Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa Liga nyolcaddöntőjének csütörtöki első felvonásán a Liverpool hazai pályán 2-0-ra verte a nagy rivális Manchester Unitedet. A vendégdrukkerek nem tudták megemészteni a vereséget, és minősíthetetlen rigmussal hergelték a hazaiakat. 

A Liverpool és a Manchester United összecsapása az angol labdarúgás legnagyobb derbijének számít, ezért mindig felfokozott hangulat övezi a két csapat összecsapását. De ami a csütörtöki Európa Liga-meccsen történt, az – ha nem is példátlan – semmiképp sem fér bele a szurkolói hecckultúrába.

– a mérkőzés folyamán többször is ezt skandálta a vendégtábor, ami magyarul annyit tesz: "A Sunnak volt igaza, ti vagytok a gyilkosok!"

A rigmus az angol labdarúgás legszörnyűbb tragédiájára vonatkozik. 1989. április 15-én a Liverpool FC-Nottingham Forest FA-kupa-elődöntőn a sheffieldi Hillsborough-stadionba benyomuló drukkerek 96 szurkolót tapostak halálra. A tragédia következménye, hogy ma az angol labdarúgó Premier League nézői a világ legbiztonságosabb pályáin szurkolhatnak.

A tragédia után ezrek emlékeztek az áldozatokra Forrás: AFP/

94-en a helyszínen vesztették életüket – köztük az egykori liverpooli csapatkapitány, Steven Gerrard akkor tízéves unokatestvére –, a 14 esztendős Lee Nicol négy nappal később, a kórházban halt bele a sérüléseibe, a 96. áldozat, Tony Bland pedig négy év kómát követően, 1993 márciusában távozott az élők sorából. Összesen további 766-an szenvedtek sérülést, sokan közülük máig nem tudták feldolgozni az átélt szörnyűségeket.

Az "igazság" csak egy nagy hazugság volt

A tragédia után négy nappal "The Truth", azaz "Az igazság" címmel jelent meg a The Sun címoldala, és cikkében a bulvárlap többek között azt írta: a liverpooli szurkolók kirabolták az áldozatokat, segítségnyújtás helyett levizelték a bátor rendőröket, és meggyalázták egy lány holttestét.

Mint később kiderült, a forrás nélkül leközölt írásnak nem volt köze a valósághoz,

Kelvin McKenzie főszerkesztő magánakciójáról volt szó. Az eset után a megdöbbent liverpooliak bojkottálták a lapot, az újság 200 ezres példányszáma majdnem a huszadára csökkent a városban. 1993-ban a lap megkövette olvasóit, ám ez is kevésnek bizonyult, a The Sunt azóta sem olvassák a liverpooliak.

Régi fényében a Liverpool

Nem a csütörtöki összecsapás volt az első alkalom, hogy a rigmus elhangzott a manchesteri drukkerek részéről, de már évek óta jegelték a rigmust. A Goal.com helyszíni tudósítója szerint ráadásul nem egy kisebbség magánakciójáról volt szó, hanem a vendégtábor közösen skandált.

A Liverpool-szurkolók ezzel szemben csak a meccsre koncentráltak, és elképesztő hangulatot teremtettek a MU elleni meccsre.

A 2-0-s győzelem után Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere is elismerően nyilatkozott.

"Elképesztő, csodálatos volt a hangulat az Anfielden. Minden szurkolónknak szeretnék köszönetet mondani, ma este újra azt a Liverpoolt láthattuk a pályán és a lelátón is, amelyet egykor egész Európa félt, és amelyet gyerekként én is megismertem" - lelkendezett a vezetőedző.