Koszovó miatt konfrontálódhat az UEFA

FC Hajvalia, koszovói foci
Football players of FC Hajvalia warm up during a training session near Kishnica, in the district of Pristina on May 12, 2016. With 141 votes in favour and 23 against FIFA Congress granted on May 13, 2016 membership to Kosovo's Football Federation, a second big news this month for Kosovo Football after the new country was admitted ten days ago as the new member of UEFA. ARMEND NIMANI / AFP
Vágólapra másolva!
Koszovó és Gibraltár válogatottja is részt vehet a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság selejtezősorozatában, de előbbi esetében egyelőre problémát jelent, hogy melyik csoportba kerüljön.

Az európai szövetség (UEFA) május 3-án a budapesti, a nemzetközi szövetség (FIFA) pedig május 13-án a mexikóvárosi kongresszusán vette fel tagjai közé Koszovót. Az UEFA szerdán jelentette be, hogy létrehozott egy munkacsoportot, amelynek a koszovói válogatott integrálása a feladata a következő világbajnokság szeptemberben kezdődő selejtezősorozatába.

Teodor Teodoridisz, az UEFA görög főtitkára elmondta, hogy olyan országokkal kellene azonos csoportban szerepelnie Koszovónak, amelyek független államként ismerik el. Az európai kvalifikációs sorozatban két olyan csoport van, amelybe öt csapat került, de az egyikben ott van Bosznia-Hercegovina, Ciprus és Görögország, a másikban pedig Ukrajna, ezek pedig nem ismerik el Koszovónak a Szerbiától való függetlenségét.

A koszovói futballválogatott is részt vehet a vb-selejtezőkön Forrás: AFP/Armend Nimani

"Az országoknak tiszteletben kellene tartaniuk a FIFA minden döntését. Ez mégiscsak egy világbajnoki selejtező" - mondta Fadik Vokrri, a Koszovói Labdarúgó Szövetség elnöke.

A problémát május 31-ig kell rendezni, és ez a határideje a koszovói klubcsapatok jelentkezésének is a Bajnokok Ligájába és az Európa Ligába.

További probléma, hogy a FIFA iránymutatása szerint a koszovói nemzeti csapatban sem léphetnek pályára olyanok, akik más válogatottban már játszottak. A svájci és az albán együttesben több koszovói származású labdarúgó játszik.

Gibraltárt az UEFA már 2013 óta elismeri, míg a FIFA csak múlt héten vette fel tagjai közé a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítéletének eleget téve. Gibraltár esetében egyszerűbb a helyzet, ott csak arra kell figyelni, hogy a Spanyolországgal ne kerüljön azonos csoportba.