Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság elutasította Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség felfüggesztett elnökének fellebbezését.

A FIFA etikai bizottsága október elején - a FIFA-elnök Josep Blatterhez hasonlóan - a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől eltiltotta 90 napra Platinit, mert a svájci államügyészség korrupció gyanújával nyomoz ellene. Mindketten fellebbeztek a CAS-nál, de Platini fellebbezését elutasították.

A fellebbezést elutasító határozatban szerepel, hogy a 90 napos, ideiglenes eltiltás nem hosszabbítható meg. A FIFA etikai bizottsága jövő héten hallgatja meg Platinit és Blattert, de a mostani döntés azt jelenti, hogy Platini nem lehet jelen a szombati Eb-sorsoláson.

Első reakciójában Platini ügyvédje kifejtette: ügyfele elégedett a döntésnek azzal a részével, amely kimondja, hogy az eltiltása január elején nem hosszabbítható meg. Thibaud d'Ales szerint az elnök megelégedéssel vette tudomásul, hogy a CAS részben helyt adott kérésének

Platini szomorkodhat, nem született kedvező döntés a számára Forrás: AFP

Az ügy hátterében az áll, hogy Blatter 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott Platininek. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott a francia.

Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt. Az ügyben a svájci rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki Blattert. A játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben a FIFA etikai bizottságának vizsgálati kamarája örökös eltiltás kiszabását kérte.