Társoldalunk:

A Zidane-mítoszba kapaszkodik a Real Madrid elnöke

2016.01.05. 16:07

Nagy várakozás övezi, egyszersmind kételyek is kísérik futballkörökben Zinedine Zidane-nak, a Real Madrid új vezetőedzőjének kinevezését. Olyan lenne az egykori aranylabdás, mint egy dinnye? 

A királyi klub korábbi legendás játékosa, aki hétfőn lépett az aznap elbocsátott Rafael Benítez helyére, kedden jelentős érdeklődés közepette tartotta meg első edzését a blancóknál a tartalékcsapat stadionjában. Gyakorlatilag telt ház, mintegy hatezer néző fogadta őt és a Real-játékosokat, akik hatalmas éljenzés és tapsvihar közepette kezdték meg a tréninget az Alfredo Di Stéfano stadionban.

A 43 éves francia szakember, aki eddig a Real Madrid harmadosztályban szereplő együttesét, a Castillát irányította, hétfő este úgy nyilatkozott, hogy sokkal izgatottabb, mint amikor játékosként a fővárosiakhoz szerződött. Zidane 2001 és 2006 között szerepelt a Realban.

Zizou mindig vezérForrás: AFP

Edzői kinevezését a felfokozott várakozást tükröző megnyilatkozások mellett kérdőjelek is kísérik a spanyol sajtóban. A lapok ugyan egyetértettek abban, hogy Rafel Beníteznek át kellett adnia a helyét, Zidane kinevezésének megítélésével kapcsolatban azonban nem mernek határozottan állást foglalni, a kommentelők bizonytalanok.

Rizikós döntés a legenda kinevezése

Zidane nevének kezdőbetűi ihlették meg a Marcát, amely az új tréner címlapfotója alá azt írta: "la soluZZion" (a megoldás). Ugyanakkor a legolvasottabb spanyol sportlap értékelése szerint a legenda kinevezése rizikós döntés, mivel trénerként korlátozott tapasztalattal rendelkezik.

A Mundo Deportivo "edzőfalónak" nevezi Florentino Pérez klubelnököt, míg az El País szerint bár "Florentino a Zidane-mítoszba kapaszkodik", nem lehet tudni, hogy "ő-e a megfelelő edző", mivel ilyen szinten még nem bizonyíthatott. Hasonló hangot üt meg a Marca is, amikor úgy fogalmaz: "ugyanaz a gond az edzőkkel, mint a dinnyével: amíg nem nyitod fel, nem tudod, hogy édes-e vagy ehetetlen".

Játékosként abszolút világklasszis voltForrás: AFP/Bernd Weissbrod

Az El Mundo értékelése szerint "Florentino a galaktikusához folyamodott, hogy helyreállítsa a rendet Madridban", ugyanakkor rögtön jelzi: Zidane-nak ezen a szinten nincs edzői tapasztalata. A Real Madrid 18 fordulót követően 37 ponttal a harmadik helyen áll a spanyol bajnokságban. Hátránya négy pont a városi rivális Atlético, illetve kettő a címvédő, egy mérkőzéssel kevesebbet játszott FC Barcelona mögött.