Társoldalunk:

Beleköptek Mészáros Lőrinc eszéki levesébe

2016.01.29. 13:34

Váratlan nehézséggel szembesült a horvát NK Osijek fociklub megvásárlására készülő Mészáros Lőrinc. A jelenlegi tulajdonosok egyikének hitelezői keveslik az általa ajánlott vételárat.

Visszautasította Mészáros Lőrinc cégének vételi ajánlatát az NK Osijek horvát futballklub egyik tulajdonosa – írja több horvát internetes lap, köztük az eszéki Osijek031 és a Jutarnjii List napilap online kiadása.

Az Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasának tulajdonában álló Mészáros & Mészáros Kft. egy horvát üzletemberrel közösen akarja megvásárolni a 70 éves, jelenleg is első osztályú, de csődközelben lévő eszéki klubot. A részvények 46,6 százalékát birtokló városi önkormányzattal már meg is állapodott, 100 ezer kunát (4,2 millió forintot) fizetne. Az Origo Eszékről származó információi szerint a napokban készülnek aláírni a szerződést.

Az NK Osijek stadionjaFotó: Dudás Szabolcs - Origo


Egy másik tulajdonos, a korábbi mezőgazdasági kombinát (IPK) 9,72 százalékos részvénycsomagja azonban nem biztos, hogy Mészároshoz kerül – pedig nagy szüksége lenne arra is, hogy elérhesse a szabad döntéshozatalhoz szükséges 75 százalékos tulajdoni hányadot. A csődeljárás alatt álló IPK hitelezői ugyanis bejelentették, nem tartják elégnek a felajánlott 150 ezer kunát (6,4 millió forint), ezért új tendert írnak ki a csomagra.

Van még két további tulajdonos is, a szintén csődben lévő helyi bank és a városi vízművek. Ha bármelyikük követné az IPK példáját, és Mészáros nem lenne hajlandó megemelni a vételi ajánlatot, akkor vélhetően az egész üzlet meghiúsulna – az NK Osijek pedig megszűnne. Mészárost pedig azért is nagyon kellemetlenül érintené mindez, mert a működésre már kölcsönzött is a klubnak.

A szurkolók tüntetést szerveznek

A hitelezők döntése váratlanul érhette Ivan Vrkic polgármestert is: a horvát lapok szerint közölte, nagyon szeretné, ha nyilvánosságra kerülne azon személyek névsora, akik meghiúsították az IPK-csomag eladását. Közben a legnagyobb eszéki szurkolói csoport, a Kohorta tagjai péntek este hat órára a helyi Szabadság térre tüntetést hirdettek a klub megmentése érdekében.

"Nincs több időnk. Muszáj ellenállnunk, és egy tiszta és hangos üzenetet küldeni azoknak a sírásóknak, akik a saját érdekeiket nézve ki akarják véreztetni Szlavónia szimbólumát, mely több mint 70 éve része többgenerációnyi eszéki életének" – áll a Kohorta a Facebookon közzétett felhívásában.

A bajban lévő eszéki klub már jó ideje befektetőt keres. Mészáros Lőrinc vállalta, hogy rendezi a klub nagyjából 2,5 millió eurós (780 millió forint) tartozását, legalább öt évig működteti a klubot, és a stadion felújításába is beszállna.