Rosszul áll az olasz szövetségi kapitány bundaügye

Juventus, Antonio Conte a Juventus edzője
Juventus' coach Antonio Conte gestures before the quarter final Coppa Italia football match AS Roma vs Juventus on January 21, 2014 at Rome's Olympic stadium. AS Roma won 1-0. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
Vágólapra másolva!
Megkezdődött az olasz bundaper sokadik szakasza is, ezúttal több játékos (és néhány magyar szereplő) mellett Antonio Conte szövetségi kapitány is a vádlottak padján ül. Nem áll jól a szénája. 

A Calcioscommese nevű bundabotrány évek óta húzódik, maga Antonio Conte is kapott egy féléves eltiltást (eredetileg 10 hónapot kapott), mert a Siena edzőjeként az ügyész szerint tudomása volt arról, hogy több meccsüket is megbundázták. Folytatódik a per új vádakkal, vádlottakkal és bizonyítékokkal.

Az Albinoleffe és a Novara elleni meccsek mellett vizsgálták a Bari több mérkőzését is, de Contét ebben az ügyben felmentették.

2013-ban a Bari 21 játékosa vallotta azt, hogy nem tudtak a bundáról,

egyikük azonban – aki vádalkut kötött –, azt állította, Conte is pontosan tudta, hogy a 2008-as utolsó fordulóban le van játszva a Chievo–Bari-meccs végeredménye.

A mindent eldöntő utolsó bajnoki

A nápolyi bíróságon terítékre került a 2008-as másodosztályú bajnokság utolsó mérkőzése (Chievo–Bari), ahol a Chievónak egy pontot kellett szereznie, hogy biztosítsa bajnoki címét a Serie B-ben. Több tanú egybehangzó vallomása szerint mindenki tudott róla, hogy a meccset megbundázták, de azt állítják, nem fogadási csalás történt, bár azt senki nem zárta ki, hogy néhányan hasznot húztak az értesülésből.

Antonio Conte Forrás: AFP/Andreas Solaro

A meccs végül 2-2-es döntetlennel zárult, de a szünetben 2-1-re még a Chievo vezetett (a Bari szépítőgólja minimum gyanús védelmi hibából esett). Állítólag a szünetben Conte azt mondta a játékosainak, hogy

A második félidőben a Chievo védői összehoztak egy nevetséges 11-est, amit a vendégek értékesítettek, és a döntetlennel megnyerték a Serie B.t. Itt látható a meccs összefoglalója.

A bundáról állítólag mindenki tudott, a Bari elnöke, Vincenzo Matarrese például telefonon nyugtatta meg testvérét, a Serie B ligaelnökét, hogy jöjjön nyugodtan Veronába, mert a Chievo meccsén kell majd átadnia a bajnoknak járó kupát, és nem Bolognában, ahol később a hazaiak hiába győzték le a Pisát, a Bari lett a bajnok.