Vágólapra másolva!
A szeptember végén a 14. helyen álló, nyáron teljesen átalakult Juventust bő két hónap alatt építette újjá Massimiliano Allegri. A szakember jó úton halad afelé, hogy hamarosan a világ legjobb edzői között emlegessék. A zsinórban ötödik bajnoki címük felé hasító torinóiak idénybeli menetelése egészen elképesztő.

Nem mintha az Aranylabda vagy a gálán kiosztott egyéb elismerések alkalmasak lennének arra, hogy tiszta képet kapjunk az év legjobbjairól, de idén volt némi igazuk az olaszoknak – illetve Gianluigi Buffonnak, a válogatott csapatkapitányának és Antonio Conte szövetségi kapitánynak –, amikor tiltakozásul nem adták le a szavazatukat egy kategóriára sem.

Valóban nevetséges, hogy Buffon szóba sem került az Év kapusa-díj jelöltjei között (olasz bajnok, kupagyőztes és BL-döntős volt 2015-ben), de talán még ennél is vérlázítóbb Massimiliano Allegri ignorálása.

Massimiliano Allegri temperamentumos fickó Forrás: La Stampa

A Juve edzője nem is feltétlenül a 2014-15-ös idényben mutatott teljesítményéért érdemelte volna meg az elismerést – bár a meggyőző fölénnyel behúzott olasz bajnoki cím, a jubileumi 10. kupagyőzelem, valamint a Bajnokok Ligája-döntő már önmagában elég lenne ehhez –, hanem a tavalyi őszért, amikor bő két hónap alatt kénytelen volt teljesen átépíteni a csapatát.

A teljes összeomlás küszöbén

Tavaly nyáron lehetett sejteni, hogy Torinóban sok munka lesz ősszel, hiszen a hazavágyó Carlos Tévezt, az MLS-be levezetgetni induló Andrea Pirlót, valamint az Allegrivel összekapó és a Bayernhez távozó Arturo Vidalt is pótolni kellett, újragondolva az egész évben nagyszerűen működő 4-3-2-1-es rendszert.

A Juve rengeteget költött a nyáron a keretére, bár érdekes módon az eltapsolt 134 millió euró (!) egy része

nem is a kezdőcsapatra ment.

A teljes átépítésre váró csapatot ráadásul kulcsjátékosok sérülései (Marchisio, Khedira, Asamoah) vagy formaingadozása (Pogba, Bonucci, Chiellini) hátráltatta, és az újak beépítése sem ment zökkenőmentesen, Allegri kénytelen volt formációt is váltani.

Arturo Vidal nem találja a helyét a Bayernben Forrás: MTI/EPA/dpa/Peter Kneffel

A Juventus története során először két vereséggel kezdte a szezont, és a 9. forduló után csak a 14. helyen állt a Serie A-ban. Sokan már az edző fejét követelték, teljes összeomlást jósoltak a BL-ben egyébként mindezek ellenére biztatóan kezdő csapatnak, és nem is tűntek alaptalannak az aggodalmak.

A szakadék szélétől a trónig

Október közepén aztán visszatértek a sérültek, az új igazolások közül többen formába lendültek, és elkezdett működni a némileg kényszerből visszahozott 3-5-2-es formáció. A BL-továbbjutás kiharcolása közben a Juve október végén elszenvedte ez idáig utolsó bajnoki vereségét a Sassuolo otthonában, majd fogcsikorgatva, egy szerencsés góllal legyőzte a városi rivális Torinót, és azóta nincs megállás.

Így alakult a Serie A tabellája fordulóról fordulóra:

A Juventus azóta klubrekordot jelentő 15 bajnoki meccset nyert meg zsinórban – plusz két győztes Olasz Kupa-meccset is –, és a Napoli hétvégi legyőzésével

a szezonban először átvette a vezetést a Serie A-ban.

Menet közben végigverte a szezon elején remeklő csapatokat (Roma, Fiorentina, sőt a kupában az Inter is óriási vereséggel távozott Torinóból), és nemcsak jó eredményeket ért el, hanem a játéka is sokat javult.

Siamo tutti Allegri

A fenti szójáték (Mind boldogok vagyunk) nem véletlen, Allegri ugyanis elképesztően nehéz feladatot oldott meg példátlanul rövid idő alatt. A tavalyi csapat gerince mellett az év elején nem számíthatott Pirlo posztjának örökösére, Claudio Marchisióra, Paul Pogbának pedig annyira égette a hátát a Tevez által hátrahagyott 10-es mez, hogy rossz volt nézni a 100 millió euróra tartott középpályás vergődését.

A legnagyobb veszteség azonban Vidal volt, egyszerűen azért, mert szemben a másik két távozó kulcsemberrel,

a chilei középpályás távozására nem volt felkészülve a Juventus.

Az utolsó pillanatokban pánikmegoldásként szerződtetett Hernanes védekezésben, Khedira és Sturaro támadásban nem egy kategória Vidallal, és a meggyengült középpálya hibái feltárták a védelem gyengeségeit is.

Khedira, Mandzukic és Dybala mellett két ősjuvés, Chiellini és Marchisio Forrás: AFP

Allegri azonnal lépett, és visszarendezte a csapatát az Antonio Conte vezetőedzősége alatt alapfelállásnak számító 3-5-2-es formációba. Közben arra is figyelt, hogy a fiatal játékosait ne dobja be túl korán, így a 26 millió euróért szerződtetett Alex Sandro és a 34 millióért vett Paulo Dybala alig lépett pályára szeptemberben. Allegri tudta, mit miért csinál, és nem érdekelte a közvélemény nyomása: kivárta, míg mindenki összeszedi magát, majd támadásba lendült. És azóta meg sem áll.

Rekordok nyomában

Február 28-án pont a Serie A-csúcsot 17 zsinórban aratott győzelemmel tartó Inter ellen állíthatja be a csúcsot Allegri csapata. De az egy szezonon belül sorozatban elért győzelmek rekordját már most megdöntötte (ebben a kategóriában eddig a Roma volt a rekorder 10-zel), hiszen az Inter sorozata átlógott a 2006/07-es szezonból a következőbe.

És lehet még egy csúcsbeállítás. A Serie A történetében csak egyetlen csapat tudott zsinórban öt bajnoki címet szerezni: a Juventus Quinquennio d'Oro (kb. Arany Félévtized) néven ismert, 1930-35 között rekordját bő nyolc évtized után állíthatja be a csapat.

Ugyanakkor hiába hasít rendületlenül a Juve, három másik saját rekordját a botrányos rajt miatt nem tudja megismételni: a legtöbb győzelem egy szezonban (33), a legtöbb győzelem hazai pályán egy szezonban (19) és a 2014-es idény 103 pontja is elérhetetlen.

A klub óriási kockázatot vállalt, amikor egy nyár alatt három kulcsjátékosát engedte el, de kénytelen volt fiatalítani igencsak koros keretén.

A csapat rengeteget fiatalodott a nyáron,

érkezett a 22 éves Paulo Dybala, a legnagyobb védőtehetségnek tartott Daniele Rugani (21), a szintén csak 24 éves Simone Zaza (a Napoli elleni győztes gól szerzője), Alex Sandro (25) és Mario Lemina (22), miközben Paul Pogba is még csak 22 éves.

Zsinórban ötödször is? Forrás: AFP/Johannes Eisele

Rugani a 34 éves Andrea Barzaglit pótolhatja (bár elképzelhetetlen, hogy nyáron ne hosszabbítsák meg a csapat legjobb védőjének a szerződését), a 38 éves Gigi Buffont – még másfél év van a szerződéséből – a 26 éves Norberto Neto válthatja a kapuban. Patrice Evra (34) már most felváltva szerepel Alex Sandróval, így a régi motorosokkal (Chiellini, Marchisio, Bonucci, Asamoah) kiegészülve ez a Juventus még hosszú évekig játszhat együtt.

Legalábbis papíron.

Mert hiába uralja Olaszországot, és tért vissza az európai élmezőnybe a 2006-os kizárás után a Juventus,

a leggazdagabb klubokkal nem tud versenyezni,

ha a kulcsjátékosai megtartásáról van szó. Paul Pogba, Alvaro Morata, Alex Sandro és Paulo Dybala mellett Max Allegrit is megkörnyékezték, és bár a Juve ellenáll, ameddig tud, van egy pont, ahol véget érnek a torinóiak lehetőségei, és kénytelenek elengedni a kulcsembereiket.

Az elmúlt időszak azonban azt mutatja, az igazolásokat intéző Beppe Marotta sportigazgatót és Max Allegrit kell csak megtartania a Juvénak, a többit ők megoldják.