Társoldalunk:

Paksi FC: Nem akartunk ekkora stadiont

2016.04.06. 18:13

A tervezettnél előbb, már áprilisban elkezdődik az 1,4 milliárdos új paksi stadion építése, amely 2017. szeptember 30-ig készül el három lépcsőben. A paksiak nem akartak ekkora stadiont, a jövőbeni lehetséges EL-szereplés és az UEFA előírásai miatt döntöttek a 4500 fős befogadóképesség mellett. 

"Eldőlt, hogy vélhetően az április 23-ai utolsó hazai bajnoki utáni első munkanapon, április 25-én elkezdődhet a munka" – mondta Elbert Gábor a Sport TV Mai helyzet című műsorában a paksi stadion munkálatairól. "Reményeink szerint egy nagyon szép, nagyon modern, leginkább a brit stadionokra hasonlító abszolút funkcionális stadion lesz 4500 ülőhellyel. Ezt írja ugyanis elő az UEFA, ha valaki eljut az EL-be és a csoportkörig, tehát a három selejtezőben és a playoffban otthon szeretné játszani a mérkőzéseit. Ehhez kell 4500 ülőhely fedett lelátóval, alácsövezett, fűtött pálya. Ezen felül mi készülünk arra, hogy néhány száz főnyi vendégszektor is legyen, ahol állóhelyek is vannak.”

2011-ben felújították a stadion centerpályáját, melyre vadonatúj gyepszőnyeg került. A lelátón a faszerkezeteket fémre cserélték, valamint a régi székek helyett új üléseket szereltek fel. Ugyanezen a nyáron a vendég lelátó bővítését is elvégezték.Forrás: MTI/Földi Imre

A beruházásra 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből 800 millió forint az állami támogatás, míg 600 milliót biztosít a helyi önkormányzat.

„Nem akartunk ekkora stadiont, nem titok ez. Mi paksi méretekben, 3000-3500 nézőben gondolkoztunk. Ez egy 18-19 ezres város, tehát ha 1800-1900 néző van, az azt jelenti, hogy a lakosság 10 százaléka ott van. A kötelező szurkolói kártya bevezetése előtt körülbelül ez volt a helyzet, azóta ez picit viszaesett, de bízunk benne, hogy az új stadion egy komoly hívóerő lesz a szurkolóknak. Mi egy kisebb stadiont szerettünk volna, de miután az UEFA előírásai ezek, és azt gondoltuk, abba a helyzetbe sem a kormányt, sem az önkormányzatot, sem magát a klubot nem lehet hozni, hogy a csapat esetleg eljut újra az Európa Ligába, van egy új stadionja, és mégis máshol kell játszania” – nyilatkozta a klubigazgató a stadion méretéről.

„Azokban az országokban, ahol fejlettebb kultúrája van a hazai mérkőzéseknek, ahol valóban ünnep egy városban egy első vagy másodosztályú labdarúgó-mérkőzés, ott közösségi térként funkcionál egy stadion. A tervező azt szokta mondani, hogy teresedések is vannak a stadionnál, ahol az emberek találkozhatnak nem csak mérkőzésnapokon, lehetőség van közösségi életet élni” – árulta el Elbert Gábor azt, hogy a labdarúgómeccseken túl milyen funkciója lehet a stadionnak. Hozzátette, többek között a B-középnek saját klubhelyiséget és vendéglátóipari egységet is terveznek a létesítménybe, amelyek közösségi térként tudnak szolgálni. Ezekre van is igény a városban. 

A tervezett átadási időpontról és az építkezés fázisairól is beszélt. „Ez egy többlépcsős folyamat, első körben elkészül az alácsövezett, fűtött pálya, a jelen számok az mutatják, hogy a következő szezon előtt. Tehát reményeink szerint nem kell mérkőzést halasztani, vagy pályaválasztói jogot cserélni. A második ütemben a szemközti lelátó és az egyik kapu mögötti lelátó épül meg. Ott lehetőséget biztosítunk arra, hogy átmeneti ideig a mainál sokkal modernebb, de a véglegesnél egyszerűbb öltözőrendszer alakuljon ki. Amikor ezek megvannak, akkor épül újjá a székház, illetve a mostani főépület és a másik kapu mögötti terület. 2017. szeptember 30-a a szerződés szerinti végdátum, amikorra ez a stadion teljesen elkészül.”