Dárdai berlini pályafutásának legfontosabb meccse jön

Tolga Cigerci, Dárdai Pál, Hertha, foci
Hertha's Hungarian head coach Pal Dardai gives instructions to Hertha's midfielder Tolga Cigerci (L) during the German first division Bundesliga football match, Hertha Berlin v Schalke 04, at the Olympic stadium in Berlin on March 11, 2016. ODD ANDERSEN / AFP
Vágólapra másolva!
Dárdai Pál vezetőedző csapata, a Hertha BSC telt ház előtt fogadja a Borussia Dortmundot a labdarúgó Német Kupa szerdai elődöntőjében.

A magyar válogatott előző szövetségi kapitánya már a szezon előtt kijelentette, hogy a kupadöntőbe jutás az egyik legfontosabb céljuk. Mint mondta: a családjával hosszú évek óta a hagyományos helyszínen, a berlini Olimpiai Stadionban tekinti meg a finálét, amelyet ezúttal nem a lelátóról, hanem a pálya mellől szeretne nézni.

A keddi elődöntő remek hangulata már március 8. óta garantált, ugyanis aznap kezdték árulni a belépőjegyeket, amelyek

percek alatt elfogytak, így 76 233 néző lesz a helyszínen.

A két együttes közül a vendég Dortmund várja kedvezőbb előjelekkel az összecsapást, mert bár az Európa Ligából a negyeddöntőben kiesett, de a Bundesligában december közepén kapott ki legutóbb, és a másodiknál már nem végezhet rosszabb helyen. A berliniek ezzel szemben az elmúlt három fordulóban nyeretlenek maradtak, ezért a harmadikról a negyedik helyre csúsztak vissza.

Dárdai a pálya mellől szeretné nézni a döntőt Forrás: AFP/Odd Andersen

Dárdai Pál a B.Z. című német lapnak elmondta, szinte biztos benne, hogy csapata tovább fog jutni, mégpedig úgy, hogy az egyaránt gól nélküli rendes játékidőt és hosszabbítást követően 5-4-re megnyerik a tizenegyes-párbajt. Mindezt arra alapozza, hogy az idény eleje óta szinte napi rendszerességgel gyakorolják a büntetőrúgásokat az edzésen, és a saját játékosaikon kívül az ellenfél labdarúgóiról és kapusairól is részletes statisztikát vezetnek.

A románok elleni fontosabb volt

A Borussia 2008 óta négyszer szerepelt a Német Kupa elődöntőjében, és mindannyiszor továbbjutott: kétszer a rendes játékidőt, egyszer hosszabbítást, egyszer pedig tizenegyeseket követően. Dárdaitól a cikkben megkérdezték, hogy eddigi edzői karrierje legfontosabb meccsére készül-e:

"Nem.

A legfontosabb az első meccsem volt a magyar válogatott szövetségi kapitányaként

a romániai Európa-bajnoki selejtezőn. Akkor csak három napom volt, hogy összeállítsam a csapatot, de szenzációs pontszerzés lett belőle. Ez volt a kezdete a selejtezősorozat álomszerű sikerének. A szerdai mérkőzés a Hertha edzőjeként valóban a legfontosabb számomra, de ez még csak egy elődöntő" - magyarázta a 40 éves tréner.

Dárdai Pál Forrás: AFP/John MaCDougall

A két csapat legutóbb február 6-án találkozott egymással, a berlini bajnoki meccs gól nélküli döntetlennel végződött. A Hertha hétéves nyeretlenséget szakított meg, amikor legutóbb, 2014 decemberében házigazdaként legyőzte a Dortmundot. A fővárosi klub eddig háromszor (1977-ben, 1979-ben és 1993-ban) jutott be a kupadöntőbe, de egyszer sem tudott nyerni. A Borussia hét alkalommal szerepelt a fináléban, ezek közül háromszor győzött.

A kupa elődöntőjének másik párharcában a magyar válogatott csatár, Kleinheisler László csapata, a Werder Bremen a bajnoki címvédő és listavezető Bayern München otthonában szerepel kedden. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el. A döntőt május 21-én rendezik a berlini Olimpiai Stadionban.

Német Kupa, elődöntő:
kedd:
Bayern München-Werder Bremen 20.30
szerda:
Hertha BSC-Borussia Dortmund 20.30