Már a magyar bajnokság is az Eb-ről szól

Balogh Balázs
Budapest, 2015. szeptember 12. Az újpesti Balogh Balázs (b) és a ferencvárosi Varga Roland (j) a labdarúgó OTP Bank Liga 8. fordulójában játszott Újpest FC-Ferencváros mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban, 2015. szeptember 12-én. Újpest FC-Ferencváros 1-2. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Bár a Ferencvárost már valószínűleg nem lehet megfogni, mögötte nagy harc várható az európai kupahelyekért, illetve a kiesés elkerüléséért is. Válogatott játékosok tértek vissza az NB I-be, és szükség is van rájuk, mert ősszel átlagosan alig háromezren voltak kint a stadionokban. Indul a magyar futballtavasz.

Aligha kétséges, hogy a Ferencváros megnyeri a 2015-16-os focibajnokságot, hiszen a 18 pontos előnye mellett még az sem látható,

melyik üldöző tudna olyan tavaszt produkálni,

amivel a mégoly valószínűtlen összeomlást produkáló Fradit el lehetne kapni.

A 20. forduló programja

szombat:
Puskás Akadémia-Diósgyőri VTK, 15.30
Budapest Honvéd-Haladás, 15.30
DVSC-Vasas, 15.30
Békéscsaba-Ferencváros, 15.30
Újpest-Videoton, 18.00
Az MTK-Paks mérkőzést elhalasztották.

Az európai kupaszereplésért és a kiesés elkerüléséért azonban még nagy küzdelem várható. Előbbiben az Újpest, a Paks, a Videoton és talán az MTK, utóbbiban a Békéscsaba, a Vasas és a Puskás Akadémia lehet érdekelt, de nagyon úgy fest, ez a tavasz nem a csapatokról, hanem a játékosokról fog szólni.

Mindenki az Eb-re vágyik

Akinek csak fikarcnyi sansza is van a válogatottba kerülésre, a télen igyekezett biztosítani magának a lehetőséget a rendszeres játékra, hogy szóba kerülhessen az Eb-keret kialakításakor. Ha ehhez az kellett, hogy hazatérjen valamelyik külföldi bajnokságból, az sem volt akadály.

Korcsmár Zsolt is hazatért Forrás: MTI/Beliczay László


Elek Ákos az amúgy egyre több minőségi játékost irtózatos pénzekkel csábító kínai bajnokságból, Korcsmár Zsolt a Greuter Fürthből, Holman Dávid a Lech Poznanból tért haza, hogy szem előtt legyen, mások pedig itthon váltottak klubot nyilvánvalóan hasonló megfontolásból. Külföldre csak fiatalok mentek, mégpedig olyan csapatokba, ahol talán még padozni is jobb, mint az NB I-ben:

Kleinheisler László (Werder Bremen) és Balogh Norbert (Palermo) is topligába igazolt.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a Hoffenheimben pályán kívül tartott Szalai Ádám a Hannoverbe, a hamburgi kezdőből kiszoruló Stieber Zoltán pedig a Bundesliga II-be (Nürnberg) szerződött, leszögezhetjük, hogy az Európa-bajnokság körül forog majd a magyar futballisták tavaszi szezonja.

A Fradit már nem lehet behozni

A magyar rekordbajnok nem csak azért vezeti gyakorlatilag behozhatatlan előnnyel a bajnokságot, mert a bajnokság negyedéig két edzőváltáson áteső, címvédő Videotont a szezon elején minden szembejövő legyőzte. Az Újpestnél a fiatalok beépítése tartott sokáig, a Paks és az MTK pedig remek őszük ellenére nem bajnoki esélyes csapatok, de a lényeg, hogy a Fradinál Thomas Doll tényleg kiváló csapatot rakott össze.

Gera Zoltán a Fradi-Újpesten Forrás: MTI/Kovács Tamás


A német szakember munkája a válogatott szempontjából is fontos volt, hiszen Dollnak köszönhetően játszott remek formában a megváltó gólok szerzője, Böde Dániel, a csapat lelke, Gera Zoltán, illetve az óriási ígéretnek tűnő Nagy Ádám. Ráadásul a nyáron hazahozott Pintér Ádám is erőssége lehet az Eb-n a válogatottnak.

A Fradi sokat fejlődött tavaly óta, de hogy

mire lesz elég Európában az NB I földbe döngölése,

azt találgatni sem mernénk. A téli erősítés kimerült az ígéretes, de kicsit félresiklott karrierjét a Fradiban újrakezdő, Fair Play-díjas Florian Trinks leigazolásában.

Üldözők helyett

Ha Dollt dicsértük, Nebojsa Vignjevic előtt is fejet hajthatunk, a szerb edző ugyanis a szinte csak 25 év alatti játékosokból álló Újpesttel ment nagyot ősszel. A döcögős kezdés után a lilák egyre jobb formába lendültek, ami végül egy valószínűtlen Üllői úti győzelemben kulminált az őszi hajrában.

Az újpesti Balogh Balázs (b) és a ferencvárosi Varga Roland (j) Forrás: MTI/Bruzák Noémi


A Fradi nemcsak 31 meccse tartó veretlenségi sorozatát, hanem Böde Dánielt is elveszítette az újpestiek ellen, bár a hírek szerint a hovlandozás hazai meghonosítója a vártnál gyorsabban gyógyul, és hamarosan bevetésre jelentkezik.

A Videotont részben Burcsa Győző besült csapatépítési elgondolásai fosztották meg a címvédés esélyétől. Horváth Ferenc aztán

a dobogóig rángatta

a kétségtelenül nem rossz erőkből álló Vidit, melynek a télen megelőző csapásként edzőt váltó MTK-val, a legeredményesebb gólszerzőjétől, Mbaye Diagnétől megváló Újpesttel, illetve a jól összerakott Pakssal kell versenyeznie.

Horváth Ferenc a csapatával Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


Fehérváron egyébként is komoly mozgás volt, Kleinheisler mellett távozott Gyurcsó Ádám is, érkezett viszont az MTK-ban nagy ígéretként feltűnt Tischler Patrik.

Kiesik a harmadik legértékesebb?

A Transfermarkt szerint a harmadik legértékesebb magyar klub, a felcsúti Puskás Akadémia a jelek szerint lemondott arról, hogy saját nevelésű játékosokkal kapaszkodjon meg az NB I-ben. A téli fogás

két ukrán, egy szlovák és egy szerb légiós

mellett a válogatott Forró Gyula, valamint a Debrecenből érkező Zsidai László és Geoffrey Castillion.

A Debrecen a nagy pénzt a Palermóba igazoló Balogh Norbertért kapta a télen, de vásárolt is, a Ferencvárost tavaly nyáron az Európa-ligából kiejtő Zeljeznicarból Ognjen Djelmicet.

Jövőre is első osztályú meccsek lesznek a Pancho Arénában? Forrás: MTI


A Puskás Akadémia az utolsó előtti, 11. helyen áll a Vasassal holtversenyben, a Békéscsaba négy ponttal lemaradva követi. A jól erősítő Diósgyőr valószínűleg simán bennmarad, ahogy a Honvéd is, a Haladásról pedig hamarosan kiderül, hogy az élmezőny nyomába ered-e az új stadiont építő csapat, vagy a középcsapatokkal küzd tovább.

De mindez kit érdekel élőben?

Alig valakit: átlagosan kevesebb, mint háromezer (2891) néző jelenik meg egy bajnokin, ami igen szomorú látvány a szép, új stadionokban. Főleg, ha egyes esetekben még ez sem igaz. Az ultrák elleni (egyébként páneurópai) keresztes hadjáratnak a nézőszám és a hangulat látta a kárát, és egyelőre a kevesebb tévés meccs sem késztetett tömegeket arra, hogy a stadionokba tóduljanak. Mármint azokat, akiknek még nem volt teljesen tele a hócipőjük a szurkolói kártyás hercehurcával.

Nem harap, higgyék el! Forrás: MTI/Beliczay László


Pedig rég volt annyira fókuszban a magyar foci, mint most, az évtizedek óta először kiharcolt Eb-részvétel évében. Sajnálatos, hogy a nagy siker és az ennek nyomán támadt érdeklődés nem garancia sem a magasabb színvonalra, sem a több nézőre.

Pedig egy Eb-résztvevő játékosokkal teletűzdelt, jó csatákat ígérő NB I-es tavasz jó felvezetése lenne az Európa-bajnokságnak.

A bajnokság állása:

1. 19 16 1 2 41-8 49
2. 19 8 7 4 27-19 31
3. 19 10 0 9 22-19 30
4. 19 8 6 5 24-19 30
5. 19 8 5 6 24-20 29
6. 19 7 8 4 17-19 29
7. 19 7 7 5 28-22 28
8. 19 6 6 7 24-24 24
9. 19 5 5 9 20-30 20
10. 19 3 7 9 23-31 16
11. 19 5 1 13 19-31 16
12. 19 3 3 13 17-44 12

A góllövőlista élcsoportja:
12 gólos: Böde (Ferencváros)
11 gólos: Diagne (Újpest)
9 gólos: Torghelle (MTK)
7 gólos: Gyurcsó (Videoton), Kamber (Honvéd)
6 gólos: Kanta (MTK), Németh M. (Haladás), Pekár (Puskás Akadémia), Sesták (Ferencváros)
5 gólos: Birtalan (Békéscsaba), Tisza (Debrecen), Varga R. (Ferencváros), Youla (Honvéd)