Vágólapra másolva!
A svájci rendőrség házkutatást tartott az Európai Labdarúgó Szövetség nyoni főhadiszállásán, miután kiderült, hogy Gianni Infantino FIFA-elnök tíz éve az UEFA nevében aláírt egy offshore céggel kötött szerződést – számolt be a Guardian brit lap internetes kiadása.

Az UEFA akkori jogi igazgatója, Gianni Infantino a Cross Trading nevű offshore céggel kötött szerződést írt alá 2006-ban. Az ügylet a Bajnokok Ligája közvetítései jogairól szólt, amelyeket a vevő

azonnal háromszoros áron adott tovább,

ezért vizsgálódik most a rendőrség.

Az európai szövetség szerda délután közölte, hogy a rendőrség az UEFA és a Cross Trading/Teleamazonas közötti szerződés miatt kereste fel a nyoni székházat. "Az UEFA minden, a birtokában lévő releváns dokumentumot a rendőrség rendelkezésére bocsát, és mindenben kész az együttműködésre" – olvasható a szervezet közleményében.

Gianni Infantinónak magyarázkodnia kell Forrás: AFP


Az UEFA egyúttal hozzátette, hogy a nemrég megválasztott FIFA-elnök Gianni Infantino

megdöbbent azon, hogy kétségbe vonják az ártatlanságát

a tv-közvetítési szerződés ügyében.

A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Hugo és Mariano Jinkis (apa és fia), a Cross Trading tulajdonosai tíz éve 111 ezer dollárért vásárolták meg az Ecuadorra vonatkozó BL-közvetítési jogokat az UEFA-tól. A jogokat pár nappal később aztán Jinkisék 333 ezer dollárért adták tovább az ecuadori Teleamazonas csatornának. A Cross Tradingben szintén érdekeltsége van az uruguayi Juan Pedro Damianinak, az UEFA etikai bizottsági tagjának, aki ellen máris megindult az eljárás.

Nyílt pályázat volt, nincs itt semmi látnivaló

Az UEFA a hírekre reagálva közölte: a nyílt pályázaton a Cross Trading a legmagasabb ajánlattevőként nyerte el a közvetítési jogokat. Az európai szövetség állítja, semmilyen gyanús dolgot nem észlelt a szerződéskötés közben,

azért fogadták el a Cross Trading ajánlatát, mert az volt a legjobb,

amelyet Ecuadorból kaptak. A Teleamazonas és a Cross Trading közötti ügylethez pedig az UEFA-nak nincsen semmi köze, így az európai szövetség azzal sem foglalkozik, hogy a jogokat aztán háromszoros áron továbbértékesítették.