A Barca elengedi Neymart az olimpiára

Brazil's forward Neymar (R) vies for the ball with Peru's midfielder Carlos Ascues (L) as Brazil's midfielder Willian looks on during their 2015 Copa America football championship match in Temuco, Chile, on June 14, 2015. AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA
Vágólapra másolva!
A riói olimpián pályára lép a brazil válogatottban, a dél-amerikai kontinensbajnokságon, a Copa Américán viszont nem Neymar, az FC Barcelona labdarúgója.

A brazil szövetség (CBF) és a katalán klub közötti megállapodásról utóbbi számolt be, köszönetet mondva egyúttal javaslata elfogadásáért. "AZ FC Barcelona köszönetét fejezi ki a Brazil Labdarúgó Szövetségnek és vezetőjének, Marco Polo del Nerónak, hogy elfogadta a javaslatát, melynek értelmében Neymar csak az olimpián vesz részt, az Egyesült Államokban sorra kerülő Copa Americán nem" - áll a Barcelona közleményében.

A szövetségi kapitány,

Dunga az elmúlt hetekben igyekezett elérni, hogy mindkét tornán számíthasson 24 éves támadójára,

de valószínű volt, hogy ebbe a Barcelona, a játékos munkáltatója nem megy bele. A klub álláspontja szerint negatívan befolyásolta volna Neymar felkészülését, ha nagyon hosszú időre elengedik.

Az olimpia fontosabb

A szövetségi kapitány korábban úgy nyilatkozott, hogy ha választásra kényszerülne, inkább az olimpián, semmint a két hónappal korábbi Copa Americán játszatná Neymart. "Nehéz választani, de úgy vélem, az olimpia az elsődleges, mivel az az egyetlen, amelyet Brazília még nem nyert meg, ráadásul itthon játszunk" - nyilatkozott akkor a szövetségi kapitány.

Neymar a Copán nem találkozhat a perui Carlos Ascuesszel Forrás: AFP/Nelson Almeida

A Copa Americát júniusban rendezik az Egyesült Államokban, két hónappal a riói játékok előtt. A kluboknak nincs kötelezettségük arra vonatkozóan, hogy elengedjék a játékosaikat a futball nemzetközi versenynaptárában nem szereplő olimpiára, melyen a férfiaknál U23-as csapatok szerepelnek, legfeljebb három-három túlkorossal.

A Copára viszont el kellene engedni a futballistákat, de úgy tűnik, Neymar esetében kompromisszum született.

Sajtóinformáció szerint a csatár egyébként azt javasolta, hogy a kontinenstornán csak a negyeddöntőtől lépne pályára, az olimpiát pedig végigjátszaná, végül azonban nem ezt a megoldást választották a felek.