Vágólapra másolva!
Lehet biztonságos mérkőzést rendezni vénaszkenner nélkül is, de ehhez a szurkolóknak először meg kell tanulniuk viselkedni – írta Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke az Origónak arról, hogy a klub két év múlva hajlandó lenne megszüntetni a vitatott szkennert. A meccseket bojkottáló szurkolói csoportok ezt az ajánlatot nem fogadták el, és szerinte annál többet nem tudnak engedni, amennyit eddig ajánlottak. Kubatov Gábor e-mailben válaszolt az Origo kérdéseire.
  • 81 ezren váltották ki a szurkolói kártyát eddig a klubnál.
  • Amíg 1 százalék van a megegyezésre, addig küzdeni kell érte.
  • Bizonyítani kell az ultráknak, hogy tudnak károkozás nélkül szurkolni.
  • Sokkal több a fiatal, a nő, a családos szurkoló a lelátón.
  • A 8 ezres nézőszám növekedésére számít az elnök.

Hogyan kell elképzelni a szurkolói csoportok képviselőivel folytatott tárgyalásokat? Kik vettek részt, hogyan döntöttek a stratégiáról, feltételekről, engedményekről?

A tárgyalásokon az FTC-t mindvégig a klub operatív igazgatója, elnökségi tagja, az én kvázi helyettesem képviselte teljes felhatalmazással. Minden egyeztetés után a vezetőtársaimmal közösen hoztunk döntést arról, mi az álláspontunk. Akik ezt a tárgyalási folyamatot lekicsinylik, és kocsmai hangulatot emlegetnek, azok vették csak félvállról és a világhálóra kitett beszámolóik csak az ő hozzáállásukról tanúskodnak.

A legfontosabb szempont nekünk biztosan a Fradi érdeke volt, és ez lesz a jövőben is. Egy bírósági tárgyalás szünetében az egyik munkatársunk beszélgetett az egyik ismert szurkolói vezetővel. Itt vetődött fel az ötlet.

Kubatov Gábor és Orosz Pál (balra), az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója Forrás: Micheller Szilvia

Többször elmondta, hogy nem hajlandó tárgyalni az ultrákkal. Mi bírta rá, hogy változtasson az álláspontján?

81 ezer 243-an váltották ki eddig a szurkolói kártyát, és fogadták el a beléptetés feltételeit. De lehetnénk még többen, azokra is számítunk, akik fokozhatják a benti hangulatot. Már a márciusi szurkolói ankéton elmondtam, hogy amíg 1 százalék esélyt látok a megegyezésre, addig küzdeni fogok érte.

ez a bajnokcsapat megérdemli, hogy minél többen buzdítsák a lelátóról. Szükségünk van a fanatizmusra, a fanatikus szurkolókra, de nincs szükségünk a a kirekesztésre, erőszakra, trágárságra.

A vénaszkenner azonnali megszüntetésén túl volt a szurkolói csoportoknak teljesíthetetlen követelésük?

Hét pontból álló listával érkeztek a tárgyalásra, ebből hatot szinte teljes mértékben el tudott volna fogadni a klub. Kérésüknek megfelelően felfüggesztettük a kitiltásokat, ankétot tartottunk, és fogunk még tartani, kabalát pályáztatunk, kódexet alkotnánk közösen, a képviselőiket bevonnánk a fontos ügyek megvitatásába, megvizsgáljuk a biztonsági szolgálat működését, intézményesítenénk a klub és a szurkolók viszonyát. Mindössze annyit szeretnénk, ha előbb bizonyítanák, hogy képesek úgy szurkolni, hogy az ne legyen kirekesztő, megbotránkoztató, félelemkeltő. Miközben egyesek a kollégáinkat félemlítették meg, szurkolótársaikat becsmérelték, támadták meg, bárszéket loptak, autókat borogattak, gyújtottak fel a stadionon kívül, mi eközben új, modern stadiont avattunk, rendbe tettük anyagilag a klubot, a Népligeti Edzőközpontot, fejlesztünk, életben tartunk húsz szakosztályt, amelyben több ezer gyermek sportol nap nap után. A női labdarúgóink tavaly mindent megnyertek, a férfi labdarúgók pedig tavaly megszereztek minden hazai kupát, idén óriási fölénnyel nyertek bajnokságot, még a második csapatunk is sikert sikerre halmozott, a gólkirályt a Fradi adja. Miénk a legsikeresebb szakmai stáb, a legjobb edző, Thomas Doll. Szóval, mi végezzük a munkánkat, újra sikeressé tettük a Fradit. Ápoljuk, őrizzük a klub hagyományait. De sosem engedünk az erőszaknak.

Az üres helyeket szeretnék megtölteni a stadionban Forrás: Micheller Szilvia

Miért ajánlotta fel, hogy a klub később opcionálissá tenné a szkennert? Eddig ebben hajthatatlannak tűnt.

Az elmúlt évek sok-sok botránya, vagy csak ennek az évtizednek a kiemelkedő botrányai, például az a korszak, ami 2013-ban csúcsosodott ki, amikor horogkeresztes zászlót lobogtattak a nézőtéren, amikor következmények nélkül lehetett háborús bűnöst éltetni a lelátón, amikor büntetlenül be lehetett rontani a pályára egy derbin, vagy rendőrökre lehetett támadni a stadion környékén. Vagy az, hogy Détári Lajos edzősége idején félbeszakíthattak egy edzést egy derbi előtt, vagy például az a szégyenteljes eset, ami a napokban, a Győr elleni nőikézilabda-mérkőzés előtt történt, és a résztvevői között az ultráink egyik vezetője is ott volt, aki részese volt a tárgyalási folyamatoknak, ez mind-mind abban erősít meg bennünket, hogy

Hivatkoznak a nagyszerű csepeli hangulatra, miközben az ott történtek miatt sok százezer forintos büntetést kapott miattuk egy kis harmadosztályú klub. Még mindig vannak botrányaik. Miközben nálunk, a Groupama Arénában rendet tudtunk teremteni, többek közt a beléptető rendszernek is köszönhetően. Még kapunk büntetéseket, de tizedannyit, mint korábban, elenyészőeket.

Ezek szerint van megoldás arra, hogy biztonságosak legyenek a meccsek vénaszkenner nélkül?

Van megoldás, ha elfogadják az európai stadionokból ismert viselkedési formát. Meg kell tanulni viselkedni, el kell fogadni a szabályokat.

Nyugat-Európa számos topklubjának korábban hírhedt szurkolótábora bizonyította be az elmúlt években vagy akár a napokban, hogy képes úgy is fergeteges hangulatot teremteni, hogy nem veri szét és nem gyújtja fel a stadiont. A múlt héten Orosz Palival, a labdarúgók vezetőjével tettünk eleget a Borussia Dortmund meghívásának. Testközelből láttuk, micsoda hangulat lehet egy EL-mérkőzésen balhé nélkül.

A klubnak szüksége van a szurkolókra, de meg kell tanulniuk viselkedni Forrás: MTI/Mohai Balázs

Miért épp két év múlva lenne opcionális a szkenner? Igaz a pletyka, hogy valamilyen szerződés miatt nem tehetnék meg előbb?

Ezek a pletykák nem igazak. Semmiféle ilyen szerződés nem létezik, szinte minden szponzorunk szerződésében benne van viszont az, hogy ha rendszeres rendbontást, kirekesztést tapasztalnak, akkor felbontják.

Mi lesz, ha a meccseket most bojkottáló szurkolói csoportok végül mégis elfogadják az ajánlatot, kibekkelnek még két évet, aztán amikor már nem kell szkennelniük, visszamennek a stadionba?

Szerintem a klub korrekt ajánlatot tett, amennyiben két bajnoki éven belül nem történik botrány, nem tapasztalható elfogadhatatlan viselkedéssorozat a lelátón, a stadionban és annak környékén, akkor az FTC megszünteti a kötelező szkennelést, opcionálissá teszi a vénalenyomathoz kötött beléptetést.

Stadiont ígértünk, időben felépült. Bajnokcsapatot akartunk, és bajnokok lettünk. Ha nincs botrány, akkor ne hívjunk, ne tekintsünk senkit bajkeverőnek.

Ha nincs megállapodás, akkor visszavonják a tárgyalások alatt tett engedményeket (szurkolói ankétok és kódex, kabalasas, kitiltások felfüggesztése, közgyűlés, rendszeres egyeztetések)?

Ankétokat mindenképpen tartunk, jövő csütörtökön lesz a következő, a kitiltások felfüggesztéséről az érintettek már meg is kapták az értesítéseket, a kabalapályázat már megy, várjuk első körben a gyerekek rajzait, amikből a felnőttek terveznek új kabalát, és mindenről szavazással dönthetnek a szurkolóink, a biztonsági szolgálat működésének vizsgálata szintén folyamatos.

És nagyon fontos, ezt hadd hangsúlyozzam, ahogy a Fradi.hu-n, a klub hivatalos kommunikációs felületén megjelent, a szurkolói csoportoknak felajánlott 50 százalékos ármérséklést csak a bérletárusítások megkezdéséig tudjuk teljesíteni!

Az eddigi tapasztalatok alapján milyen szurkolói kultúra kialakulására lát esélyt? Megjelenhetnek a lelátón új törzsszurkolók, fiatalok, családosok?

Nem megjelenhetnek, hanem meg is jelentek. A Groupama Arénában rendet tudtunk teremteni, többek közt a beléptető rendszernek is köszönhetően. Sokkal több fiatal, hölgy, családos szurkoló van a lelátón, akik jól érzik magukat.

A mi látogatószámunk kiemelkedik a magyar bajnokságból.

Mekkora nézőszámmal lenne elégedett egy-két éves távlatban?

A mostani 8 ezres átlagnézőszám további növekedésére számítok. Ez sok tényezőtől függ, a csapat hazai és nemzetközi szereplésétől egyaránt.

Mi lesz most? Tesz még lépéseket a klub, vagy a kedden nyilvánosságra hozott ajánlatcsomag az utolsó?

A klub a hétpontos kérésből hat és félre kínált megoldást az ajánlatában. Elmentünk a falig.