Társoldalunk:

A párizsi terror megdobta a foci-Eb költségeit

2016.03.02. 18:57

A tavaly novemberi, párizsi terrortámadás miatt a nyári, franciaországi Európa-bajnokság szervezői növelték a biztonsági kiadásokat. Jacques Lambert, a szervezőbizottság elnöke szerdán elmondta, hogy az eredeti tervekhez képest 15 százalékkal növelik a biztonsági költségvetést, így az akár a 34 millió eurót is elérheti.

"A biztonság rendkívül lényeges kérdés, de nincsenek álmatlan éjszakáim emiatt, hidegvérrel kezeljük a helyzetet" - mondta száz nappal az Európa-bajnokság kezdete előtt Lambert, aki az 1992-es albertville-i téli olimpián a biztonsági terület felelőse volt.

Már döntöttek a válogatottaknak otthont adó szállodák biztonságának fokozásáról, a szurkolóknak pedig minden mérkőzés előtt kettős ellenőrzésre kell számítaniuk a stadionoknál. A szervezők a francia hatóságokkal együttműködve jelentős őrizetet ígérnek a közterületi szurkolói zónáknál is.

Az UEFA kedden közölte, hogy az Eb-n terrorveszély vagy -támadás esetén másnap és nézők nélkül rendezhetik meg az adott mérkőzést. Lambert most ugyanakkor leszögezte, hogy jelenleg nem aggódnak emiatt.

Franciaországban jelenleg is tart a rendkívüli állapotForrás: AFP/Francois Guillot

Franciaországban jelenleg is tart a rendkívüli állapot, amelyet a parlament a közelmúltban május 26-ig meghosszabbított. Bár a turizmus jelentősen visszaesett november óta, Lambert elmondása szerint mindez a jegyeladásokat nem befolyásolta, és mintegy másfél millió külföldi szurkoló érkezésére számítanak. 

"Nem volt pánik, senki nem kérte, hogy váltsuk vissza a jegyét" - említette a szervezőbizottság vezetője.

Összesen mintegy 2,5 millió darab jegyet árusítanak a kontinenstornára, és ebből körülbelül 250 millió eurós (77,4 milliárd forint) bevételre számítanak. A franciaországi Eb-re június 10. és július 10. között kerül sor. A magyar válogatott 44 év után szerepel majd ismét a tornán, amelyen sorrendben Ausztriával (június 14., Bordeaux), Izlanddal (június 18., Marseille) és Portugáliával (június 22., Lyon) találkozik az F csoportban.