Magyarország 1986 után az első nagy tornára jutott ki. Priskin Tamás briliáns gólja segített kiharcolni a győzelmet a norvégok elleni pótselejtezőn. A Slovan Bratislava csatára, aki korábban játszott a Watfordban és az Ipswichben is, Kádár Tamás hosszú passzát követően befelé cselezett, majd a hosszú felső sarokba tekert. A később öngólt szerző Henriksen szépítése már későn érkezett." 

Régóta vártunk erreForrás: AFP

 

A keretből csak öten éltek, mikor utoljára nagy tornán voltunk

The Guardian: "Magyarország Norvégia legyőzésével biztosította a helyét a 2016-os Európa-bajnokságon, és ezzel véget vetett az aszálynak, ami a nagy tornákat illeti. A keret mindössze öt tagja élt akkor, amikor az ország válogatottja legutóbb nagy viadalon, az 1986-os vb-n szerepelhetett, és közülük vasárnap este csak Király Gábor, a veterán kapus volt a kezdőcsapat tagja. A 39 éves játékos remekül teljesített a visszavágón, nagyszerű védések sorozatát mutatta be." 

La Gazzetta dello Sport: "Priskin-gól, csaó, Norvégia! Fesztivál Budapesten, extázisban a magyarok, akik 44 év után ismét ott lehetnek az Európa-bajnokságon." 

A sokat emlegetett Priskin-gól:

Kicker.de: "Magyarország utazik a franciaországi Eb-re! A szenvedélyesen harcoló csapat, élén a rutinos Király Gáborral, korán vezetést szerzett, és sokáig nem hagyta kibontakozni a későn ébredő norvégokat." 

Aftenposten.no"Högmo nagyot kockáztatott, mindent egy lapra tett fel. És mindent elveszített." 

Dagbladet: "Högmo a munkája során a legostobább hibát követte el a csapatösszeállítás terén. A kapitányi állása veszélyben."  

A norvég lapok véleményéről bővebben itt olvashat.