Mégis tesztelhetik a videobírót

gólvonal technológia, gólbíró, videobíró, videóbíró
A man tries the goal-line technology (GLT) to be used in the FIFA World Cup for the first time to give more accuracy to referees, at Maracana Stadium in Rio de Janeiro on June 9, 2014. In Maracana stadium, seven cameras on each goal will register the movenent of the ball and the referee receives the result instantly on a watch. AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA
Vágólapra másolva!
A labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB azt javasolja, hogy a következő szezontól teszteljék a videobírót. A szervezet csütörtöki közlése szerint a visszajátszások segítenék a játékvezetők döntéseit a gólok, a tizenegyesek, a kiállítások megítélésénél, és a szabálytalankodó játékosok azonosításánál is.

Jonathan Ford, a nemzetközi testület elnöke, a walesi szövetség vezetője nyomatékosította: kimondottan ajánlani fogják, hogy az IFAB márciusi ülésén hagyja jóvá a tesztelést. "Az elvek világosak, de a részleteket még tisztáznunk kell" - tette hozzá.

Az IFAB 2012-ben hagyta jóvá a gólvonal-technológiát, amely azóta már számos esetben segítette a játékvezetők munkáját.

Ez biztosan nem gól Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A testület januárban tárgyalni fog a sérülések ideje alatt alkalmazható ideiglenes cseréről, illetve a hosszabbítás esetén felvetett negyedik cserelehetőségről is.

A tagok tavaly februárban a negyedik cserét, a tripla büntetés módosítását és a videobíró bevezetését sem támogatták. Utóbbi kapcsán Jerome Valcke, a nemzetközi szövetség (FIFA) azóta felfüggesztett főtitkára a februári döntést követően azt mondta: ez a futballtörténelem legnagyobb döntése lehet, amelyet nem szabad elsietni.

Az 1886-ban alapított, nyolctagú IFAB tagságának felét - 1913 óta - a FIFA adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges.