A Celticen röhög egész Nagy-Britannia

BRENDAN RODGERS foci celtic
Celtic unvail new manager Brendan Rodgers during the Celtic FC press conference on May 23, 2016 at Celtic Park in Glasgow, Scotland - Photo Jeff Holmes / Backpage Images / DPPI
Vágólapra másolva!
A Celtic-szurkolók nem akarják elhinni, hogy ilyen lehetséges: az európai klubranglista 441. helyezettje megverte a csapatukat a BL-selejtező első meccsén. Van, aki gyűjtést szervez, hogy el lehessen adni a gólnál hibázó védőt.

Nekünk, magyaroknak az Újpest liechtensteini kudarca juthat eszünkbe arról a blamáról, amit a skót Celtic művelt kedd este, de ez valószínűleg még megdöbbentőbb eredmény, mint a Vaduz 2006-os 4-0-s győzelme: az egykori BEK-győztes a gibraltári Lincoln Red Impstől kapott ki 1-0-ra a BL-selejtező odavágóján.

Érdemes megnézni, ahogy a gólnál az amatőr gibraltári hülyét csinál a Celtic nigériai védőjéből, Efe Ambrose-ból:

Ha nem hallott még a Vörös Manókról – úgy képzeljük, ez az idétlen név egy újabb döfés a Celtic-szurkolók szívébe –, ne szégyenkezzen: a csapat 2014-ben szerepelt először az európai kupaporondon, miután a gibraltári szövetséget teljes jogú tagként felvette az UEFA.

A 30 ezer ember által lakott Gibraltár nem önálló ország, az Egyesült Királyság része, és

jelenleg talán a leggyengébb futballnemzetnek számít Európában.

A Lincoln Red Imps a negyedik legrosszabb csapat az UEFA klubranglistáján: 445-ből a 441. Két San Marinó-i klubot és a szintén gibraltári Europa FC-t előzi meg.

Egy észtet már búcsúztatott

Azt azért hozzá kell tenni, hogy a világraszóló bravúr nem teljesen előzmény nélküli. Ez már ugye a második selejtezőkör, a Lincoln az első fordulóban kiütötte (2-0, 1-2) a nála szintén esélyesebb Flora Tallinnt. Csak hát az Eb alatt ez a bravúr teljesen elsikkadt, meg aztán egy észt csapat mégsem ugyanaz, mint a 47-szeres skót bajnok, BEK- és UEFA-kupa-győztes Celtic.

A frissen igazolt Brendan Rodgers vezetőedzőnek ezt nehéz lesz megmagyaráznia Forrás: DPPI media/Jeff Holmes


Ez a Lincoln Red Imps pályája. Meg az öszes többi gibraltári klubé is:

A Celticen élcelődők nem győzik hangsúlyozni, hogy miféle társaság kente el a glasgow-iak száját: a kezdőcsapat kevesebb mint a fele, 5 játékos profi futballista, a többiek dolgoznak a foci mellett.

Van köztük rendőr, vámos, fizikai munkás, fuvarozó és köztisztviselő.

A győztes gólt szerző Lee Casciaro, például, rendőrtiszt. (Érdekes, hogy tavaly egy Skócia elleni Eb-selejtezőn is gólt szerzett, ráadásul egyenlítőt, de akkor a válogatott végül 6-1-re kikapott.)

Míg Brendan Rodgers, a Celtic edzője képes volt azt nyilatkozni, hogy „nem szégyelli magát” a vereség miatt, a zöld-fehér szurkolók vigasztalhatatlanok, talán még a párizsi portugál kissrác sem tudna segíteni rajtuk. A Twitteren azt írják, hüledeztek a játékosaik teljesítménye láttán – egyikük elkeseredésében közösségi gyűjtést indított, hogy az Efe Ambrose iránt állítólag érdeklődő Fenerbahcénak összdobják a védő árát.