Nem kegyelmezett a Barca, lemészárolta a Romát

MESSI, Lionel, barcelona, as roma
Barcelona, 2015. november 24. Lionel Messi, a spanyol FC Barcelona (j) és Kosztantinosz Manolasz, az olasz AS Roma játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája E csoportjának ötödik fordulójában játszott mérkőzésen a barcelonai Camp Nou Stadionban 2015. november 24-én. (MTI/AP/Manu Fernandez)
Vágólapra másolva!
Nem bővelkedett meglepetésekben a futball Bajnokok Ligája utolsó előtti csoportfordulójának első játéknapja, simán verte a Romát a Barcelona, az Olympiakoszt a Bayern München, a Maccabi Tel-Avivot a Chelsea. Nyert, és életben maradt az Arsenal. 

Nem tudni, milyen céllal érkezett Barcelonába az AS Roma, az azonban biztos, hogy nem nyerni. A rómaiak játékába sokkal inkább volt kódolva a súlyos vereség (nagyon magasra feltolták a védelmüket a világ leggyorsabb csatársorával szemben), mint a győzelem lehetősége, és a Barca szűk húsz perc alatt le is rendezte a meccset.

Egy - tévesen - visszafújt Barca-gól után Luis Suárez, majd Lionel Messi talált be (utóbbi káprázatos mozdulattal löbbölte át a labdát Szczesny fölött), a szünet előtt Suárez mindent eldöntött.

Szerencsére az olaszok lankadt játéka nem ragadt át a katalánokra,

a Barca szemre is szépen játszva nullázta le a Romát.

Lionel Messi bűvöli Kosztantinosz Manolaszt Forrás: MTI/AP/Manu Fernandez

A szünet után nem sokat változott a játék képe, a katalánok ficánkoltak, és annak ellenére rengeteg helyzetet dolgoztak ki, hogy a Roma valamelyest rendezte a védekezését. Gerrard Piqué és Messi második gólja után Adriano is betalált,

és mindkét oldalon kimaradt egy-egy büntető

(Neymar kipattanóját vágta be Adriano), míg végül Edin Dzeko nagy nehezen beköszönt, de ez szépségtapasznak is kevés volt.

A Roma a csúnya vereség ellenére továbbjuthat, hiszen a Leverkusen csak döntetlent ért el a BATE otthonában. Ehhez csak annyit kell tennie, hogy jobb eredményt ér el otthon a BATE Boriszov ellen, mint a Leverkusen a Barcelonát fogadva. Nem tűnik lehetetlennek.

E csoport:
Barcelona-AS Roma 6-1 (3-0) - élő közvetítésünk
gól: Suárez 15., 44., Messi 18., 60., Piqué 56., Adriano 77. ill. Dzeko 91.
Korábban: BATE-Leverkusen 1-1 (1-0)
gól: Gordejcsuk 2., illetve Mehmedi 68.

Az állás: 1. (és továbbjutott) Barcelona 13 pont, 2. Bayer Leverkusen 5 (12-11), 3. AS Roma 5 (11-16), 4. BATE Boriszov 4

Továbbjutott a Bayern, életben maradt az Arsenal

A Bayern München nem sokat szórakozott az Olympiakosszal, húsz perc alatt hármat vágva gyakorlatilag a szünetre eldöntötte a mérkőzést. Valószínűleg maradt volna több német gól a második félidőre is, de Holger Badstubert az 53. percben kiállította a játékvezető, így csak a Juventus kölcsönjátékosa, Kingsley Coman szerezte meg első BL-gólját.

Az Arsenal (Kassai Viktor játékvezetése mellett) megőrizte továbbjutási esélyét, miután simán legyőzte a Dinamo Zagrebet.

A londoniakra azonban így is nehéz feladat vár az utolsó körben,

hiszen nemcsak nyerniük kellene Athéban, de valószínűleg legalább két góllal, hiszen otthon 3-2-re kaptak ki a görögöktől.

Alexis Sanchez húz el Paulo Machado mellett Forrás: MTI/EPA/Gerry Penny

F csoport:
Bayern München-Olympiakosz 4-0 (3-0)
gól: Costa 8., Lewandowski 16., Müller 20., Coman 70.
Arsenal-Dinamo Zagreb 3-0 (2-0)
gól: Özil 29., Sanchez 33., 69.

Az állás: 1. (és továbbjutott) Bayern München 12 pont, 2. Olimpiakosz 9, 3. Arsenal 6, 4. Dinamo Zagreb 3

Az FC Portónak nem kellett volna nagyot varázsolnia, elég lett volna egy döntetlent játszania hazai pályán a Dinamo Kijevvel, és máris továbbjutott volna. Ehhez képest az ukránok 2-0-ra nyertek Portóban, és mivel a következő körben a Chelsea és a Porto egymás ellen játszik, már esélyesnek is mondható a továbbjutásra a Dinamo.

Nemanja Matic és Tal Ben Haim küzd a labdáért Forrás: MTI/EPA/Abir Sultan

A Chelsea ugyan kihasználta a Porto botlását, és simán lelépte a Maccabi Tel-Avivot, de még távolról sem jutott tovább. Ehhez az utolsó körben valószínűleg le kell győznie a Portót hazai pályán, mert a portói meccsen 2-1-re győztek a hazaiak, és a Dinamo hazai pályán vélhetően lelépi a nullapontos, 1:15-ös gólkülönbséggel álló izraelieket.

G csoport:
FC Porto-Dinamo Kijev 0-2 (0-1)
gól: Jarmolenko 35., Gonzalez 64.
Maccabi Tel-Aviv-Chelsea 0-4 (0-1)
gól: Cahill 20., Willian 73., Oscar 77. Baba 91.

Az állás: 1. Chelsea 10 pont (11-3), 2. FC Porto 10 (9-6), 3. Dinamo Kijev 8, 4. Makkabi Tel-Aviv 0

A H csoportban délutáni győzelmével a Zenit már biztosan továbbjutott, sőt meg is nyerte a csoportot, de a szentpéterváriak mögött minden összekavarodott.

A Gent ugyanis a 95. percben szerzett góllal legyőzte

(és ezzel kiejtette) az életéért küzdő Lyont, és megelőzte az Oroszországban sima vereséget szenvedő Valenciát is.

Az utolsó körben a belgák a Zenitet fogadják, a Valenciának otthon le kell győznie a Lyont, mert ha csak döntetlent játszik, biztosan nem tudja megelőzni az egymás elleni eredményben jobban álló (1-2, 1-0) Gentet.

H csoport:
korábban: Zenit-Valencia 2-0 (1-0)
gól: Satov 15., Dzjuba 74.
Lyon-Gent 1-2 (1-1)
gól: Ferri 7., ill. Milicevic 32., Coulibaly 95.

Az állás: 1. (és továbbjutott) Zenit 15 pont, 2. Gent 7, 3. Valencia 6, 4. Olympique Lyon 1