Társoldalunk:

Futballvilágsztárok az offshore-botrányban

2016.04.04. 18:59

A futball is keményen érintett a vasárnap kirobbant offshore-botrányban. Michel Platini UEFA-elnök mellett olyan – nem csak aktív – futballisták is bajba kerülhetnek, mint Lionel Messi, Leonardo Ulloa vagy Ivan Zamorano, de legalább húsz nagynevű klub egykori vagy mostani vezetője is izgulhat.

Legalább húsz világhírű labdarúgó és több neves futballklub érintett lehet a vasárnap kirobbant nemzetközi offshore-botrányban. A Mossack Fonseca-féle aktákban brazil, uruguayi, brit, török, szerb, holland, svéd futballisták neve bukkant föl.

A sok ezer offshore cégről szóló, több terabájtnyi dokumentumot a Süddeutsche Zeitung nevű német lapnak szivárogtatta ki egy ismeretlen forrás, és világszerte számos újság munkatársai dolgozták fel. Egyebek mellett az látszik az adatokból, hogy az offshore-szolgáltatással foglalkozó Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda ügyfelei között számos focista és futballklub van. 

Például Lionel Messi és az Internazionale. 

Az offshore helyszínek olyan államok, ahova alacsony adókulcsokkal és átláthatatlan cégnyilvántartással vonzzák a vállalatokat. Aki ilyen országban alapít céget, az akár arra is felhasználhatja, hogy rajta keresztül adómentesen jusson hozzá a jövedelméhez vagy annak egy részéhez, miközben nem kell attól tartania, hogy kitudódik az érintettsége. 

Kivéve az olyan sajnálatos eseteket, mint a mostani. 

A dokumentumok tanúsága szerint a futballisták jellemzően arra vették igénybe az ügyvédi iroda szolgáltatásait, hogy a velük reklámozó cégeknek értékesített arculati jogaikból befolyt pénzösszegeket kezeljék. Ez vélhetően adóelkerülést is jelentett. 

Az offshore-botrány számokban

Ilyen hatalmas kiszivárgásra még nem volt példa. Az Irishtimes.com összesítése szerint a 2,6 terabájtnyi adat 11,5 millió fájlt (e-mailt, html-oldalt, pdf-et, Word-dokumentumot) tartalmaz az 1977 és 2015 közötti időszakból. Az érintett cégek száma 214 448, az embereké 14 153. 

Az offshore-paradicsomok: Virgin-szigetek, Panama, Seychelle-szigetek, Szamoa, Bahamák, Brit Anguilla, Nevada, Hongkong, Nagy-Britannia, Belize, Costa Rica, Wyoming, Málta, Új-Zéland, Ciprus, Niue, Uruguay, Szingapúr, Man-sziget, Jersey.

Az aktákban szerepel 12 egykori vagy mai országvezető, a rokonságukból pedig további 61-en. Az egyéb érintett politikusok, közéleti személyiségek száma: 128. A Forbes Magazin által évente összeállított száz leggazdagabb ember listájáról 29 érintett. Az anyag feldolgozását 107 újság vagy egyéb médium 378 újságírója hajtotta végre 77 országból, egy év alatt. 

Messinél maradva: a Barca zsenije ellen régóta folyik eljárás Spanyolországban adócsalás vádjával. A vád szerint 6,5 millió dollárral rövidítette meg a spanyol államot offshore cégek segítségével, de ő tagadta, hogy bármilyen szabálytalanságot követett volna el. A kiszivárgott adatok szerint Messi legalább egyszer a Mega Star Enterprises nevű cég tulajdonosaként írt alá, 2015 óta pedig az édesapja, Jorge a panamai cég egyedüli tulajdonosa. Messi egyébként perrel fenyegette meg a cikk vasárnapi megjelenése után az azt nyilvánosságra hozó, El Confidencial nevű lapot. 

Vajon mi lesz Messivel?Forrás: AFP

A titkos akták között rátaláltak a legfőbb angol bajnokaspiráns, a Leicester City támadója, Leonardo Ulloa nevére is. 2008-ban, még az argentin San Lorenzo játékosaként egy New York-i cégre (Jump Drive Sport Rights) bízta az arculati jogainak a kezelését. A cég két igazgatói posztját szamoai cégek töltötték be, a megbízott képviselő, José Manuel García Osuna üzletember azóta bíróság előtt áll Spanyolországban, mert állítólag részesedés járt neki Ulloától. Nem ápolok már vele jó viszonyt, de nem szeretnék erről többet beszélni”  – mondta az ügyről a futballista. 

Az üzletember tagadja, hogy pénzt tett volna el Ulloa klubváltása során, bár azt elismerte, hogy tárgyalt a labdarúgó átigazolási ügyében a Castellón csapatával.

Iván ZamoranoForrás: NOTIMEX/Alonso Sepulveda


Az egykori chilei futballbálvány, a FIFA által a világ 100 legjobb élő játékosa közé is beválasztott Ivan Zamorano is bajban van. Az arculati jogait a Fut Bam nevű cég birtokolta, amikor Zamorano a Real Madrid játékosa volt az 1990-es években. A Fut Bam központja a Brit Virgin-szigeteken volt. A cég ideiglenesen a Real Madridra bízta Zamorano arculati jogainak a kezelését, cserébe mintegy 1,3 millió dollárnyi pesetáért.

Heinze cégének is tetszet a nulla százalékos adókulcsForrás: AFP/Andrew Yates

A Manchester Unitedben és a Real Madridban is megfordult Gabriel Heinze offshore cége, a Galena Mills szintén a Brit Virgin-szigeteken működött, egyebek mellett a Puma által garantált egymillió dollárt gondozva. 
A pénzhez egészen a madridi átigazolásáig ezen a cégen keresztül jutott hozzá. Heinze szóvivője szerint a Galena Mills minden szükséges adót befizetett azokban az országokban, ahol adót kell fizetni. Ez nem lehetett nehéz, hiszen a Virgin-szigeteken semennyit sem kell. 

A titkos dokumentumok azt is feltárták, hogy miként fizette ki offshore cégek segítségével a Real Sociedad a külföldi játékosait. 2000 és 2008 között hét Sociedad-légiós is így kapta a több millió dollárra rúgó fizetését – többek között niue-i, panamai, hollandiai, Virgin-szigeteki, jersey-i cégek adócsökkentő műveleteinek a segítségével. A Real Sociedad általános igazgatója, Inaki Otegi nem kommentálta a klub fizetési szokásait, a klub sajtósa viszont elárulta, hogy a spanyol fociban általános a fent említett fizetési rendszer. 

Az Irish Times szerint legalább 20 futballcsapat egykori vagy jelenlegi vezetője is érintett a botrányban. Olyan klubokról van szó, mint az olasz Internazionale vagy az argentin Boca Juniors. 

Csodálkoztunk volna, ha épp a nemzetközi szervezetekről nem derül ki valami gyanús. Michel Platini 2007-ben bízta meg a Mossack Fonsecát azzal, hogy segítsen panamai offshore cégek létrehozásában. Ez éppen abban az évben történt, amikor a háromszoros aranylabdást megválasztották az UEFA elnökének. Ügyvédje szerint Platini svájci állampolgár, és minden bankszámlájáról, befektetéséről tudnak a svájci hatóságok. 

Platini veszélyes utakonForrás: AFP/Andrew Yates

Természetesen FIFA-vezető is van, aki érintett a botrányban. A legnagyobb név Eugenio Figueredo volt FIFA-alelnök, aki ellen korábban csalás és pénzmosás vádjával emeltek vádat az állítólagos vesztegetési ügyben. A szervezet etikai bizottságának tagja, Pedro Damiani legalább hét olyan offshore cégnek dolgozott, amelyek Figueredóhoz köthetők. Damiani cége együtt dolgozott azzal a nevadai vállalattal is, amely Hugo és Mariano Jinkis üzletembereknek fizetett több tízmillió dollárt azért, hogy megszerezzék a FIFA-rendezvények dél-amerikai közvetítési jogait.