Vágólapra másolva!
A spanyol bajnokság befutója jóval izgalmasabbra sikerült, mint azt sokan várták két hónappal ezelőtt, amikor a Barca behozhatatlannak tűnő előnnyel vezetett. Azóta sok minden történt, és a katalánok az utolsó forduló előtt csak egy ponttal vezetnek a Real Madrid előtt. Nagy harc várható a bennmaradásért is. 

Nem sokkal azután, hogy az Atlético Madrid kiejtette a Bajnokok Ligájából, az egyre fogyatkozó bajnoki előnyét Granadában teszi kockára a Barcelona. Ez a mondat két éve, 2014 tavaszán is pont ugyanolyan aktuális volt, mint most, és akkor Tata Martino csapata nem is tudta megugrani a magasságot.

A Barca két évvel ezelőtt teljesen összeomlott a hajrára, az Atlético elleni BL-kiesés után a bajnokságban is befogták az üldözők, és egy granadai vereséggel át is adták az első helyet a későbbi bajnok Simeone-csapatnak. A sorozatos csapások, sérülések, eltiltások, valamint a sokak által szeretve tisztelt Tito Vilanova edző halála után jött a végső csapás, és a kupadöntőt is elbukták a Real Madrid ellen.

Pedróék kikaptak Granadában Forrás: AFP/Josep Lago

A mostani Barcelona sokkal erősebbnek tűnik, mint Martinóé. Igaz, Luis Enrique csapata is elvérzett az Atléti ellen, és óriási előnyt adott le a bajnokságban, de most nem omlott össze attól, hogy néhány órára meg-megelőzték a riválisok, hanem erőt merített belőle. A Real és a Valencia ellen elszenvedett vereségek óta a Barca zsinórban négy meccset nyert, ezeken 21 gólt lőtt, és egyetlenegyet sem kapott.

A csodában bízik a Real Madrid

Úgy tűnik tehát, Luis Enrique megfogta a zuhanást, és a Barcelona hasít a címvédés felé. A Granada – bár a pletykák szerint a madridiak igyekeznek pénzzel motiválni az andalúz csapatot – már biztonságban van, hiszen bár pontszámban még beérheti a legjobb kieső Sporting Gijon, az egymás elleni eredmények a Granadának kedveznek, így már biztosan nem esnek ki.

Amennyiben

a katalánok győznek, biztosan megvédik címüket, de erre döntetlen, sőt vereség esetén is van esélyük,

de ekkor már figyelniük kell arra is, mit játszik a Real a Deportivo La Coruna otthonában. A madridiak legutóbb 2011 februárjában nem nyertek (0-0), illetve 2008 augusztusában kaptak ki (2-1) La Corunában.

Zinedine Zidanék későn kezdtek hajrázni Forrás: AFP

Nyilván az aranyéremért zajló párharc a legfontosabb, de a bennmaradásért hasonlóan nagy csata várható vasárnap este a Getafe, a Sporting Gijón és a Rayo Vallecano között. A magyar válogatott kapust, Megyeri Balázst csereként jegelő Getafe teljesítménye jelentősen javult április közepe, Juan Eduardo Esnaider vezetőedző kinevezése óta, és amennyiben legyőzi a Real Betist, biztosan nem esik ki.

A pillanatnyilag kiesőhelyen álló Sporting Gijón csapatának a Villarreal elleni döntetlen is elég lehet a bennmaradáshoz, de a Getafe sikere esetén a győzelem is kevés lesz. A Villarreal edzője, Marcelino Garcia - aki korábban játékosként és edzőként is éveket töltött Gijónban - azt nyilatkozta, hogy reméli, egykori klubja képes lesz megkapaszkodni az élvonalban.

Az Athletic Bilbao csapatkapitánya, a visszavonuló Carlos Gurpegui 19 év után a Sevilla elleni mérkőzésen búcsúzik klubjától.