Bizonyos szempontból halhatatlan vagyok

Johan Cruyff, 1974 világbajnokság
This file photo taken on June 26, 1974 shows Dutch midfielder Johann Cruyff dribbling past Argentinian goalkeeper Daniel Carnevali on his way to scoring a goal during the World Cup quarterfinal soccer match between the Netherlands and Argentina on June, 26, 1974 in Gelsenkirchen. Johan Cruyff, one of the greatest footballers in history, died on March 24, 2016 at the age of 68 after losing his battle with cancer, it was announced on his official Twitter account.
Vágólapra másolva!
Johan Cruyff halálával a labdarúgás egyik legnagyobb gondolkodója, egy hatalmas játékos és egy briliáns edző távozott. A játékra gyakorolt hatását a mai napig érezzük, amíg létezni fog a futball, addig Cruyff referenciapont lesz. Öt sztorival tisztelgünk a holland nagysága előtt. 

A Totális Futballal, a támadófocival és a megalkuvást nem ismerő győzni akarásával történelmet író holland zseniről nem árt tudni, hogy az elbeszélések alapján nem volt a legkedvesebb fickó. Gyakran nyilvánult meg arrogánsan, és volt egy dolog, ami még a futballnál is jobban érdekelte: a pénz.

A fentiek kombinációja egy olyan gazdag pályafutást eredményezett, ami bővelkedik a remek sztorikban. Megpróbálunk olyanokat szemezgetni a csütörtök délelőtt elhunyt legendáról, amiket talán még ön sem ismert.

A mindent látó zseni

Cruyff a futball azon kevés alakja közé tartozik, akikről nehéz megmondani, hogy játékos karrierjük, vagy edzői pályafutásuk volt-e figyelemre méltóbb. Utóbbi bizonyosan nagyobb hatással volt a játékra, mint előbbi, és nem csak azért, mert az Ajax nemzetközi sikerei után a Barcelonával olyan sikereket ért el, amik előtt Pep Guardiola is csak szalutálhat.

Johan Cruyff a Barca tiszteletbeli elnöki posztját veszi át Forrás: AFP/Lluis Gene

Hanem azért, mert

a játékról vallott víziója egy korszakokkal később is alkalmazott játékstílusnak tette le az alapját

– illetve fejlesztette tovább a Totális Futball filozófiájáról Rinus Michelstől tanultakat. A holland mestertől tanulta például, hogy uralkodni csak korbáccsal lehet, ezért Cruyff mindenhol teljhatalmat követelt magának – és általában nem is jártak rosszul, akik megadták neki.

Hogy milyen szeme volt a futballhoz már játékosként, arról beszéljen az alábbi sztori. Cruyff 1979-ben a Los Angeles Aztecs csapatához szerződött levezetni, de játszott a Washington Diplomatsnál is egy ideig. 1980. november 30-án, miután az amerikai bajnokság becsődölt, visszatért Európába a Levantéhoz (erről később még lesz szó), majd hazatért Amszterdamba (erről is), ahol afféle technikai tanácsadót csináltak a 33 éves játékosból.

A Twentét fogadó Ajaxot ekkor Leo Beenhakker vezette, de nem nagyon ment a csapatnak. Cruyff a lelátón bosszankodva nézte, ahogy a vendégek 3-1-es vezetést szereznek, aztán nem bírta tovább, és egyszer csak felbukkant Beenhakker mellett a kispadon. Elkezdett magyarázni az edzőnek, aztán inkább a pálya felé fordulva a játékosokat kezdte irányítani, az Ajax pedig fordított, és 5-3-ra megnyerte a meccset.

Virítsd a lóvét!

Cruyff legendásan anyagias természetéről még feltétlen tisztelőinek is vannak mókás sztorijai.

A pályafutását például az Ajax ősellenségénél, a Feyenoordnál fejezte be,

mert 35 évesen az amszterdamiak nem újították meg a szerződését, illetve nem akarták neki korábbi fizetését folyósítani. A játékos berágott, nagy dirrel-durral aláírt az őt örömmel kifizető Feyenoordhoz, és 10 év után bajnokot és kupagyőztest csinált a rotterdamiakból.

A Johan Cruyff alapítvány és a Johan Cruyff intézet szintén nem kevés pénzt hozott az első olyan sztárjátékosnak, aki tudatosan építette fel saját karrierjét. Játékosként és edzőként is ragaszkodott hozzá, hogy csúcsfizetéseket kapjon, vagy ahogy ő fogalmazott, megfizessék a tehetségét. Kedvenc vele kapcsolatos sztorinknak magyar vonatkozása is van.

Johan Cruyff Forrás: AFP

A világot uraló Ajaxot a Temesvári születésű Kovács István vette át Rinus Michelstől. A vidám természetű erdélyi szakember irányítása alatt fellélegeztek a holland spártai szigorát alaposan megunó sztárjátékosok, és Kovács két BEK-et nyert velük 1972-ben és 73-ban.

Egy fontos bajnoki meccs előtt történt, hogy Cruyff zsémbesen közölte az edzővel, fáj a térde, ezért nem akar pályára lépni. Kovács erre

fogott egy 100 guldenes bankjegyet, odament a játékoshoz, és elkezdte dörzsölgetni vele a bibis térdét.

A játékosok üvöltve röhögtek, végül Cruyff is elmosolyodott, az Ajax pedig 4-0-ra verte a PSV-t.

Visszavonulás a válogatottól

A holland válogatott 1974-ben és 1978-ban is világbajnoki döntőt játszott. 74-ben Cruyffék döntőbeli veresége akkora sokk volt a futballvilágnak, mint a magyaroké 1954-ben, hiszen a legjobb csapat, a legjobb játékosok és a legjobb játékrendszer is a veszteseké volt. Rengeteg párhuzam van a két elbukott vb-döntő között, köztük az, hogy mindkétszer a németek tudták borítani a papírformát.

78-ban azonban Cruyff már nem volt ott a csapattal, holott az ő vezérletével harcolta ki a kijutást a holland válogatott. Távollétének okát egészen 2008-ig homály fedte, a szóbeszédek között szerepelt olyan verzió, hogy összeveszett a szövetséggel a díjazással kapcsolatban, mások szerint pedig az Argentínát ekkor irányító szélsőjobbos junta szúrta a szemét.

Johan Cruyff viszi el a labdát az argentin Daniel Carnevali mellett 1974-ben, Gelsenkirchenben. Forrás: AFP

Cruyff egy Catalunya Radiónak adott interjúban végül elmondta, azért vonult vissza a válogatottól, mert néhány héttel az argentínai vébé előtt őt és a családját megpróbálták elrabolni. Betörtek a házukba, megkötözték őket, de végül sikerült kiszabadulniuk. Hónapokon át testőrök és rendőrök védték a családot, Cruyff pedig nem akart ilyen körülmények között Argentínába utazni.

Leicester Cityben vagy Segunda División?

A zseni amerikai kalandja nem zárult valami fényesen, habár első évében MVP-nek választották, a másodikban pedig a döntőbe vitte a washingtoniakat, de az amerikaiakat kitartóan nem érdekelte a foci, így szép lassan megszűntek a csapatok – a Washington tulajdonosa például elmondta, 6 millió dolláros mínusszal zárta az utolsó évet, nem utolsó sorban Cruyff fizetése miatt.

1981-ben Cruyff úgy gondolta, 34 évesen még bekerülhet az 1982-es holland vébékeretbe, ezért

úgy döntött, visszatér Európába, és első osztályban fog játszani valahol.

Három ajánlat maradt fenn a rostán: a Levante ugyan a spanyol másodosztályban játszott, de feljutásra állt, és Cruyffnak hiányzott a spanyol klíma. A Hamburg sok pénzt kínált. A Leicester City pedig játéklehetőséget az egyik legjobb bajnokságban, és ha jól teljesít, az Arsenal szerződést kínált volna neki.

A The Sun 1981. február 25-én lehozta, hogy Cruyff a Leicesterhez igazol, sőt azt is megírta, hogy 4000 fontos meccspénzért érkezik, amitől nyilván megkergült az egész város. Kár, hogy eközben Cruyff éppen bemutatkozó sajtótájékoztatóját tartotta a Levanténál, ahol a nézőszám drasztikus emelkedéséből akarták kifizetni a játékost.

A spanyol túra végül kudarccal zárult, Cruyff sokat volt sérült, és amikor játszott, akkor sem ment neki igazán (egy edzőt azért így is kirúgatott). Az érkezésekor feljutást érő helyen álló Levante a Cruyffal letudott kilenc meccséből csak kettőt nyert meg, és nem sikerült kiharcolnia a feljutást.

A dumagép

Cruyff ontotta magából a bölcsességeket. Sok köztük triviálisnak tűnhet, pedig a zseniális játékfelfogás alapvető elemeit rejti. Ilyen volt például az, amikor arról beszélt, számára mit jelent, ha egy játékos technikás.

„Nem az, ha valaki tud ezret dekázni. Ezt bárki meg tudja tanulni, aztán mehet vele a cirkuszba fellépni.

Mester és tanítványa: Rinus Michels keze alatt nőtt fel Johan Cruyff az Ajaxban Forrás: Anp.nl

Egy másik fontos gondolata szintén a mai napig érvényes, sőt most még inkább.

„Utálom, amikor egy fiatalt azért utasítanak el, mert a statisztikái nem jók. Ezek alapján én sem lehettem volna az Ajax játékosa, a bal lábammal 15, a jobbal 20 méterre tudtam elrúgni a labdát 14 éves koromban.

Egy másik kedvencünk:

„Azok a játékosok, akik szeretnének vezérek lenni, de nem képesek rá, mindig lehordják a játékostársaikat, ha hibáznak. Az igazi vezérek felkészülnek rá, hogy a társaik hibázni fognak.”

Kapcsolattartás az ostoba újságírókkal? Nem gond:

„Ha azt akartam volna, hogy megértse, úgy magyaráztam volna el.”

Vallás?

„Spanyolországban minden játékos keresztet vet, amikor pályára lép. Ez alapján minden spanyol bajnokinak döntetlenre kellene végződnie. Na, ezért nem hiszek Istenben.”

Zárszó?

Sajnos csak bizonyosból. Isten nyugosztalja.