Hivatalos: bevezetik a videóbírót a labdarúgásban

2016.03.05. 15:56

A futball szabályalkotó testülete ma jóváhagyta a döntést, amelynek értelmében legkésőbb a 2017/18-as szezonban, egyelőre kísérleti jelleggel bevezetik a videóbírót a labdarúgásban.

Az International Football Association Board (IFAB) 130. éves közgyűlésén több apróbb változás mellett mérföldkőnek számító döntést is hozott a walesi futballszövetsége elnöke, David Griffiths által vezetett ülés. Az IFAB egy 18 hónapos vizsgálati időszak alatt több kérdéskört is megvizsgált a labdarúgás jelenlegi szabályrendszerével kapcsolatban, ezek közül legfontosabb, hogy legkésőbb a 2017/18-as szezontól kezdve bevezetik a játékvezetőket segítő videórendszert, azaz a videóbírót.

A munkacsoport kikötötte, hogy kétéves tesztidőszakra lesz szüksége az új rendszer előnyeinek és hátrányainak megállapítására, de legkésőbb 2017-re már lesz annyi információja a felsorolt összes szakmai, technikai és egyéb munkacsoportnak és albizottságnak, hogy kísérleti jelleggel élesben is kipróbálják.

A gólvonal-technológia már remekül működikForrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

"Nem azt várjuk, hogy 100 százalékos döntési hatékonysággal működjön minden egyes ítéletét számításba véve, hanem hogy a nyilvánvalóan rossz döntések számát csökkentsük az olyan összecsapások esetében, amik mérkőzéseket befolyásoló hibák miatt dőlnek el" - olvasható a FIFA közleményében.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

Az IFAB szabálya leegyszerűsítve azt teszi lehetővé, hogy a játékvezető egyik asszisztense az események felvételeit visszanézve segíthessen a főbírónak a helyes ítélet meghozatalában. A hús-vér videóbírónak lehetősége lesz jelezni a játékvezető felé, ha valamit lát a felvételeken, de a bíró is kérheti egy-egy jelenet visszanézését.

Más szóval a IFAB-ot nem hatotta meg különösebben a videóbíró ellen tiltakozók egyik praktikus érve, a játékmenet megtörése és az üres játékidő drasztikus növekedése.

Megint eggyel több bíróForrás: AFP

A következő 12 hónapban az IFAB előteszteléseket tart, kiképzi a játékvezetőket, valamint élő meccseken is teszteli, mennyire lehetne hatékony a rendszer. A második évben már több nemzeti bajnoksággal és kupakiírással együttműködve csak meccseken folyik tovább a tesztelés, majd összesítik az adatokat, és 2017 augusztusában hivatalosan is bevezetik a videóbírót a futballban.

Döntöttek a tripla büntetésről is 

Régóta téma, hogy a gólhelyzetben, a 16-oson belül szabálytalankodók tripla büntetésével (kiállítás, tizenegyes, eltiltás) valamit kezdeni kellene. Ezzel kapcsolatban - hosszass vita után - az a döntés született, hogy az UEFA-val együttműködve megváltoztatják a kérdéses 12. törvény szövegezését. 

Nem tűnik eget rengetőnek az a döntés, hogy nyártól nem kell előre elvégezni a középkezdést, hátrafelé is lehet passzolni. 

Van amikor indokolt a tripla büntetésForrás: AFP

Az viszont már fontosabb, hogy nyártól a pályán ápolt játékosnak nem kell feltétlenül lejönnie a pályáról, így a gyors orvosi beavatkozások után nem kerül emberhátrányba a csapat. Külön bizottság vizsgálja még a negyedik csere lehetőségét, amit csak a kuparendszerű meccsek hosszabbításaiban alkalmaznának, de ezzel kapcsolatban még nem született döntés. 

A meghozott döntések 2016 június 1-én lépnek hatályba. 

Ajánlataink