Most győzi le végleg a pénz a futballt

Maxi Pereira (Porto), Willian (Chelsea), foci
Chelsea's Brazilian midfielder Willian (R) vies with Porto's Uruguayan defender Maxi Pereira during the UEFA Champions League Group G football match at the Dragao stadium in Porto on September 29, 2015. AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA
Vágólapra másolva!
Nagy változások előtt áll az európai klubfutball legfontosabb sorozata, a Bajnokok Ligája. Az európai szuperliga ötlete nem új, de az angolok botladozó, milliárdokból gazdálkodó klubjainak elemi érdeke, hogy egyetlen szezont se hagyjanak ki a legjobbak busás hasznot hajtó versengéséből. 

Nem véletlen, hogy a neves amerikai sportvállalkozó, Charlie Stillitano pont a Premier League öt legnagyobb klubjának képviselőivel ült le először tárgyalni a leendő Szuperligáról, hiszen jelen állás szerint a világ leggazdagabb klubjai közül három (ManUnited, Liverpool, Chelsea) nem lesz ott a következő BL-szezonban, míg a Manchester Citynek selejtezőt kellene játszani. A bajnok jogán a Leicester jutna be, de szintén főtáblás lenne a Tottenham is (az Arsenal mellett).

A Relevant Sports nevű sportszervező vállalkozás alapítója, aki egyébként a Miami Dolphins NFL-csapatának tulajdonosa is, a SiriusXM-nek adott interjúban elmondta, nagyon is valószínű, hogy

a múltjuk és gazdasági erejük alapján rangsorolt európai klubok közül többeknek garantálni fogják a jövőben a BL-szereplés lehetőségét,

azaz hiába végeznek a bajnokságukban hátrébb, európai szereplésük nem kerül veszélybe.

Bealkonyul a Bajnokok Ligájának? Forrás: AFP/Miguel Riopa

„Mivel érvelnek a ManUnited szurkolói? Azt kérdezik: ki tett többet a játékért, mi vagy a Leicester? Ki foglal el fontosabb helyet a világ futballjában, a Leicester vagy mi?

(…) A szurkolók a Juventus-Bayern Münchent akarják a legjobb 16 között, de a PSV-t és a Gentet kapják” – érvelt Stilliano.

Az ötlet bedobása ennél jobbkor nem is jöhetett volna, hiszen amellett, hogy a tradicionális angol klubok gyengébb időszakon mennek keresztül, még az angolok negyedik BL-helye is veszélybe került. Ha az olasz klubok továbbra is olyan jól szerepelnek, mint tavaly, két éven belül elvehetik az angolok negyedik BL-helyét.

A futball más rendszerhez szokott

Az amerikai üzletember elsősorban az általa szervezett nyári felkészülési torna, az International Champions Cup előkészületei miatt találkozott a PL-klubok vezetőivel, de szerinte Európának is nyitnia kellene az amerikai rendszerű lebonyolítás felé.

A felének nem lenne helye az új ligában Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

„Ez egy évtizedes vita. Melyik a jobb, a nyílt, feljutással és kieséssel frissített lebonyolítás, vagy a zárt rendszerű bajnokság. Nem tagadom, fantasztikus csatákat hoz a kiesés elkerüléséért vívott harc, és ugyanez a helyzet a feljutásért küzdőkkel, de

a zárt rendszernek is megvannak a maga előnyei.”

Stillino szerint a legnagyobb kluboknak egyszerűen joguk van élvezni a hasznát annak a csúcsligának, aminek a felépítése nélkülük lehetetlen lett volna. „Ez most elég nagyképűen fog hangzani a számból, de a nyári tornánkon azt kérdezik az emberek, hogy »Ez a Bajnokok Ligája?«, amire sajnos azt kell felelnünk, hogy »Nem, mert ott a Gent és a PSV van«.”

Mit szól ehhez az UEFA?

Nem örül neki, ebben biztosak lehetünk. Az UEFA elképesztő összegek fölött diszponál, a Bajnokok Ligája főszponzorai által összedobott pénzhez még jönnek a bődületes tévépénzek, és ezeknek csak egy részét osztja szét a szövetség a csapatok között.

Vajon a Manchester City a történelme alapján kerülne be? Forrás: AFP/Paul Ellis

Az UEFA már a tárgyalásokat sem nézi jó szemmel, és valószínűleg szankciókkal fogja sújtani azokat, akik fontolgatják, hogy elinduljanak az új bajnokságban. Ennek ellenére minden azon múlik, mennyi pénzt tudnak mozgósítani a Szuperliga szervezői, hiszen ha több pénzt lehet keresni, ráadásul garantált a részvétel, akkor nem kérdés, hogy mindenki ott akar majd játszani.

Az Arsenal és a Manchester United szerdán tagadták, hogy az új rendszerű topligáról tárgyaltak volna, az UEFA pedig bejelentette, hogy kisebb változtatásokat terveznek a Bajnokok Ligája lebonyolításában, de semmi eget rengetőt, legkevésbé egy zárt rendszerű formátum bevezetését.