Vágólapra másolva!
Január elsején újra nyit az átigazolási piac, és azok a játékosok, akiknek a nyáron lejár a szerződésük, január elsejétől szabadon tárgyalhatnak az érdeklődő klubokkal. Éppen ezért összeszedtünk pár nagy nevet, akikért sorban állhatnak már télen.

Nemrég mi is megemlékeztünk a 20 éves évfordulóját ülő Bosman-szabályról, amely kimondta, hogy lejárt szerződésű labdarúgókért nem kérhet pénzt a klubjuk. Az idei évből már csak pár nap van hátra, és január nemcsak a fogadalmakkal készülők számára hozhat új időszámítást, de beindul majd újra a nagy játékoskeringő, hiszen nyit az átigazolási piac.

A 101 Greatgoals nevű oldal összeszedett egy csapatnyi játékost, akikért nagy harc várható majd 2016 első hónapjában. A lista élére kívánkozik Zlatan Ibrahimovic, aki 34 évesen is lövi a gólokat, a francia bajnokságban eddig 15 alkalommal volt eredményes, és ezzel vezeti a góllövőlistát, ahogyan a PSG is a tabellát hatalmas, 19 pontos fölénnyel.

Ibra a nyáron az Európa-bajnokságon szerepel majd a svéd csapattal, azt viszont egyelőre nem tudni, klubszinten mi lesz vele, korábbi csapatával, a Milannal minden átigazolási időszakban összehozzák, de lehetett már olvasni az MLS-ről is. Az átigazolásokban mértékadónak tartott Transfermarkt.de jelenleg 10,5 millió euróra teszi a svéd csatár értékét, akinek 2-3 jó éve még bármelyik bajnokságban lehet.

Ibrahimovic és Ivanovic egy cipőben járnak Forrás: AFP

Két Chelsea-védőnek szintén lejár a szerződése a nyáron, és bár a Premier League címvédője egészen gyalázatos őszt tudott le, Branislav Ivanovicnak és John Terrynek sem kell attól félnie, hogy nem talál magának új csapatot, ha a Chelsea végül nem marasztalja.

A 31 éves Ivanovic értékét 17 millió euróra teszi a Transfermarkt, és az előző szezonban élete talán legjobb teljesítményét nyújtotta. Ha az új edzőnél, Guus Hiddinknél megközelíti azt a formáját, az még jó szerződést érhet neki. A nála négy évvel idősebb Terry esetében el tudjuk képzelni, hogy az MLS lesz a következő állomás, mindenesetre akárhova is megy, fura lesz őt más mezben látni, hiszen profi pályafutása alatt csak a Chelsea-t szolgálta.

Az a csapat, amely jobhátvédet szeretne venni, és nem Ivanovicban gondolkozik, megkörnyékezheti a PSG-ben légióskodó holland Gregory van der Wielt is, aki a bajnokságban mindössze hét meccsen kapott szerepet. A PSG télen még pénzt kereshet a 27 éves holland védőn, akit 2012-ben 6 millió euróért vettek meg az Ajaxtól. Kapós lehet a Schalke kameruni belső védje, Joel Matip is, aki még csak 24 éves, de már évek óta alapember a gelsenkirchenieknél, és a szögleteknél veszélyesnek számít, idén két gólt is szerzett már.

Végy egy jó kapust, tartja a mondás, és bár az Inter nagy tizenegyesölője, Samir Handanovic hivatalosan még nem kapott új szerződést, az olasz lapok már jó ideje biztosra veszik, hogy 2019-ig szóló megállapodást tesznek majd elé a milánói klubvezetők. A korábbi Barca-kapusnak, Víctor Valdésnek viszont nem sok értelme van továbbra is a MU-nál maradnia, David de Gea és Sergio Romero mögött ugyanis nincs esélye beverekednie magát a kezdőbe, így lehet, hogy visszatér Spanyolországba.

A szintén a Unitedben szereplő Michael Carrick amolyan szürke eminenciás, sosem számított sztárnak, de a rutinja sok klubnak jól jöhet még. Az argentin Ever Banega valószínűleg már a télen elhagyja a Sevillát, több olasz csapat is sorban áll érte, annak ellenére, hogy hiába játszik egy szezont leszámítva 2008 óta Európában, nem váltotta be a hozzá fűzött ígéreteket. Pedig pazar technikával rendelkező támadó középpályás, valami mégis hiányzott neki eddig az áttöréshez.

A Transfermakt külön listát vezet a lejáró szerződésű játékosokról, és ebben a rangsorban a Valencia algériai középpályása, Szofiane Feguli áll az élen, akinek az értékét 18 millió euróra teszi az oldal. Feguli a mostani szezonban 10 bajnokin 1 gólnál tart, és mivel a Valencia nem fut nagy szezont, nem kizárt, hogy új kihívásokra vágyik majd.

Az angol lapok szinte tényként közlik, hogy az Arsenal a szezon végén elköszön Tomas Rosickytől és Mathieu Flaminitől is, közülük a cseh játékosban lehetne nagyobb fantázia, de hiába kreatívabb a francia társánál, ha már 35 éves, és nagyon sokat sérült. Nem lennénk meglepve, ha hazatérne Csehországba levezetni. Flamini abban még mindig nagyon jó, ha el kell venni a labdát az ellenféltől, és sokat tisztult a játéka, hosszú évek alatt sikerült leszoktatni a lábtörő becsúszásokról.

16, 24, 19, 18, 10 - így néz ki Charles Austin góltermése az elmúlt négy és fél szezonban, és bár ezek közül csak egyet töltött a Premier League-ben, a többit az angol másodosztályban húzta le, így sem kell szégyenkeznie a számok miatt. A 26 éves, remek felépítésű csatár több gyengélkedő PL-csapatnak is tudna segíteni, kíváncsian várjuk, mi lesz a sorsa.