Felfüggesztheti a FIFA a görög szövetséget

Olimpiakosz, PAOK, foci, görögtűz
Supporters of Olympiakos light flares and wave flags during a Greek Cup football match against PAOK at the Karaiskaki stadium in Athens on January 19, 2011. AFP PHOTO / Aris Messinis ARIS MESSINIS / AFP
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség kedden tíznapos határidőt adott a görög kormánynak a kupasorozat törlésének visszavonására.

A Görög Kupát március 4-én törölte a kormány, két nappal a PAOK-Olimpiakosz elődöntő első mérkőzésén történt rendbontást követően. A vendégek 2-1-es vezetésénél a hazai szurkolók tizenegyest reklamáltak, majd több százan a pályára özönlöttek, és a rohamrendőrök csak könnygáz bevetésével tudták megfékezni a tömeget.

Korábban szintén voltak súlyos rendbontások a görög labdarúgásban. A törlés értelmében a párharc visszavágóját, valamint a másik ágon az AEK Athén-Atromitosz elődöntőt, illetve

az április 23-ra kiírt döntőt nem rendezik meg a kupában.

Görögtűz Görögországban Forrás: AFP/Aris Messinis

A nemzetközi és az európai szövetség (UEFA) március közepén levélben kérte a görög hatóságokat a kupa folytatásának engedélyezésére, de Sztavrosz Kontonisz sportminiszter-helyettes azt nyilatkozta, hogy érvényben marad a törlés, amelyre a közrend fenntartása érdekében a törvény lehetőséget biztosít.

Múlt szerdán a kormány, a görög szövetség (EPO) és a FIFA képviselőinek részvételével háromoldalú tárgyalásra is sor került Athénban, de az is eredménytelenül zárult. Kontonisz a megbeszélésen hangsúlyozta: a görög kormány elhatározta, hogy megtisztítja a futballt az évtizedek óta jellemző korrupciótól és erőszaktól.

A tárgyalást követően Alekszisz Ciprasz miniszterelnök találkozott Kontonisszal, majd azt írta a Twitteren:

Mindenkinek el kell fogadnia a futball megtisztítását, vagy szembe kell néznie a következményekkel".

Alekszisz Ciprasz Forrás: MTI/EPA/Jánisz Koleszidisz

A FIFA újabb, keddi levelében úgy fogalmaz: a szankció aránytalan, és beavatkozik a sportág belügyeibe. A tíznapos ultimátum értelmében amennyiben a kormány április 15-ig nem változtatja meg döntését, a nemzetközi szövetség felfüggeszti az EPO tagságát, ezért

a válogatottjaik és a klubcsapataik nem játszhatnak nemzetközi tétmérkőzéseket.

Mivel a válogatott nem jutott ki a június 10-én kezdődő, franciaországi Európa-bajnokságra, következő tétmeccsét szeptemberben, a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezősorozatának első fordulójában játssza.

A nemzetközi szövetség kevésbé szigorú intézkedéseket javasol, például zárt kapus meccseket vagy külföldi játékvezetők alkalmazását.

Reakciójában Kontonisz törvényes lépésnek nevezte korábbi döntésüket, és leszögezte, hogy április 19-ig - az EPO fellebbezésének legfelsőbb bírósági tárgyalásáig - biztosan nem változtatják meg azt.

A tárgyalást eredetileg múlt keddre tűzték ki, de az ügyvédek sztrájkja miatt elnapolták. A FIFA álláspontja szerint a legfelsőbb bíróság döntését nem kell kötelező érvényűen figyelembe venni az ügyben.