Az új FIFA-elnök is érintett az offshore-botrányban

Zürich, 2016. február 26. A svájci Gianni Infantino beszédet mond, miután a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) új elnökének választották a szervezet rendkívüli kongresszusán, a zürichi Hallenstadionban 2016. február 26-án. (MTI/EPA/Ennio Leanza)
Vágólapra másolva!
A FIFA főtitkára, Gianni Infantino írt alá az UEFA nevében egy offshore céggel, a Cross Tradinggel kötött szerződést 2006-ban. Az ügylet a Bajnokok Ligája közvetítései jogairól szólt, a vevő pedig azonnal háromszoros áron adta tovább a közvetítéseket. Infantino korábban tagadta, hogy üzletelt volna Sepp Blatterékkel. 

2006-ban a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Hugo és Mariano Jinkis (apa és fia), a Cross Trading tulajdonosai 111 ezer dollárért vásárolták meg az Ecuadorra vonatkozó BL-közvetítési jogokat az UEFA-tól. Az erről szóló szerződést az akkor még az UEFA jogi igazgatójaként dolgozó Gianni Infantino írta alá.

Gianni Infantino alaptalannak tartja a vádakat Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Ennio Leanza


Bomba üzleteket kötött a Cross Trading

A jogokat pár nappal később aztán Jinkisék 333 ezer dollárért adták tovább az ecuadori Teleamazonas csatornának. A Cross Tradingben szintén érdekeltsége van az uruguayi Juan Pedro Damianinak, az UEFA etikai bizottsági tagjának, aki ellen máris megindult az eljárás.

Az UEFA a hírekre reagálva közölte: a nyílt pályázati kiírást követően a legmagasabb ajánlattevő, vagyis a Cross Trading nyerte el az ominózus közvetítési jogokat. Az ügyletet azonban az is gyanússá teszi, hogy a Cross Trading egy másik alkalommal is bomba üzletet kötött: a 2006-os UEFA Szuperkupa-döntőjének (Sevilla–Barcelona 3–0) közvetítési jogáért 28 ezer dollárt adott, amit aztán 126 ezer dollárért adott tovább a Teleamazonasnak.

Kár volt tagadni a kapcsolatot

Ahogy az UEFA hivatalos állásfoglalásában áll, az ügylet jelentéktelennek mondható a szervezet bevételei szempontjából, és nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy Infantino kenőpénzeket kapott volna az ügylet után – a szerződés egyike volt annak a több száznak, amelyet az UEFA kötött különböző ügynökségekkel.

Ez önmagában akár igaz is lehet, csakhogy Infantino – aki teljes átláthatóságot és megtisztulást ígért FIFA-elnöki kampányában – korábban úgy nyilatkozott:

semmiféle kapcsolatban nem állt senkivel azok közül a vádlottak közül, akiket a svájci rendőrség vagy az FBI őrizetbe vett,

márpedig ez nem igaz a Cross Trading tulajdonosaira, sem pedig Eugenio Figueredóra, aki az ügy egyik kulcsfigurája, és aki szintén üzleti kapcsolatban állt mind az offshore céggel, mind a most bukó Damianival.

Infantino meg van döbbenve

"Megdöbbenve tapasztalom, hogy a média megpróbál belekeverni egy olyan ügyletbe, amihez semmi közöm. A Cross Tradinggel minden piaci szabályt betartva szerződött az UEFA, a személyemmel kapcsolatos semmilyen vád nem fogalmazódott meg az ügylet kapcsán, és az FBI sem kérte az UEFA vagy a személyes közreműködésem az ügyben. Ha ilyen megkeresés érkezik, természetesen maradéktalanul eleget teszünk majd annak" - áll Infantino közleményében.

Az egész világot érintő botrány azt követően pattant ki, hogy az offshore-szolgáltatással foglalkozó Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától sok ezer offshore cégről szóló, több terabájtnyi dokumentum szivárgott ki a Süddeutsche Zeitung nevű német lapon keresztül, amelyet aztán 107 ország 78 médiaorgánuma dolgozott fel.