Hét dolog, amit Rafa Benítez nagyon elrontott Madridban

Real Madrid, Cristiano Ronaldo, Rafa Benítez, foci
SPAIN, Madrid:Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo and Spanish coach Rafael Benitez during the Spanish League 2015/16 match between Real Madrid and UD Levante, at Santiago Bernabeu Stadium in Madrid on October 18, 2015. (Photo by Guillermo Martinez DPI/Nurphoto)
Vágólapra másolva!
Rafa Benítez vesszőfutása tovább tart, a spanyol szakember újabb állomáshelyéről kénytelen dicstelenül távozni. Bár a madridi bukást nem lehet kizárólag Benítez számlájára írni, azért bőven követett el olyan hibákat, amiket a Real Madrid edzőjének nem bocsátanak meg. Összeszedtük a legsúlyosabbakat. 

Január 4-én este a Real Madrid sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Rafa Benítezt felmentik a klub edzői posztjáról, a helyét pedig Zinedine Zidane veszi át. Beníteznek 25 mérkőzés jutott a Real kispadján, és bár nem hangzik rosszul a 17 győzelem, 5 döntetlen, 3 vereség, de ezzel a 68 százalékos győzelmi mutatóval a klub elmúlt hat edzője közül a legrossza mérleg az övé.

Rafa Benítez madridi kötődése miatt tulajdonképpen hazatért a Realhoz, de fél év sem kellett hozzá, hogy újra elbukjon. Sorra vesszük a legfontosabb hibáit.

Cristiano Ronaldo és a játékosuralom

Benítez nem a legokosabban látott munkához Madridban, az előszezonban hiába kérdeztek rá többször is az újságírók,

nem volt hajlandó a világ legjobbjának nevezni Ronaldót.

„Kérem, hagyjanak ezzel. Olyan, mintha a kislányomtól kérdeznék meg, hogy az édesapját vagy az édesanyját szereti-e jobban. Ronaldo, Bale, az egész csapat nagyszerű játékosokból áll” – mondta az edző, és ez még csak a kezdet volt kettőjük viszonyában.

Cristiano Ronaldóval jó jóban lenni Forrás: Guillermo Martinez DPI/Nurphoto

A túlságosan védekező taktikája miatt többször előfordult, hogy Ronaldo csak vergődött a pályán labda nélkül, a csapatnak viszont nem ment rosszul. Ennek az volt az oka, hogy Casemiro – aki az első 11 meccsből 9-et végigjátszott – stabilitást adott a csapat középpályájának, ugyanakkor szerepeltetése a látvány rovására ment, ezért a Barca elleni meccs előtt (valószínűleg a játékosok, de még inkább az elnök nyomására) kikerült a kezdőből. A végeredményt ismerjük.

Rossz taktika és az el clásico

Benítez sokkal többet vesztett november 21-én egy meccsnél, a Barca elleni katasztrófa miatt több forrás szerint az öltözőt is elveszítette, hiszen nemcsak hagyta, hogy Florentino Pérez beleszóljon a munkájába, de

rossz felfogásban, rossz taktikával is küldte a pályára

a végül 0-4-es vereséget szenvedő csapatát.

Madridban gálázott a Barcelona Forrás: AFP

A mérkőzés után Pérez is belátta, hogy hibázott, ezért nem állította fel azonnal Benítezt, de a megerősítés sem segített az akkor már válságban levő edzőn. A csapat taktikáját egyre több erős kritika érte, a Marca például a PSG elleni, 1-0-ra megnyert mérkőzés után elég keményen szállt bele Benítezbe.

„Rafa Benítez ezt a meccset elvesztette, abnormális dolgokat láttunk a pályán. Kroos és Modric sem a megszokott posztján és stílusban játszott, ez őrültség. Hova lett a Párizsban látott csapat? Iscót élve temettük el a középpályán, Jesé egyedül vergődött, Ronaldo labdák nélkül katasztrofálisan játszott.

miközben Nasser Al-Khelaifi [a PSG elnöke] és a spanyol királyi család jelenlétében volt kénytelen végignézni ezt a borzalmat. Mit gondolhat most a Real Madridról a világ?” – tette fel a kérdést a lap.

Az unalmas játék és Isco hiánya

Egy madridi edzőnek nagyon fontos, hogy a közönség mögötte álljon, márpedig ezt Beníteznek soha nem sikerült elérnie.

Pedig csak annyit kellett volna tennie, hogy játszatja a Bernabeu nagy kedvencét, Iscót,

aki viszont mindössze háromszor játszotta végig a 90 percet ebben az idényben. Isco hiánya mellett az sem tetszett a szurkolóknak, hogy a Real nem igazolt legalább egy „galaktikust” a nyáron.

Mindent könnyű lett volna megbocsátani, ha az unalmas játék eredményekkel is párosul, de a statisztikák is inkább kellemetlen rekordokat döntögettek. Az Opta arra mutatott rá, hogy míg egy évvel korábban a Real csak két meccsén nem szerzett gólt, addig Benítez alatt fél év alatt négy ilyen mérkőzése is volt, míg az ESPN egy tweetben a rangadókon elért botrányos eredményeivel szembesítette Benítezt.

Az újságok persze hozzáteszik, hogy sem a Real Madrid kizárásával végződött Cserisev-ügy, sem Benzema zsarolási botránya, sem David De Gea leigazolásának kútba esése nem Benítez hibája, de mindegyik olyan szerencsétlen körülmény, amin az edzőnek nem sikerült úrrá lennie.

Az elnök még inkább felelős

Florentino Péreznek könnyű volt, csak ki kellett rúgnia a közellenséggé váló Benítezt, holott az elnöké a felelősség, hiszen pontosan tudta, hogy a pragmatikus edzőtől nem várhat látványos, közönségszórakoztató játékot.

Zidane is gyáva döntés, hiszen a klublegenda kinevezésével minden felelősséget elhárít magáról,

és nem vállal kockázatot egy nevesebb edzővel.

Nagy kérdés, mit tud edzőként Zidane Forrás: AFP/Gerard Julien

Hogy Zidane-ra mi vár, azt egyelőre nehéz megtippelni, de ne felejtsük el, hogy Rafa Benítez is a Real Madrid család tagja, ehhez képest elég csúnyán elbántak vele. Ahogy Fernando Hierróval, Raúllal vagy éppen legutóbb Iker Casillasszal is.