Vágólapra másolva!
Súlyosan megbüntették a Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök ellenőrzése alatt álló Mediaset televíziós társaságot, mert a cég egy háttéralku nyomán rögzített áron jutott hozzá a labdarúgó Serie A közvetítési jogaihoz.

Az olasz trösztellenes hatóság a versenyjogi szabályok megsértése miatt összesen több mint 66 millió euró (20,4 milliárd forint) bírságot szabott ki. A Mediasetnek 51,4 milliót, az Infront tanácsadócégnek 9 milliót, a Sky Italia tévétársaságnak 4 milliót, az olasz labdarúgóligának pedig 2 milliót kell befizetnie.

A hatóság szerint a liga az Infront tanácsára támogatta az előre megbeszélt üzletet, amely kizárta, hogy más műsorszolgáltatók megszerezzék az élvonalbeli bajnokság 2015 és 2018 közötti közvetítési jogait. Valamennyi fél tagadja a vádakat.

Silvio Berlusconi a Milan egy részét már eladta Forrás: Origo

A jogokat 2014-ben szezononként 943 millió euróért (jelenlegi árfolyamon 292,1 milliárd forint) adták el a Sky Italiának és a Mediasetnek. Ez 114 millió euróval több, mint az előző időszakban. A trösztellenes hivatal szerint

az előre megbeszélt üzlet kizárta az új szereplők - például az Eurosport - belépését a piacra,

és jelentősen rontotta a jövőbeni megállapodások hitelességét.

Októberben a milánói ügyészség már megvádolta az Infront olaszországi ágazati vezetőjét, Marco Bogarellit és két társát az ügyben. Az Infront tanácsadócéget a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) előző elnöke, a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől hat évre eltiltott Joseph Blatter unokaöccse működteti.