Húsz évig erről a Hertháról beszélne a város

Dárdai Pál, Hertha, foci
Hertha's Hungarian head coach Pal Dardai reacts during the German first division Bundesliga football match 1 FC Cologne vs Hertha Berlin in Cologne, western Germany, on February 26, 2016. PATRIK STOLLARZ / AFP
Vágólapra másolva!
Történelmi tettre készül a Hertha BSC: amennyiben a Dárdai Pál vezette futballcsapat legyőzné a Borussia Dortmundot szerda este, akkor először játszhatna hazai pályán kupadöntőt. A berlini kispadon az 50. tétmérkőzésére készülő magyar edző szerint már a fináléba jutás is olyan siker lenne, hogy a szurkolók húsz évig erről beszélnének. 

„A szezon kezdetétől volt egy álmunk. Eddig is minden évben úgy futott neki a csapat a szezonnak, hogy döntős lehessen, és a berlini Olimpiai Stadionban játszhasson, de sohasem sikerült. Most más a helyzet, ez a csapat hisz a sikerben.

– nyilatkozta Dárdai.

A magyar szakember korábban már elmesélte, hogy mindig is vágyott arra, hogy közel húsz éve Berlinben élve végre ne csupán semleges szurkolóként mehessen ki a Német Kupa döntőjére. „Az álmom, hogy ott legyünk a berlini Olimpiai Stadionban a döntőben, de ne csak, mint néző” – mondta még októberben a Bildnek.

Dárdaiék bravúrra készülnek Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A német szövetség döntése értelmében 1984–1985 óta mindig a Olimpiai Stadion a finálé helyszíne, azóta viszont a berlini drukkerek csak egyszer mehettek ki úgy a saját stadionjukba, hogy volt értelme szurkolniuk is: 1992–93-ban azonban óriási meglepetésre a Hertha amatőrcsapata jutott el az utolsó mérkőzésig, és szenvedett 1-0-s vereséget a Bayer Leverkusentől.

A Hertha nagycsapata története során eddig kétszer játszhatott döntőt:

1977-ben a Kölntől, 1979-ben a Fortuna Düsseldorftól kapott ki. De elődöntőben is 1981-ben járt utoljára, akkor az Eintracht Frankfurttól kapott ki 1-0-ra.

Dárdai Pál Forrás: AFP/Axel Schmidt

„A Dortmund az esélyes, de egy mérkőzésen bármikor csodát lehet tenni. A szurkolók a mi oldalunkon állnak. Miért ne sikerülne? A Hertha-család álma a döntő,

– mondta Dárdai.

A Hertha sorrendben az Arminia Bielefeld (0-2), az FSV Frankfurt (2-1, hosszabbításban), a Nürnberg (2-0), és a Heidenheim (3-2) ellen nyert, mindannyiszor idegenben. A Borussia Dortmund a Chemnitzer FC-t (2-0), a Paderbornt (7-1), az Augsburgot (2-0) és a Stuttgartot (3-1) verte.