Társoldalunk:

Dárdai Herthája rosszul járhat a BL-szerepléssel

2016.04.07. 17:26

A Hertha kapusa, Rune Jarstein vasárnap öt gólt kapott a Mönchengladbachtól, főleg az elsőnél hibázott óriásit, a berliniek magyar kapusedzője, Petry Zsolt szerint mégsics kapuskérdés a klubnál. A Dárdai Pál által vezetett csapat továbbra is BL-főtáblát érő helyen áll a bajnokságban, ami Petry szerint erőn felüli teljesítmény, így szerinte nem is tenne jót a csapattal, ha bejutna a Bajnokok Ligájába. Az Origónak azt is elmondta, a fradista Dibusz Dénest miért nem szerződtette a Hertha.

A Hertha 5-0-ra kikapott a Mönchengladbachtól, de továbbra is harmadik a tabellán. Melyik a berlini csapat igazi arca?

Nagyon stabil most a csapat. Egy ilyen vereség mindig előfordulhat, hiszen emberekről van szó, nem gépekről. Tavaly decemberben, például, a Leverkusen ugyanilyen verést mért a Mönchengladbachra. Most teljes áramkimaradás volt a játékosainknál, nem volt senki, aki legalább az átlagos szintet elérte volna. De én azt mondom, inkább egyben kapjuk öt gólt, semmint ötször kikapjunk 1-0-ra.

Fel lehet állni pár nap alatt ebből a vereségből?

Biztosan. Nagyon jó csapat a Gladbach, nem szabad ebből a 0-5-ből kiindulni. Pénteken a Hannover ellen olyan Herthát fognak látni a szurkolók, mint amilyet ebben a szezonban megszoktak.

Kapusedzés Thomas Krafttal és Nils KoerberrelForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Annegret Hilse


Nem lesz kevesebb drukker a Hannover elleni bajnokin?

Nem, a berlini szurkolók nagyon megbecsülik azt, amit a csapat eddig elért. De még ha egy-két újabb vereségbe belefutnánk, és csak az 5-6. helyen végeznénk, akkor sem lenne nagy az elkeseredés, hiszen a szezon előtt más képet mutatott a csapat. Egy hajszálon múlt csak a bennmaradás, ehhez képest rettentő nagy előrelépés az idei szezon. A csapat szépen fejlődik, Dárdai Pali keze nyoma egyértelműen érezhető a játékon.

Mekkora eredmény a Bundesligában dobogós helyen állni?

A reális helyezés a Hertha számára a 8-12. hely, tehát magasan az elvárások felett teljesít a csapat.  A Gladbachhal és a Leverkusennel szemben három, a Mainzcal és a Schalkéval szemben pedig még négy pont előnyünk van, de a bajnokság végéig még bármi előfordulhat.

A harmadik hely főtáblát, a negyedik pedig selejtezőt érne. Készen áll a csapat a BL-re?

Túl nagy lépés és túl nagy falat lenne a BL egy ilyen csapat számára, amely az utóbbi években inkább a középmezőnyben volt vagy épp a kiesés ellen harcolt. A fejlődés következő fokozata esetleg egy Európa Liga-részvétel kellene, hogy legyen, lehetőséget adva azoknak a játékosoknak, akik kevesebbet játszanak a bajnokságban. Az EL után lehet a BL a következő lépcsőfok.

Csak nem sajnálná, ha meglenne a BL-szereplés?

A BL-ben olyan ellenfelek vannak – főleg egy erős csoportban –, hogy egy ilyen fejlődési szakaszban lévő csapatnak a részvétel nem segít, sőt szerencsétlen esetben talán még árthat is, mivel nincs rá felkészülve a keret. Akármennyire nagy összeget is biztosít az UEFA, a BL-indulás előtt rövid idő alatt olyan játékosokat kellene igazolni, akik stabil szerepléshez segítik a csapatot, ez pedig nem könnyű dolog. Sportolóként természetesen megcélzod a BL-t, ha már ott állsz a küszöbén, de szerintem ez olyan lenne a Hertha számára, mintha egy általános iskolás középiskola helyett rögtön egyetemre menne. Ez még akkor sem biztos, hogy jót tesz, ha csupa ötös volt a bizonyítványa.

A 49 éves Petry Zsolt 38-szor szerepelt kapusként a magyar válogatottbanForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Soeren Stache


Mi lesz, ha mégis kénytelen lesz a Hertha a BL-ben indulni?

Vannak terveink, az edző ilyenkor már gondolkodik, hogy melyik poszton kellene megerősíteni a csapatot. De nem könnyű ilyenkor piacképes játékosokat keresni, hiszen a legtöbben már tárgyalásban vannak más csapatokkal vagy a szerződésük hosszabbításáról egyeztetnek. A kiszemelteknek pedig ilyenkor még nem mondhatjuk, hogy a BL-ben fognak szerepelni a Herthával, hiszen ez még nem dőlt el. Két-három kör múlva már többet lehet tudni majd, de az elég késő ahhoz, hogy olyanokat hozzunk, akik a BL-csoportmeccseken is a segítségünkre lehetnének. Mindent megteszünk, és ha sikerül, akkor nagyon jó szemmel kell kiválasztani az új játékosokat.

Mi a mostani csapat sikerességének a titka?

Több oka is van. Az első, hogy tavaly nagyon jó igazolásokat sikerült nyélbe ütni, gondolok itt Daridára, Ibisevicre, Mitchell Weiserre, Niklas Starkra – mindannyian nagyon hamar beépültek. A második, hogy egy nagyon jó, az erőnléti részre nagy hangsúlyt fektető nyári felkészülés után álltunk rajthoz a bajnokságban. A harmadik, hogy Pali nagyon jól megtalálta azt a stílust, ami a játékosokhoz passzol, ezért is működik olyan jól a csapat. És végül, kialakult egy erős kohézió, nagyon egységes lett a csapat, nincs széthúzás, egy irányba megy a szekér.

Tudjuk, hogy Dárdai nagy álma a kupagyőzelem, hiszen Berlinben lesz a döntő. De előtte még lesz egy elődöntő a Dortmund ellen. Összejöhet a finálé?

Valóban nagy vonzereje van, és Németországban mindenki komolyan veszi a kupát. Számunkra nagyon fontos lenne, hogy a saját stadionunkban, telt ház előtt szerepeljünk a nagy tiszteletnek örvendő kupadöntőben. Ez egy életre szóló élmény lenne, amire a döntő kimenetelétől függetlenül mindenki büszke lenne.

Dárdai Pál az egyik legnépszerűbb ember BerlinbenForrás: AFP/Odd Andersen


Milyen Dárdai Pál megítélése Berlinben?

Rettentően elismerik és tisztelik. Az ázsióját még inkább megemelte, hogy a csapatot rég nem látott szintre emelte.

Van-e kapuskérdés a csapatnál az öt kapott gól után?

Szerintem nem szokták egyetlen rosszabb meccs után sehol felvetni a kapus felelősségét. Rune Jarstein nagyon jó szezont fut. Az ötödik forduló, Thomas Kraft sérülése után került be a csapatba, és magabiztosan teszi a dolgát, a vasárnapi számára is csak egy olyan meccs volt, amelyen rossz passzban volt.

Az első gólnál, amikor eladta a labdát, mit akart vajon csinálni?

Rosszul döntött, két másik opció közül kellett volna választania, amikor kifelé vezette a labdát. Előfordul ilyen, nem rendült meg benne a bizalmunk.

Igaz, hogy a Fradi kapusa, Dibusz Dénes nagyon közel volt a Herthához?

Amikor a szezon elején idejöttem, szó volt róla, hogy szerződtetjük, a menedzser és Pali is említették, hogy ha azoktól meg tudunk válni, akikkel nem voltunk megelégedve, akkor van esély a megszerzésére. De én azt tanácsoltam, hogy a norvég srácot fölösleges lenne elküldeni, adni kell neki még egy esélyt a felkészülés során, hiszen 38-szoros norvég válogatott kapus, ennyi nemzetközi meccset nem adnak csak úgy ajándékba. Jól sikerült számára a nyár, ezért úgy döntöttünk, hogy Kraft mögött itt marad második számú kapusnak. Kraft sérülése óta pedig nagyon magabiztos, jó teljesítményt nyújtott.

Hogyan látja az Eb-re kijutott válogatott kapushelyzetét?

Nem hiszem, hogy a kapusposzt túl sok fejtörést okozna a kapitánynak, hiszen Király Gabi mindenképp jó választás, a pótselejtezőkön is megmutatta, hogy ebben a korban is értékes tagja a csapatnak. Mögötte jól felkészült kapusok várnak bevetésre, Bogdán Ádám, Gulácsi Péter, Dibusz Dénes közül bárkit nyugodtan be lehet állítani, annak ellenére, hogy Dénesnek nincs sok nemzetközi tapasztalta, Ádám pedig a Liverpoolban keveset játszott. Péter Lipcsében nagyon jó teljesítményt nyújt. Inkább az lesz a kérdés, hogy Gabi visszavonulása után – hiszen egy Eb-részvételnél szebb vége nem is lehet egy válogatott karriernek – ki követi őt a kapuban. A három említett egy szinten van, kíváncsi leszek, ki veszi majd át Király Gábortól a stafétát.