Vágólapra másolva!
A szinte minden kérdésben megosztott futballtársadalom szereplői ölelkező elvtársakká, kvaterkázó jóbarátokká szelídülnek, ha arról van szó, hogy milyenek a szakkommentátorok: kevés olyan kohéziós erő létezik a tízmillió szövetségi kapitány országában, mint a tévés szakértők pocskondiázása. Igaz, ők sokszor tesznek is érte, hogy így legyen – aki viszont jól csinálja, abból a Valencia edzője is lehet.

Ha akadt méltatlan pillanata a magyar–norvég pótselejtezőnek, az az volt, amikor a korábbi válogatott védő, Sebők Vilmos meghívott szakértőként képtelen volt felidézni a magyar csapat balhátvédjének nevét.


Korábban Bognár György nyilatkozatai vertek fel nagy port. Ő egyébként kétségkívül üdítő kivételnek számít a magyar mezőnyben abból a szempontból, hogy nem maszatol, hanem határozott véleményt formál. Azt ugyanakkor gyakran rendkívül elfogult módon teszi, ami sokakat irritál.

Szakmai barbárság

Amikor 2011 őszén a Videotonnak nem jöttek az eredmények a bajnokságban, Paulo Sousát többen támadták, amiért szélnek eresztette a bajnokcsapatot. A korábbi 50-szeres magyar válogatott Bognár a Sport TV-nek azt mondta erről:

Sousa szakmai barbárságot követ el. Átvett egy bajnokcsapatot, amelyet tovább kellett volna építeni, ehelyett szétverte, a magyar válogatottakat kiteszi belőle, és harmadosztályú spanyol és portugál játékosokkal próbál futballt csinálni. Alulértékeli a magyar futballt.” Azóta a szakmai barbár végigverte fél Európát, jelenleg a Fiorentinánál dolgozik, és versenyben van az olasz bajnoki címért.

Még hogy ez a Dárdai?

Ennél is érthetetlenebb volt az az állásfoglalása, amikor Pintér Attila menesztése után úgy értékelte Dárdai Pál kinevezését, hogy ezzel az MLSZ „szembeköpte” a magyar edzőtársadalmat. Ha így is volt, a magyar válogatott ezzel nem járt nagyon rosszul.


Ez csak néhány kiragadott példa a szurkolók által nyilván lelkesen gyűjtögetett esetek közül. A szakértők melléfogásain való élcelődés persze nem hungarikum, Angliában sem sokkal jobb a helyzetük, de azért vannak köztük kiemelkedő egyéniségek.

Nem csak a foci miatt irigyelhetjük az angolokat

A legelismertebb brit televíziós szakkommentátor a MU-legenda Gary Neville. Jellemző, hogy a stúdióból nemrég az egyik legnagyobb spanyol klub, a Valencia kispadjára ült át – persze közben 2012 óta az angol válogatott mellett is dolgozott –, és egyik frissebb eredménye egy 2-2 a Real ellen.

Neville tagja volt a Manchester United legendás, saját nevelésű garnitúrájának, melybe rajta kívül a testvére, Phil, valamint David Beckham, Paul Scholes, Ryan Giggs és Nicky Butt tartozott. Az angol válogatottban 85-ször szerepelt, visszavonulása után pedig tévés szakkommentátorként kezdett dolgozni. Olyan jól csinálta, hogy Angliában

jó ideje őt tartották az egyik legfelkészültebb szakértőnek,

és csak idő kérdése volt, mikor indul be az edzői pályafutása.

Gary Neville a Sky Sportsnál betöltött szakkommentátori állását feladta, de az angol válogatottnál maradt Roy Hodgson segítője Forrás: AFP


A Sky szakértőjeként éleslátásáról és egyenes, szókimondó jelleméről vált ismertté, ami nem csoda, hiszen a fél életét Sir Alex Ferguson keze alatt töltötte a Manchester Unitednél.

már fiatalon is nagyon összeszedett és céltudatos volt. Elsőként érkezett meg az edzésre, és utolsóként távozott. Őszinte, egyenes ember, nagyon keményen képes dolgozni. Olyan személyiség, aki képes meghozni bátor döntéseket is, és erre vezetőként nagy szüksége lesz. Hiszem, hogy a játékosai tűzbe mennek majd érte, olyan erős a kisugárzása. Csak idő kérdése volt, mikor lesz belőle vezetőedző” – méltatta egykori játékosát Ferguson.

Ő maga nem bízna magában

Maga Neville a tőle megszokott stílusban kommentálta kinevezését. „Televíziós szakértőként erősen megkérdőjelezném, ha egy tehetséges, de fiatal spanyol edzőt neveznének ki egy tekintélyes PL-klub élére. Remélem, rá tudok cáfolni saját magamra” – viccelődött első spanyolországi sajtótájékoztatóján.

Neville mind a játék lélektanát, mind a taktikáját illetően remek elemzésekkel tette élménnyé a közvetítéseket, nemrég a Chelsea vergődésének okait boncolgatta nagyon élvezetesen, hét hosszú percen át egyetlen közhelyet sem ejtve ki a száján (itt megnézhető, közepes angoltudás elég hozzá). Eközben Alan Hansen, a Liverpool egykori nagyszerű futballistája ugyanerről a három gólról azt mondta a BBC-n, hogy „a Chelsea védekezése rendezetlen volt”.

Hansen egyébként arról vált híressé, hogy

totális kudarcot jósolt Alex Fergusonnak,

amikor az a 90-es évek elején saját nevelésű fiatalokkal (Giggs, Beckham, Scholes) kezdte újjáépíteni a Unitedet.

Alan Hansen: Kölykökkel nem lehet nyerni semmit Forrás: quotes.com


Jamie Carragher, Sky

Neville szinte állandó partnere a Liverpool legendája, Jamie Carragher volt a Sky közvetítéseinél. Neki különös ismertetőjele, hogy pokoli erős scouse akcentusa miatt gyakran érthetetlen, amit mond, de nem ezért volt igazán érdekes a páros. Sokszor szenvedélyes vitát folytattak egymással,

nem érezték feladatuknak, hogy alájátsszanak a másiknak.

Olyannyira nem, hogy Carragher egyik legütősebb beszólása az volt, amikor partnere szemébe mondta, hogy „gyerekként senki sem akar Gary Neville lenni”, mert „szélsőhátvéd csak kétféle játékosból lesz: bukott középső védőből vagy bukott szélső támadóból”. (Cafú és Maldini csendesen sír egymás vállán a sarokban.) Érdemes megnézni ezt a vitájukat is arról, hogy az emberfogás vagy a területvédekezés hasznosabb-e. Carra bizonyos szempontból végig az emberfogást kritizálja, majd amikor felteszik neki a kérdést, hogy edzőként melyik védekezési formát alkalmazná, akkor ő is erre voksol a területvédekezés ellen, mert „a legtöbb játékos nem elég okos ahhoz, hogy területet védjen”.

Graeme Souness, Sky

A Liverpool egykori játékosa és vezetőedzője az egyik legharciasabb szakértő, soha nem hátrál meg a viták elől, és azt sem rejti véka alá, hogy sokszor bosszantja a „taknyos” Jamie Redknapp vagy Thierry Henry. Nem a taktikát, hanem a játékosokat és a jellemüket állítja az elemzései középpontjába.

A szezon egyik emlékezetes pillanata volt, mikor rámordult Henryra: „Most én beszélek!”


Jamie Redknapp, Sky

Általános vélemény, hogy ő a televíziós csatorna szépfiúja, aki jól mutat a képernyőn, de a gyakorlatban szinte semmit nem tesz hozzá a közvetítésekhez, jobban állnak neki a reklámszereplések.

Thierry Henry, Sky

Amikor az Arsenal szupersztárja csatlakozott a tévécsatornához, azonnal minden idők legjobban fizetett szakértője lett. Hatéves szerződése 24 millió fontot (10 milliárd forint) garantál neki, ezzel messze maga mögé utasította az évente mindössze 1,2 milliót kaszáló Neville-t.

Thierry Henry évi 4 millió fontot kap a Skytól Forrás: skysports.co.uk


Az angol lapok gyakran illetik a „bágyadt, egykedvű, flegma” jelzőkkel, és tény, Henry nem szólal meg, ha nem muszáj. Mindig felélénkül viszont, ha Pep Guardiola vagy a Barcelona a téma. Ehhez köthető egyik legérdekesebb megszólalása is, amikor arról beszél, hogy Guardiola számára a három P a legfontosabb, a play, a possession és a position, vagyis a játék, a labdabirtoklás és a pozíció – és ez utóbbi a leginkább meghatározó.


Henry a Premier League történéseit elemző hétvégi sportműsorban határozottan jelentette ki, hogy ha klubvezető lenne, senki mást nem akarna a menedzseri posztra, mint Guardiolát. „Számomra már most Guardiola a világ valaha volt egyik legjobb edzője. Nemcsak hogy nyer, de minden bajnokságot ural is a csapataival, és nincs kétségem afelől, hogy így tenne a PL-ben is” – jelentette ki. Német sajtóhírek egybehangzó állítása szerint Guardiola a Manchester Citynél folytathatja jövőre.

Paul Scholes, Sky

A MU középpályás legendája savanyú, morcos alak, ha szakértenie kell a televízióban, általában csak mormog valamit az orra alá. Határozott véleménye csak a Manchester Uniteddel kapcsolatban van,

Louis van Gaal egyik legnagyobb kritikusa.

„Mit látunk a Unitedtől? Örökös oldalpasszok, meddő labdabirtoklás, unalmas futballstílus. Ahogy elnézem a csapatot, felmerül bennem a kérdés: Van Gaalnak van valami problémája a támadókkal?” – tette fel nemrég a költői kérdést Scholes.

Paul Scholes nincs elájulva Van Gaal munkásságától Forrás: Telegraph.co.uk.


Alan Shearer, BBC

Debütálásakor egész Anglia a PL legeredményesebb gólvágóján nevetett, blődségeket hordott össze, nem volt naprakész, közhelyekbe menekült. Azóta sokat fejlődött, bár kritikusai szerint nagyképűségét nem vetkőzte le, és szakértőként az sem áll jól neki, hogy sokszor könnyen feladja az álláspontját, ha valaki ellentmond neki.

Ian Wright, BBC

A BBC egyik közkedvelt szakértője az Arsenal egykori gólzsákja, Ian Wright.

Ian Wrightot mindenki kedveli Forrás: BBC


Népszerűségét két dolognak köszönheti: egyrészt saját játékosmúltjának példáira alapozva remekül hozza közel a nézőkhöz a különböző játékszituációkat, másrészt ha gőze sincs valamiről, akkor azt őszintén bevallja, és nem kezd átlátszó okoskodásba.

Michael Owen, BT

Általánosan elterjedt nézet szerint neki van a legunalmasabb hangja egész Angliában, és a mondanivalója is nagyjából annyira izgalmas, mint amikor mások nyaralásáról készült fényképeket kell nézegetnünk.

Angol oldalakon számos gyűjtést találhatunk az aranyköpéseivel, lássunk néhányat.

1. Elképesztő érzés lehet menedzsernek lenni, és eldönteni, kit hozol be csereként!

2. Jó formában vannak, de szerintem gyengék, már ha értik, mit akarok mondani.

3. A csatárok számára pokoli, ha a védelem feltolódik. Követni kell a mozgásukat, különben lesen maradsz.

4. Hát ez olyan egyszerű, mint... szóval nagyon egyszerű.

5. Ahhoz, hogy versenyben maradj, versenyben kell maradnod.

6. „Ez lassan tényleg csúnya lesz” – amikor a Chelsea már a hatodik gólt rúgta az Arsenalnak.

A szakértő szerepében: Michael Owen Forrás: Origo


7. Megérdemelték a győzelmet? Aligha. Viszont a Liverpool megérdemelte volna, ezért is igazságos a döntetlen.

8. Hát ez gól lett volna, ha a gólvonalon belülre pattan.

9. Micsoda lövés, védhetetlen gól! Igaz, szerintem a kapus azért benne van egy kicsit.

10. Az asszisztens helyesen döntött, még ha teljesen rossz is volt az ítélet.

11. Ez szabálytalan volt, habár hozzá sem értek, és egyértelműen feldobta magát, de a sárga lap aligha vitatható a belépőért.

+1 És így néz ki, amikor Owen hirtelen nem tudja, hogyan is fejezze ki magát:

Robbie Savage, BBC & BT

Az angol televíziózás bipoláris személyisége: nála minden, amit láthatunk, az vagy lenyűgöző (incredible), vagy szégyenteljes (disgrace). Véleményét bármikor képes az adott helyzethez alakítani, akkor is, ha tíz perccel korábban épp az ellenkezőjét hangoztatta.

"A gyerekek a lábukat is levágatnák azért, hogy futballozhassanak a Brightonban" Forrás: thesportcollective.com


A szurkolók egybehangzó véleménye szerint toronymagasan ő a legrosszabb szakértő: fogalma sincs a futballról, nem ismeri a játékosokat, amellett harsány ripacs, öntelt hólyag.

Az év jelenete

Az Everton elleni 1-1-re végződő városi derbi után közleményben jelezte a Liverpool, hogy Brendan Rodgers menedzser távozik posztjáról, miután a klub azonnali hatállyal felbontotta szerződését.

Thierry Henry és Jamie Carragher a hír beérkezésekor a Sky Sports stúdiójában volt, az arcuk a hír hallatán pedig egészen tökéletesre sikeredett, az angol médiában azóta is szinte hetente tér vissza a jelenet valamilyen formában.

Szavazzon!

Önnek ki a kedvence a hazai szakkommentátorok közül?