Vágólapra másolva!
Jérome Valckét, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség korábbi főtitkárát pénteken 12 évre eltiltották minden sportággal kapcsolatos tevékenységtől.

A FIFA etikai bizottsága közölte, hogy az 55 éves francia sportvezető közreműködött az útiköltségekkel kapcsolatos szabálytalanságok elkövetésében, személyes célokra vette igénybe a szervezet magánrepülőgépét, korrupt módon értékesítette a világbajnokság televíziós és médiajogait, és bizonyítékokat semmisített meg. A döntés egy hónappal azután született, hogy Valckét menesztették a főtitkári posztról.

Valckét tavaly szeptemberben a 2014-es világbajnokság jegyeladásaira kötött szerződések miatt is visszaélésekkel vádolták meg. A FIFA egy korábbi értékesítő partnere azt állította, hogy a brazíliai vb-n a legjobb belépőket háromszoros áron adták el. Ezt követően a sportvezetőt minden feladata alól felmentették.

Jerome Valcke Forrás: AFP//Fabrice Coffrini

A volt főtitkár büntetése súlyosabb, mint Joseph Blatter FIFA-elnök, valamint Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökének nyolcéves eltiltása. Az ő fellebbezésüket a jövő hét elején tárgyalják.