Társoldalunk:

Nem űzte el kupadöntős átkát a Hertha

2016.04.20. 22:22

Hiába jutott be 1981 óta először a Német Kupa elődöntőjébe a Hertha labdarúgócsapata, a Dortmund 3-0-ra győzött, így Dárdai Pál együttese továbbra sem tud finálét játszani a berlini Olimpiai-stadionban.

Eredmény, Német Kupa, elődöntő:
Hertha BSC – Borussia Dortmund 0-3 (0-1)
gól: Castro (20.), Reus (75.), Mkitarjan (83.)

A mérkőzés előtt Dárdai Pál elmondta, hogy az első 15-20 percben kissé visszaállva, kivárásra fognak játszani, ez be is jött, mert a berliniek nem nagyon tudták megtartani a labdát. És éppen a 20. percig húzta a Hertha Mkitarjan kiváló indítását követően Kagawa jobbról jól centerezett, a védők röviden szabadítottak fel, de érkezett Gonzalo Castro, aki 15 méterről nagy gólt lőtt a bal felső sarokba (0-1).

A 26. percben újabb nagy helyzet alakult ki a hazaiak kapujánál, ezúttal Schmelzer balról adott középre, de Reus üresen állva, 10 méterről a léc fölé bombázott.

Gonzalo Castro (sárgában) nyitotta meg a gólok sorátForrás: AFP/Odd Andersen

A 30. percben Mkitarjan szabadrúgása kerülte el a jobb sarkot, majd a 43. percben Reus távoli löketét kellett védenie a hazaiak kapusának.

A félidő utolsó másodperceiben egyenlítethetett volna a Hertha, de Weiser passzát Hegeler nem találta el a legjobban, így Bürki védeni tudott.

A második félidőben mindent megpróbált a Hertha kispadján az 50. tétmérkőzésen ülő Dárdai Pál, csereként beküldte Baumjohannt és Schiebert is, sőt, a 64. percben Kalou lábában volt az egyenlítés, de a kapu torkában, estében nem tudott már irányítani a labdán.

Dortmundi öröm, kupadöntős a csapatForrás: AFP/Odd Andersen

A 69. percben Mkitarjan lövését védte bravúrral Jarstein, de a norvég kapus a 75. percben már tehetetlen volt, Brooks elcsúszott, Kagava adott középre, Reus pedig közelről nem hibázott (0-2).

A 78. percben a csereként beállt Gündögan lőtt zúgó kapufát, majd a 83. percben jött a sakk-matt helyzet: Reus a teljes védelmet lenullázta, szinte a jobb kapufától tette középre a labdát, Mkitarjan pedig egy lépésről nem hibázott (0-3).

A Dortmund döntőbeli ellenfele a Bayern München a május 21-i fináléban. 1985 óta mindig a Olimpiai-stadion a finálé helyszíne, azóta viszont a berlini drukkerek csak egyszer mehettek ki úgy saját stadionjukba, hogy volt értelme szurkolniuk is: 1992-93-ban azonban óriási meglepetésre a Hertha amatőrcsapata jutott el az utolsó mérkőzésig, s szenvedett 1-0-s vereséget a Bayer Leverkusentől.

A Hertha nagycsapata története során eddig kétszer játszhatott döntőt: 1977-ben a Kölntől, 1979-ben a Fortuna Düsseldorftól kapott ki.