Már Románia az álomellenfél, nem a magyarok

2015.12.12. 13:50

Szombat délután kiderül, milyen ellenfelekkel találkozik a magyar futballválogatott a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon. A magyar csapat a harmadik kalapból várja a sorsolást, azaz lesz egy papíron gyengébb ellenfele is, de ahogy korábban is mondtuk, nekünk érdemes mindig szerénynek maradnunk. 

A Palais des Congrés de Parisban esedékes sorsoláson a sorozat történetében először 24 válogatott képviselői rágják a körmüket, és ott lesz az is, akinek a kisebb futballországok (például mi) köszönhetik, hogy egyáltalán érdekeltek a sorsoláson. Michel Platini UEFA-elnököt ugyan mindenféle labdarúgáshoz kapcsolatos tevékenységtől eltiltották a FIFA-botrány kapcsán, de Párizsban jelen lesz az eseményen.

Vegyük át gyorsan még egyszer, hogy került oda sokat próbált válogatottunk, milyen esélyekkel várjuk a sorsolást, és kik ellen lehet esélyünk akár a továbbjutásra is.

Hogy kerülünk oda?

A magyar válogatott kijutásához több tényező kedvező együttállására is szükség volt amellett, hogy Dárdai Pál, majd Bernd Storck a lehetőségeikhez képest kiváló csapatot raktak össze. A magyar csapat, amely még Pintér Attilával kezdte meg a sorozatot, nagy bravúrt nem mutatott be a sorozatban, de Görögország és Románia gyengélkedésének, valamint néhány megfelelő eredményt hozó jobb teljesítményének köszönhetően sokáig egyenes ági kijutásra állt, de végül pótselejtezőre kényszerült.

Bernd Storck végül elég jó kis csapatot rakott összeForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mivel Dárdai Pált visszarendelte a Hertha, átmenetileg Bernd Storck vette át a csapatunk irányítását, majd mikor Dárdai bámulatosan kezdett a berlinieknél, az MLSZ véglegesítette a német szakembert, aki azóta saját stábot is hozott a válogatotthoz. Végül minden döntését igazolta, hogy az előzetesen esélyesebbnek vélt Norvégiát imponáló magabiztossággal, kettős győzelemmel ütöttük ki a pótselejtezőben.

Mivel több meglepetéscsapat is kijutott a tornára, Magyarország némi szerencsével elkerült az erősorrendet jelentő kalapok közül az utolsóból, és a harmadikból várja a sorsolást. Ehhez kellett Észak-Írország, Albánia, Izland és Wales kijutása mellett az is, hogy a pótselejtezőn elhasaljon az előttünk jegyzet Bosznia-Hercegovina, így kerültünk a legjobb negyedik kalapos helyről a legrosszabb harmadik kalaposéra.

A kalapok nem valós erősorrendet jelentenek

A harmadik kalapba kerülésünk azt jelenti, hogy a csoportunkba kerül egy nálunk alacsonyabban jegyzet csapat (Törökország, Észak-Írország, Wales, Albánia, Izland és Írország közül valamelyik), és mivel a négy legjobb csoportharmadik is továbbjut, akár még a továbbjutásról is álmodozhatunk.

Ugyanakkor az ilyen kiemelési sorrend nem jelent feltétlenül erősorrendet is, a mögöttünk jegyzet csapatok közül több ellen még csak esélyesnek sem mondható a magyar csapat, maximum nem esélytelen. Erről árulkodik a Guardian elemzése is, az angol lap szerint Magyarország a 24 csapatos mezőny 22. helyén áll (a „masszívan középszerű” románokat és a „többiek bénázásában bízó” albánokat előzzük meg).

A románokkal szívesebben játszanának, mint velünk.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A mieinkről azt írja a Guardian, bár eufórikus hangulatot generált a kijutásunk, azért mindenki tisztában van vele, hogy messze vagyunk a legjobbaktól. „Bernd Storck azért elég szervezett kis csapatot rakott össze, Dzsudzsák Balázstól és Kleinheisler Lászlótól pedig mindig számítani lehet valami váratlanra” – írja a mértékadó brit lap. Úgy legyen.

Érdekesség egyébként, hogy a harmadik kalapból már nagyon kevesen akarják a magyarokat, a románokkal sokkal szívesebben játszanának. 

Hogy zajlik maga a sorsolás?

Ahogy szokott: kínosan semmitmondó beszélgetések után a meghívott vendégek (Ruud Gullit, Bixente Lizarazu, Oliver Bierhoff, Angelos Charisteas, Antonín Panenka, David Trezeguet és Vicente del Bosque) valamelyike kihúzza az országok neveit tartalmazó golyókat a kalapokat jelképező urnákból. Kivéve a franciákat, ők biztosan az A csoportba kerülnek az első kalapból.

Gera és Dzsudzsák a finnek elleni (győztes) gólunkat ünneplikForrás: MTI/Illyés Tibor

Egy friss tanulmány egyébként arra hívja fel a figyelmet, hogy a létszámbővítés miatt igazságtalanná válik a torna lebonyolítása, mert az A csoportba kerülő csapatoknak sokkal könnyebb útjuk lehet a döntőig, mint például a D, E és F csoport tagjainak. [via]

Az obligát találgatás

Nyilvánvalóan létezik olyan sorsolás, amivel akár a továbbjutásban is reménykedhetünk, és olyan is, amikor már a pontszerzés is bravúrnak tűnhet. Mi is írtunk ilyet nemrég, lett is belőle nagy vita a kommentek alatt (sőt, a szerkesztőségben is). Ha van kedve, az UEFA csinált önnek egy sorsolásszimulátort, kattintgasson kedvére, remek móka.

Az első kalapból eleve igen nehéz választani, talán Portugália és Anglia gyengébb kicsit a többi csapatnál, de egy Európa-bajnoki csoportmeccsen azért egyik ellen sem lennénk esélyesek. Belgium talán a legizgalmasabb válogatott az egész mezőnyben, a spanyolok címvédők, a németek világbajnokok, a franciák meg házigazdák. Tessék választani.

A második kalapból érkező ellenféllel szembeni eredményünk döntheti el, továbbjutunk-e a csoportunkból. Az olaszokat, a horvátokat mindenképpen el kellene kerülni, de az ukránok és az oroszok ellen sem lenne sok esélyünk. Maradnak a selejtezőben kiválóan teljesítő osztrákok és az albán kommandóval kiegészített svájciak. Talán utóbbiakkal szoros meccset tudnánk játszani.

A negyedik kalapból sem mindegy, melyik ellenféllel találkozik Magyarország, hiszen ahogy fent is említettük, itt is vannak a miénknél jobb csapatok. Az íreket és izlandot nem szeretnénk, Albánia nem kapott gólt idegenbeli selejtezőin (!), míg a törököknek csak a közelmúltjuk erős, Wales egyemberes csapat, az északíreket pedig csak a mázlijuk mentette meg ellenünk a duplavereségtől. Itt nem nehéz dönteni.

A sorsolás 18 órakor kezdődik, de az Origón már jóval korábban élő közvetítést indítunk, amiben megszólalnak szakértőink, reményeink szerint játékosok és stábtagok is, és természetesen a sorsolás után azonnal elemzéssel jelentkezünk az ellenfelekről.

Érdemes lesz velünk tartani, várjuk önöket délután!