Társoldalunk:

Könnygázzal és vízágyúval verték szét a Besiktas-szurkolókat

2016.04.12. 08:32

Az isztambuli rendőrség könnygázzal és vízágyúval verte szét a Besiktas új stadionja körül ünneplő tömeget hétfő este, az okokról azonban nem tudni semmit. Hacsak nem ezzel vágtak vissza a Carsi ultra csoportnak azért, amiért bojkottálták a vasárnapi, Recep Tayyip Erdogan részvételével megtartott hivatalos stadionavatót.

A hétfői stadionavató mérkőzésen a Besiktas 3-2-re győzött Bursaspor ellen (a vendégeknél sérülés miatt Dzsudzsák Balázst nem is nevezték a keretbe), a hős Mario Gomez volt, a német válogatott csatár két gólt is szerzett, igaz, kihagyott egy büntetőt.

A telt háznyi, 40 ezer fős közönséget ugyanakkor kintről is biztatták azok a rajongók, akik nem fértek be a létesítménybe, őket a török rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatta szét. Hogy miért, erre a török média sem tudott válaszolni, a Hürriyet szerint a rendőri beavatkozás oka ismeretlen.

Inönüből Vodafone

A Besiktas 2013-ban játszott utoljára az Ismet Inönüről elnevezett stadionban, amely ugyanazt az utat járta be, mint a Fradi-pálya.

Könnygáz és vízágyúForrás: AFP

A létesítményt teljesen lebontották, három év alatt újra építették, és ahogy Albert Flórián helyett a főszponzorról nevezték el a budapesti ékszerdobozt, úgy Isztambulban is hasonlóan cselekedtek: a Kemal Atatürk halála után megválasztott második török köztársasági elnök, Inönü helyett Vodafone Arenára keresztelték át.

A csapat nem egy udvari bolondé

A hivatalos megnyitóra Recep Tayyip Erdogan részvételével vasárnap került sor, de a Besiktas ultrái – a leghíresebb csoport, a Carsi vezérletével – bojkottálták az eseményt. Pedig Erdogan – egy Besiktas-sállal a nyakában – úgy nyilatkozott, „Törökország legrégebbi, legismertebb sportegyesülete már régóta megérdemelt egy ilyen stadiont”.

Besiktas-szurkolók a stadion előttForrás: AFP

A török elnök jelenlétét azonban a drukkerek többsége nemkívánatosnak minősítette, ahogy az egyik szurkoló fogalmazott, „a Besiktas a nép csapata, és nem egy udvari bolondé”.