Már több mint 11 milliárdnyi taopénz került a felcsúti fociakadémiához

labdarúgó edzés
Felcsút, 2013. július 18. Edzést tartanak a Puskás Akadémia FC játékosai a labdarúgó akadémia edzőpályáján 2013. július 18-án. Az idén az NB I-be felkerült csapat 2013. július 26-án kezdi a bajnokságot a Pápa elleni mérkőzéssel. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A mostani idényre a Magyar Labdarúgó Szövetség 1,73 milliárd forintos támogatást hagyott jóvá a felcsúti fociakadémiát működtető alapítvány javára, így 2011 óta már több mint 11 milliárd forint került a taopénzékből Felcsútra.

A mostani 1,73 milliárd forintnál már többször is jóval többet kapott a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, a taorendszer beindításának évében 2,8 milliárd, egy évvel később 2,6 milliárd, míg tavaly 2,2 milliárd forint került az alapítványhoz, derül ki a Menedzsment Fórum cikkéből.

Az akadémia honlapján található határozat alapján a taopénzből a legnagyobb rész, 1,36 milliárd forint egy utófinanszírozott ingatlan beruházására, felújításra megy el, ami egy sportcsarnok felhúzását jelenti.

Nagyot szakított a Várda SE

A Menedzsment Fórum által készített listán a Várda Sport Egyesület áll a második helyen, amely 1,2 milliárdnyi támogatást hívhat le. A másodosztályú futballcsapat 2013-ban 33 milliót, tavaly 135 milliót kapott, ehhez képest hatalmas ugrás a mostani összeg.

A harmadik helyen az Aramis SE áll 517 millióval, az első tízben szerepel még többek között a Mezőkövesd, az ETO futsal, valamint a Videoton, a Gyirmót, a Honvéd és az Újpest, illetve egészen pontosan a csapatokat működtető gazdasági társaságok.

Honnan jön a taopénz?

A forrás nagyobb része magáncégek által a nyereségükből sportcélra felajánlott támogatás, ezért a kormány és maga a miniszterelnök is szereti azt mondani rá, hogy nem közpénz. A cégek azonban a felajánlásért cserébe annak összegét leírhatják a társasági adójukból, és csökkenthetik vele az adóalapjukat is. A Felcsútra vagy máshova így érkező támogatás összege tehát a közösből, az államkassza adóbevételeiből hiányzik. A programot éppen azért kellett jóváhagyatni az Európai Unióval, mert állami támogatásnak számít. Minderről bővebben itt olvashat.