Vágólapra másolva!
Biztosan hatással lesz a német labdarúgó-bajnokságra is a hannoveri bombariadó, amely miatt el kellett halasztani a kedd esti Németország-Hollandia válogatott mérkőzést, nyilatkozta Reinhard Rauball, a Német Labdarúgó Szövetség ügyvezető elnöke. Az sem kizárt, hogy a hét végi Bundesliga-fordulót el kell halasztani.

A német-holland barátságos mérkőzés kedd este 20.45-kor kezdődött volna, és bár 19 órakor kinyitották a hannoveri aréna kapuit, mintegy negyedórával később arra szólítottak fel mindenkit - szurkolókat, újságírókat és a személyzet tagjait egyaránt -, hogy pánikmentesen, de a lehető leggyorsabban távozzanak.

Az 49 ezer fős stadionban viszonylag kevesen voltak, amikor elkezdődött a kiürítés, a szurkolók rendben, fegyelmezetten hagyták el a stadiont.

Zászlók a hannoveri stadionban Forrás: AFP

Később a tartományi főváros rendőrsége azt közölte, hogy egy gyanús csomag miatt lezárták a hannoveri főpályaudvar egy részét. Az NDR regionális közszolgálati médiatársaság a szövetségi rendőrség egy szóvivőjét idézve azt írta hírportálján, hogy a főpályaudvaron bennálló egyik vonaton fedezték fel, majd ártalmatlanították a gyanús csomagot.

A csomagról készített röntgenképen világosan lehetett látni vezetékeket, nyomtatott áramköröket és egy mobiltelefont. A hannoveri rendőrség később közölte, a csomagban nem volt robbanóanyag, de a biztonság kedvéért felrobbantották.

Bánattal teli hollandok

Reinhard Rauball, a Német Labdarúgó Szövetség ügyvezető elnöke a késő esti sajtóértekezleten elmondta: a csapatokat szállító két busz 5 kilométerre volt a stadiontól, amikor megérkezett a hír a mérkőzés elmaradásáról. A buszokat biztonságos helyre irányították, majd később a játékosok mind elindultak haza. A holland válogatott és a német csapat müncheni tagjai repülővel utaztak el Hannoverből, a többiek autóval.

A német válogatott négy nap alatt másodszor kerül ilyen helyzetbe

, a párizsi terrorcselekmények alatt éppen a Stade de France-ban játszott mérkőzést a franciákkal, és a biztonságuk érdekében az éjszakát a létesítmény öltözőiben töltötték a játékosok.

Rendőrök vizsgálták át a stadiont Forrás: AFP

Bert van Oostveen, a holland szövetség igazgatója is megrendülten nyilatkozott. "Nagyon szomorú a társadalmunk számára, hogy a párizsi események után ismét ennyire meg kellett rémülnünk. A játékosainknak és a csapatnak nehéz lesz feldolgoznia ezt az estét.

Szerettünk volna egy gesztust gyakorolni, a Párizsban történtek ellenére focizni akartunk. De amikor a hatóságok már nem tudják garantálni a biztonságot, akkor megállj kell parancsolni. Akkor már nincs más választás."

Németország nem hajlandó félelemben élni

A bombariadó egészen biztosan hatással lesz a közeljövő Bundesliga-mérkőzéseire, nyilatkozta Rauball.

Az a benyomásom, hogy a futball Németországban sok szempontból meg fog változni" - mondta.

Árván maradt német zászlók Forrás: AFP

Hozzátette, a hét végén teljes fordulót rendeznek a német élvonalban, és a biztonság kulcsfontosságú tényező lesz minden pályán szerte az országban. Főleg akkor, amikor szombaton 79 ezer néző előtt teltházas rangadót vív a Schalke és a Bayern München együttese.

egyelőre fontolóra veszünk mindent" - mondta.

Thomas de Maiziere belügyminiszter ugyanakkor azt hangsúlyozta, Németország nem hajlandó félelemben élni a terroristafenyegetés miatt. "Szeretnénk stadionba és karácsonyi vásárra járni, és ezt is fogjuk tenni" - nyilatkozta.

A német labdarúgó-válogatott történetében most fordult elő harmadszor, hogy egy előre kitűzött mérkőzést el kellett halasztani. Először az angol válogatott miatt hiúsult meg egy berlini mérkőzés, a vendégek ugyanis nem akartak pályára lépni 1994. április 20-án Berlinben, mert attól tartottak, hogy Adolf Hitler születésnapján szurkolói zavargások lesznek. Másodszor 2009. november 14-én egy Chile elleni mérkőzés maradt el, akkor Robert Enke kapus öngyilkossága miatt a németek döntöttek így.