Társoldalunk:

34 év után lecsapott a Legerősebb

2016.02.18. 17:44

34 éves kellett várnia a szurkolóknak arra, hogy a bolíviai The Strongest labdarúgócsapata ismét meccset nyerjen idegenben a Libertadores-kupában. Ha sikerülne kihasználni a gyilkos hazai pálya előnyét, meglehetne a nyolcaddöntő.

Az 1908-as alapítású klub eddig tizenegyszer nyert bajnoki címet hazájában, a nemzetközi kupában azonban még sohasem sikerült az áttörés. A Libertadores-kupában eddig kétszer jutott túl a csoportkörön, de 1990-ben és 1994-ben is elvérzett már a nyolcaddöntőben.

A gyenge szerepléshez persze az is kellett, hogy a csapat – kilépve a fővárosból, La Pazból – képtelen volt nyerni, ezért is okozott általános meglepetést, hogy szerdán, 34 év várakozás után idegenben, a Sao Paulo otthonában győzött 1-0-ra.

Matias Alonso (középen) szerezte a The Strongest történelmi góljátForrás: AFP/Nelson Almeida

Miután a csapat a világ legmagasabban, 3637 méteren fekvő létesítményében, az Estadio Hernando Siles pályáján játssza a hazai mérkőzéseit, van esély arra, hogy ez az idegenbeli győzelem ismét továbbjutást ér.

A legendás Hernando Siles StadionForrás: Wikipedia

Ez a világ egyetlen 3000 méter feletti stadionja, ahol a FIFA megengedi a nemzetközi mérkőzések lebonyolítását. A levegő annyira ritka, hogy az ellenfelek többsége nehezen bírja, Lionel Messi eddig utolsó ottani fellépésén hányt, míg Angel Di Maríát oxigénmaszkban kellett levinni a 2014-es vb-selejtezőt követően.