Így tud a legolcsóbban eljutni az Eb-re

foci, magyar fociválogatott, Elek Ákos, Dzsudzsák Balázs és Priskin Tamás
Budapest, 2015. szeptember 4. Elek Ákos, Dzsudzsák Balázs és Priskin Tamás (b-j) a Magyarország - Románia labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzés után Budapesten, a Groupama Arénában 2015. szeptember 4-én. A magyar labdarúgó-válogatott 0-0-s döntetlent játszott a román csapattal. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Fapadossal is megközelíthetjük a magyar válogatott Eb-meccseit, de a szurkolói járatok egyrészt nem olcsók, másrészt nem lát az ember semmit Bordeaux-ból, Marseille-ből, illetve Lyonból a stadionon kívül. Megnéztük, hogyan lehet a Wizz Air ajánlatánál olcsóbban megoldani az utazást úgy, hogy közben még egy kis városnézésre is jusson idő. Egész jók a lehetőségek.

Az Eb-jegyek iránti nagy érdeklődésből egyenesen következett, hogy a nyári franciaországi utakra is rárepülnek a kiéhezett szurkolók, akik évtizedeket vártak arra, hogy Európa-bajnokságon láthassák a magyar válogatottat.

A Wizz Air is ráérzett az Eb-lázra, és durván 100-120 ezer forintért adja

a meccs reggelén rajtoló, a mérkőzés után azonnal hazainduló járatra

a jegyeket mindhárom célpont esetében. Ezzel megspóroljuk a szállás árát, ami nem olcsó mulatság Franciaországban, kivált az Eb alatt.

Emberek a szökőkutakban hűsölnek Bordeaux-ban. Ön kihagyná? Forrás: AFP/Nicolas Tucat


Az ajánlat azonban azoknak fekszik, akiket csak a meccs érdekel, nem akarnak körülnézni Marseille-ben, Bordeaux-ban vagy Lyonban, és ezért hajlandóak kifizetni a repjegy borsosnak tűnő árát is. Mi azzal gyürkőztünk neki a feladatnak, hogy egyrészt árban megverjük a Wizz Air ajánlatát, másrészt legyen az utazásban egy kis csavargás is.

Bordeaux, június 14., kedd (az ellenfél: Ausztria)

Bordeaux messze van, még egy rutinos autósnak is kemény kis híján 2000 kilométert levezetni, szóval ezt a megoldást csak azoknak javasoljuk, akik végig kint maradnak a magyar válogatottal, mert a kocsival a kinti közlekedés is meg van oldva. Persze váltott sofőrökkel nemcsak hogy kivitelezhető, de személyekre bontva valószínűleg a legolcsóbb is.

De aki nem akar másfél napot utazással tölteni,

annak is van jobb ajánlatunk a közvetlen járatnál,

úgy, hogy még egy kis városnézés is belefér.

A meccs előtti napon, hétfőn érkezünk Párizsba a Ryanair Budapest-Párizs járatával (35 500 Ft), és mivel 11-re a városban lehetünk a reptérről,

van egy egész napunk Párizsra.

Másnap reggel felpattanunk a híres francia gyorsvonatra, a TGV pedig 20 euró ellenében szűk 4 óra alatt elrepít Bordeaux-ba (durván 600 km a távolság).

Megjegyzendő, mivel június közepére most még nem lehet foglalni vonatjegyet, így ezek az árak az Eb-hez legközelebbi időpontra, májusra vonatkoznak. Előfordulhat, hogy az Eb alatt felmennek a jegyárak.

A reggeli vonat délre ér Bordeaux-ba, így marad pár óránk körbenézni a 18 órai meccs előtt. A csapat megveri az osztrákokat, mi örömködünk egyet a városban, aztán irány a szállás, mert másnap is korán kell kelni. Muszáj az első vonattal elindulni, mert fél 2-kor indul vissza a Ryanair Budapestre (20 600 Ft). Szerencsére van korai TGV-járat Párizsba 30 euróért (10 ezer Ft), így a transzferrel együtt is elkapható a Beauvais-ból (80 km Párizstól) felszálló gép.

Bordeaux-ban is megköszönik majd a biztatást Forrás: MTI/Illyés Tibor


Az utazás tehát alig 70 ezer forint, ehhez hozzá kell vennünk a Párizs-Beauvais transzfert (durván 30 euró, tehát 10 ezer forint oda-vissza), valamint az egy-egy párizsi, illetve bordeaux-i szállást. Ez utóbbi nyilván pluszköltség a fapados közvetlen járatához képest, de ha minket kérdeznek, megéri.

Marseille, június 18., szombat (az ellenfél: Izland)

A kikötőváros jóval közelebb van Bordeaux-nál, így kocsival is elviselhetőbb az út, de maradjunk most már a fent részletezett módszernél, annál is inkább, mert gyakorlatilag le lehet kopírozni a bordeaux-i utat – bár kicsit többe kerül.

Annyiban hasonló a helyzet, hogy a meccsnap előtt utazunk, így

június 17-én van egy egész napunk Párizsban mászkálni,

és bőven ráérünk 28-án felszállni egy vonatra Marseille felé. Amit a repülőn megnyerünk a bordeaux-i túrához képest (29 400 Ft), azt elbukjuk a vonatjegyen, hiszen Párizs majdnem 800 kilométerre van Marseille-től. A 320 km/h-s sebességgel robogó TGV 50 euróért (kb. 16 ezer Ft), 3 óra 22 perc alatt repít Marseille-be.

A visszaúttal pechünk van: a reggeli TGV-vel sem biztos, hogy elérjük a fél kettőkor induló gépet Párizsban, ezért nem érdemes próbálkozni vele.

Az új marseille-i Velodrome látványnak sem utolsó Forrás: AFP/Boris Horvat


Belátható távolságon belül van sok fapados célpont, de Genffel ugyanaz a helyzet, mint Párizzsal (nem érjük el az aznapi budapesti gépet a rendelkezésre álló vonatjáratokkal), Milánó pedig nyolc és fél órás vonatútra van. Van azonban egy lehetőség, ami nem hangzik annyira rosszul.

Marseille-ből durván 25 ezer forintért elvisz a vonat Barcelonába (4 óra 40 perc alatt), ahol kényelmesen elérjük a Ryanair 17.10-es budapesti járatát, mely pontosan 20 ezer forintba kerül. Így a teljes utazás összege kicsit kevesebb, mint 100 ezer forint, de ezért eltöltünk egy napot Párizsban, egy felet Marseille-ben és egy felet Barcelonában. A szállás természetesen ebben még nincs benne.

Lyon, június 22., szerda (az ellenfél: Portugália)

A Ryanair Budapest-Párizs járata 17 000 forintba kerül a meccsnapon, a Párizs-Lyon TGV-jegyért pedig durván 10 ezer forintot kell fizetnünk. A 11 órás vonattal két óra alatt kényelmesen a meccs helyszínén vagyunk, bőven van lehetőségünk mászkálni és a szurkolókkal bandázni, majd jöhet a meccs, és irány a szállás (csak szólunk, hogy nagyon fogynak a szálláshelyek is). Az odaút tehát 27 ezer forintból (plusz a transzferek) kihozható.

A visszaút itt is problémásabb, hiszen nemcsak Genfből drágább a hazaút, hanem Párizsból is, bár ez még nem hangzik vészesnek: Lyon-Párizs vonattal 15 ezer forint, majd Párizsból péntek kora délután indul vissza a gép Budapestre 35 500 forintért. Így

még azt is eldönthetjük, hogy június 23-át Lyonban vagy inkább Párizsban kívánjuk tölteni,

hiszen a gépünk csak 24-én pénteken jön haza.

A Lyon új stadionja, a Stade de Lumieres Forrás: info-stades.fr


Aki még ezt is sokallja, az 30 euróért (10 ezer forintért) elvonatozhat Milánóba (ötórás út TGV-vel) a meccs másnapján, és ott egy kellemes napot eltöltve pénteken jöhet haza a Ryanairrel szintén 10 ezer forintért. A szállások nélkül ez a verzió összesen 47 ezer forintba kerül, bőven belefér a kétnapi szállás (Lyon, Milánó), és még mindig egész jól állunk.

Azért csak óvatosan

Fontos hozzátenni, hogy egyrészt ezek február 12-én érvényes jegyárak, így bőven előfordulhat, hogy aki pár nappal később foglal, már más árakkal szembesül. Másrészt ahogy fent már jeleztük, a vonatjegyeket egyelőre nem lehet az Eb idejére foglalni.

A tapasztalat továbbá az, hogy

az ilyen utakon mindig beesnek előre nem kalkulált költségek,

de annyit biztosan mondhatunk, úgy érdemes utazni, hogy az ember minél többet lásson.