Társoldalunk:

Amerikában szétlopták a futballt a FIFA-tisztviselők

2015.12.04. 10:58

Egészen elképesztő mértékben volt jelen az utóbbi években, sőt évtizedekben a korrupció a FIFA-n belül. A dél- és közép-amerikai futballszövetségeket irányító utolsó három elnököt mindkét szervezetnél vád alá helyezték. 

„Ezeknek a tisztviselőknek a labdarúgás, a FIFA ügyét kellett volna előrevinniük, ehelyett zsaroláson, megvesztegetésen és kenőpénzeken keresztül csak saját meggazdagodásukat tartották szem előtt” – mondta az amerikai ügyészség részéről Robert Capers, majd hozzátette, a csalók több tízmillió dollárt kereshettek, hiszen a marketingjogokat jogosulatlanul megszerzők nem ritkán évi egymilliót is fizettek a tisztviselőknek.

Amellett, hogy a dél-amerikai (CONMEBOL) és a közép-amerikai (CONCACAF) szövetség legutóbbi három-három elnökét is letartóztatták (mind a hatan a FIFA végrehajtó bizottságának tagjai), kevés kivétellel az összes amerikai országos szövetség elnöke is benne volt a buliban Brazíliától Hondurason át Peruig. Capers elmondta, az elmúlt két évtizedben folyamatosan a korrupció uralta a térség labdarúgását.

Michael J Garcia vizsgálatával indult meg a FIFA-botrányForrás: AFP/Sebastien Bozon

A csütörtöki rajtaütés során letartóztatott 16 FIFA-tisztviselő közül nyolcan máris jelezték, készen állnak vádalkut kötni a nyomozókkal, így akár az is előfordulhat, hogy az ő vallomásaiknak köszönhetően valóban sikerül megtisztítani a labdarúgást irányító szervezetet.

Ezt arra alapozva mondta az amerikai ügyész, hogy többen (a kolumbiai és a chilei futballszövetség elnökei) úgy ismerték be bűnösségüket, hogy meg sem hallgatták a vádakat.