Gianni Infantino a FIFA új elnöke

Zürich, 2016. február 26. A svájci Gianni Infantino, miután a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) új elnökének választották a szervezet rendkívüli kongresszusán, a zürichi Hallenstadionban 2016. február 26-án. (MTI/EPA/Ennio Leanza)
Vágólapra másolva!
Gianni Infantinót választották a FIFA elnökének. A svájci sportvezető 115-88 arányban győzte le a nagy esélyesnek tartott Salman sejket a futballszövetség elnökválasztásán. 

A FIFA honlapja szerint a szavazás második fordulójában az európai szövetség (UEFA) főtitkára 115 voksot kapott. A bahreini Salman bin Ibrahim al-Kalifa sejkre, az ázsiai szövetség (AFC) elnökére 88-an, Ali bin al-Husszein jordán hercegre, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagjára pedig négyen szavaztak. A francia Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkárhelyettese nem kapott szavazatot.

A második fordulóra azért volt szükség,

mert az első körben is győztes Infantino nem kétharmados többséggel nyert.

A második fordulóban egyszerű többség, azaz 104 szavazat is elegendő volt a végső sikerhez. A magyar szövetség szavazatát Vági Márton főtitkár adta le. Mindkét fordulóban mind a 207 voks érvényes volt.

Gianni Infantino 2015-ben Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az olasz származású, olasz útlevéllel is rendelkező svájci sportvezető 1970-ben született Svájcban. Érdekesség, hogy szülőfaluja, Brig alig néhány kilométerre van egy Visp nevű falutól, ahol egy bizonyos Sepp Blatter született.

Óriási feladat vár a svájcira

A jogász végzettségű Infantino 2009 óta az UEFA főtitkára volt, most óriási feladat előtt áll, mert a korrupciós vádak súlya alatt összedőlt FIFA-t teljesen újjá kell építenie. "Köszönettel elfogadom a szavazás végeredményét" - ezek voltak az első szavai a FIFA elnökeként.

Az eddigi elnökök

1904-1906: Robert Guérin (francia)
1906-1918: Daniel Burley Woolfall (angol)
1921-1954: Jules Rimet (francia)
1954-1955: Rodolphe William Seeldrayers (belga)
1955-1961: Arthur Drewry (angol)
1961-1974: Sir Stanley Rous (angol)
1974-1998: Joao Havelange (brazil)
1998-2015: Joseph Blatter (svájci)
2016- : Gianni Infantino (svájci)

"Együtt akarok dolgozni mindenkivel, aki azt akarja, hogy a futball újra az érdeklődés középpontjába kerüljön. Mindannyiuk, mind a 209 nemzeti szövetség elnöke szeretnék lenni" - mondta rögtönzött beszédében Infantino.

Gianni Infantino, miután a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) új elnökének választották a szervezet rendkívüli kongresszusán Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Ennio Leanza

Infantino január közepén kijelentette, hogy négyévente ötmillió dollárt osztana szét a tagszervezetek és 40 milliót a kontinentális szövetségek között. Leszögezte, hogy egyetért a FIFA tervezett - és a pénteki, rendkívüli kongresszuson elfogadott - reformjaival, amelyek többek között az elnök és a vezető tisztségviselők hatáskörének, díjazásának, hivatali idejének szigorítását tartalmazzák. Javasolta továbbá, hogy a nemzetközi szövetség a bevételeinek felét közvetlenül a 209 tagszövetség között ossza fel a sportág fejlesztése érdekében.

Programja szerint biztosítaná a FIFA működésével kapcsolatos ötletek, javaslatok rendszeres beáramlását, illetve fogékonyabbá tenné a szervezetet a nyilvános kritikák befogadására. A kereskedelmi és üzemeltetési szerződések megkötését teljesen nyílt pályázati eljárás előzné meg, a pénzáramlást pedig - a megfelelő intézményi keretek között - teljes átláthatóság jellemezné.

Gianni Infantino beiktatási beszéde közben Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Ennio Leanza