Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott június 4-én, 18.00 órától Gelsenkirchenben mérkőzik meg a világbajnoki címvédő németekkel.

Az már korábban hivatalossá vált, hogy a Bernd Storck vezette magyar válogatott márciusban a horvátokat fogadja felkészülési mérkőzésen, most az is eldőlt, hogy a mieink a vb-címvédő, a világranglistán jelenleg a negyedik helyen álló német együttessel is megmérkőznek az Eb-felkészülés jegyében. A mérkőzést június 4-én rendezik a németországi Gelsenkirchenben, mindkét együttes számára ez lesz az Európa-bajnokság előtti utolsó nemzetközi felkészülési mérkőzés.

A magyar válogatott ünnepli Bernd Storck szövetségi kapitányt az Eb-kijutás után Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Hajszállal vezetnek a németek

A magyar és a német (korábban NSZK) válogatott eddig 33 mérkőzést játszott egymással, 11 magyar győzelem, 10 döntetlen és 12 német siker a mérleg, magyar szempontból 64-69-es gólkülönbség mellett.

A két csapat legutóbbi összecsapását 2010 májusában a németek 3-0-ra megnyerték, előtte 2004 júniusában, Kaiserslauternben a mieink győztek 2-0-ra. A magyar válogatott az 1954-es világbajnokság csoportkörében aratta legnagyobb különbségű győzelmét a németek ellen (8:3), míg ellenfelünk a néhány nappal később rendezett vb-döntő mellett (Fritz Walterék 3:2-re győztek le az Aranycsapatot) egy 1941. áprilisi mérkőzést idézhetnek fel legszívesebben, melyen 7:0-ra győzték le a magyar csapatot.

A német válogatott a világbajnoki cím védője, és az Eb egyik nagy esélyese Forrás: AFP


Ennél nehezebb nem is lehetne

Joachim Löw szövetségi kapitány együttesében minden poszton világsztárok szerepelnek, a kapus Manuel Neuertől a 114-szeres válogatott Bastian Schweinsteigeren keresztül az aktuális házi gólkirály Thomas Müllerig, vagyis a lehető legnehezebb rivális ellen fordulunk az Eb-felkészülés finisére. Javíthatja ugyanakkor az esélyeinket, hogy a magyar válogatott német szövetségi kapitánya, Bernd Storck és segítője, a korábbi német 85-szörös válogatott Andreas Möller tökéletesen ismeri saját nemzete válogatottját.

A négyszeres vb-győztes németek a mieink előtt, márciusban az angol és az olasz válogatottal is összemérik erejüket felkészülési mérkőzésen.

Csak az erős rivális a jó rivális

"Nagyon örülök, hogy megmérkőzhetünk a világ jelenlegi legerősebb válogatottjával az Eb előtt. Mindenféleképpen erős riválist szerettem volna találni a felkészülés hajrájára is, ebből a szempontból a német válogatott tökéletes ellenfél, hiszen a regnáló világbajnok ellen valóban lemérhetjük, hol tart a csapat néhány nappal az Európa-bajnokság kezdete előtt" - mondta Bernd Storck szövetségi kapitány az MLSZ honlapján.

A német szakember úgy vélte, a kerettagok számára egyéni karrierjük szempontjából is remek lehetőséget jelent ez a mérkőzés, mert megmutathatják magukat a világnak, bebizonyíthatják, hogy nemzetközi összevetésben is jó játékosok, akik egységes csapatot alkotnak. Szerinte a magyar futballisták sokat tanulhatnak ebből a találkozóból, többek között azt is, hogy nem kell félniük egyetlen riválistól sem az Eb-n.

Tudni kell bizonyítani

"Ez lesz az kontinensviadal előtti utolsó mérkőzésünk, ekkorra már tökéletesen felkészültnek kell lennünk, és ezt be is kell tudnunk bizonyítani a találkozón. A világ jelenlegi legjobb válogatottjától tanulni óriási dolog, a fő célunk az lesz, hogy szervezett, fegyelmezett futballal rukkoljunk elő, ami a játékosok egészséges önbizalmát is nagyban építheti az Eb előtt" - mondta a szakvezető.

Torghelle Sándor ázsiója nagyot nőtt a németek elleni duplázása után Forrás: MTI/Illyés Tibor

A két csapat - beleszámítva az NSZK elleni meccseket is - eddig 33 mérkőzést játszott egymással, 11 magyar győzelem és 10 döntetlen mellett 12 német siker született. A legutóbbi összecsapást 2010 májusában a németek 3-0-ra nyerték, ugyanakkor előtte 2004 júniusában, Kaiserslauternben a magyarok győztek 2-0-ra Torghelle Sándor duplájával.

Magyarország 44 év szünet után szerepelhet ismét Európa-bajnokságon. Sorrendben Ausztriával (június 14., Bordeaux), Izlanddal (június 18., Marseille) és Portugáliával (június 22., Lyon) csap össze az F csoportban. A németek, akik a magyarok előtt május 29-én a szlovákokkal is megmérkőznek, a C csoportban az északírekkel, a lengyelekkel és az ukránokkal játszanak az Eb-n.