A jövőbe látó Dárdai edzőként sem vágyik a Bayernbe

Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetőedzője, foci
Ingolstadt, 2015. október 24. Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetőedzője az Ingolstadt elleni mérkőzésen a német első osztályú labdarúgó-bajnokságban, az ingolstadti Audi Sportarkban 2015. október 24-én. (MTI/EPA/Stefan Puchner)
Vágólapra másolva!
Dárdai Pál 2015 februárjában a Mainz ellen mutatkozott be a Bundesligában edzőként, vasárnap újra ellenük lépett pályára csapata a szezonzárón. A Berliner Morgenpost hosszú cikket közölt az alkalomra, melyben Dárdai elmondja, hogyan tölti a karácsonyt, hogy készülnek az ellenfelekre, és beszél a jövőjéről is. 

Dárdai Pál lassan egy éve ül a Hertha kispadján, ahol a gyengén teljesítő Jos Luhukayt váltotta, és rögtön egy győzelemmel mutatkozott be: februárban 2-0-ra verték a Mainzot. Összességében a magyar edző vezetésével a csapat 13 győzelem mellett 7 döntetlent és 11 vereséget könyvelhetett el.

Sok minden változik, de Dárdai nem

Sok minden megváltozott az elmúlt évben, a tavaly még a kiesés ellen harcoló Hertha a legjobbakkal versenyez a tabellán, jelenleg is a BL-szereplést érő 3. helyen áll. Csak egy dolog változatlan.

"Ha bárki megkérdezünk a klubnál, vagy Dárdai közvetlen környezetében arról, hogy mennyit változott a magyar szakember az elmúlt évben, azonnal rávágják majd: semennyit" - írja a Morgenpost.

Dárdai Pál nem tolja magát előtérbe, a csapatmunkában hisz Forrás: MTI/EPA/Stefan Puchner

A fociról mindig lehet beszélni

A Dárdai család a karácsonyt is a megszokott módon tölti majd.

"A három fiammal körbeüljük az asztalt, és a fociról beszlgetünk majd. Nagyapa már megérkezett, téma biztosan akad majd bőven, a fociról mindig lehet beszélni" - mesélte Dárdai nevetve a lapnak.

Az elmúlt egy évvel kapcsolatban a Berliner Morgenpost azt emeli ki, hogy

Dárdai szinte látnoki képességekkel vezeti a csapatot.

"A vezetőedző leglenyűgözőbb tulajdonsága, hogy szinte a jövőbe lát. A nyári felkészülés alatt pontosan vázolta, milyen területeken van szüksége fejlődésre a csapatnak, és azt is előre látta, kikkel és hogyan kell megerősíteni a keretet, de döntött arról is, ki az, akikre nem feltétlenül kell igényt tartani a klubnál: John Heitinga, Peter Niemeyer, Sandro Wagner vagy Hoszogaj Hadzsime tudna erről mesélni" - írja a lap.

Már Dárdai a sztár

"Dárdai arra is helyesen érzett rá, hogy a kemény felkészülés, a tökéletes fizikai állapot perdöntő lesz a csapat jövője szempontjából, így az alapozáskor nem volt pardon. De nemcsak fizikailag építette fel a csapatát, visszaadta a játékosok önbizalmát is. Játékoskorában még a nagy egyéniségekről szólt a Hertha: ott volt Michael Preetz, Alex Alves, Marcelinho vagy Sebastian Deisler.

Amikor átvette az év edzőjének járó kitüntetést, akkor csendesen, illedelmesen megköszönte, de látszott: az ehhez hasonló egyéni elismerések nem hozzák tűzbe, ő a csapatért él-hal" - méltatja Dárdait a Berliner Morgenpost, de ő maga a közös munkának tulajdonítja a sikereket.

Petry Zsoltot már Dárdai csábította a Hertha BSC-hez Forrás: AFP


A munka és a siker is közös

"Amikor egy ellenfélre készülünk, akkor a stáb minden tagjának fontos feladata van. A segédedzőm, Admir Hamzagic épp úgy hozzáteszi a magáét, mint a kapusedző Petry Zsolt, vagy az erőnléti tréner, Henrik Kuchno. Mindenkinek megvan a szerepe" - mondja a felkészülésről Dárdai, akinek csak év végéig szól a szerződése a klubnál.

"Hogy elmennék-e a Bayernhez edzőnek? Erre egyáltalán nem vágyom, nincs is szükségem rá, hogy ilyesmin gondolkozzak. Berlinben vagyok otthon, itt érzem jól magam" - vágta rá a Morgenpost érdeklődésére Dárdai, aki egyébként játékosként is kapott ajánlatot a Bayerntől, de ő úgy gondolta, emberileg és szakmailag is inkább Berlinben van a helye, így nem fogadta el a bajorok invitálását.

A Hertha 2-0-ra győzött a Mainz ellen, és ezzel ötpontos előnnyel őrzi a harmadik helyet a tavaszi folytatás előt.