Egymilliárd fontot vertek el az angol fociklubok

Abdoulaye Doucoure rennes francia foci
Rennes' French midfielder (L) vies with Caen's French defender Damien Da Silva during the French L1 football match Rennes against Caen on December 11, 2015 at the Roazhon park stadium in Rennes, western France. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER / AFP / DAMIEN MEYER
Vágólapra másolva!
Új átigazolási rekordot állítottak fel a mostani szezonban az angol fociklubok. A téli időszakban a kisebb klubok jóval aktívabbak voltak, mint a nagyok.

A Premier League klubjai összesen 1,045 milliárd fontot (427 milliárd forint) költöttek új játékosokra a 2015-16-os szezonban, a nyári és a téli időszakot együtt nézve. Ez új csúcs, az eddigi legmagasabb összeg 965 millió volt, az előző idényben – írta internetes oldalán a BBC brit közszolgálati csatorna a téli átigazolási időszak hétfői lezárulta után.

A téli költés 175 millió fontra (72 milliárd forint) rúgott,

ez az utóbbi öt év legmagasabb összege.

A pénz nagy része, 110 millió font külföldre ment, 45 millió a ligán belül cserélt gazdát, a maradék 20 milliót pedig alsóbb osztályú angol kluboknak fizették ki.

Zsebre vágták a többi topligát

Jellemző a Premier League-ben szereplő klubok pénzügyi lehetőségeire, hogy a többi topliga közül az 50 milliós határt is csak egy, a Serie A lépte át, a spanyolok és a franciák 25 milliónál alig költöttek többet, és a németek is megálltak 30 millió körül.

Az utolsó nap fogásai

A téli időszak zárása előtti órákban megkötött üzletek közül az érdekesebbek:

Giannelli Imbula, Porto - Stoke, 18,3 millió font (klubrekord)
Oumar Niasse, Lokomotiv Moszkva - Everton, 13,5 millió
Abdoulaye Doucoure, Rennes - Watford, 8 millió
Adalberto Penaranda, Udinese - Watford, 8 millió

Első látásra elképesztő, hogy a PL-ben nem a gazdag klubok bulizták a legnagyobbat a télen, hanem a tabella alsó felében szereplők. Az utolsó hat verte el a teljes összegnek több mint a felét, 90 millió fontot. Az egyetlen kivétel a tök utolsó Aston Villa: a birminghamiek öt játékost engedtek el, és egyet sem vásároltak. Ők tudják.

Abdoulaye Doucoure (balra) a Rennes középpályásaként. Érte (is) 8 millió fontot adott a Watford Forrás: AFP/Damien Meyer


A ranglista élén a Watford áll a maga 34 milliós költésével, második a Newcastle 29-cel – tehát mindkettő többet áldozott új játékosokra, mint a teljes spanyol élvonal, Realostul, Barcelonástul! Ezzel szemben a Tottenham és a Manchester United egyáltalán nem vett senkit, a Manchester City meg rögtön kölcsönadta egyetlen szerzeményét, Anthony Cacerest a Melbourne Citynek.

"Az új televíziós jogdíjszerződés ígérete, illetve

hozzájárult ahhoz, hogy a kisebb klubok nagy befektetésekről döntöttek" – idézte a BBC a Deloitte nemzetközi tanácsadó cég szakértőjét, Dan Jonest.